Dyňanka (dziňanka) - tykvová polévka
Na tuto polévku radí autorka použít výhradně klasickou dýni. S pevnou a křupavou texturou po uvaření. Jen tak docílíte tu správnou dýňanku - jak ji nazývají na Šariši, nebo dziňanku - pod tímto názvem známou dále na východ Slovenska.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 347 kJ / 561 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,63 g |
Tuky | 28,87 g |
Vláknina | 19,50 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 111 mg |
Sůl | 0,25 g |
Sacharidy | 53,10 g |
Postup přípravy
Polievku podávame s uvarenou tarhoňou alebo ryžou.
Zveřejněno 28. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dyňanka (dziňanka) - tykvová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVJ5
Moje poznámka
Dyňanka (dziňanka) - tykvová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVJ5
Nejnovější recepty
Palačinková růže
Přidáno před 6 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 23 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 23 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 23 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka z podmáslí
kyskamaryska před 31 minutami
Okurkový salát
JakubM před 34 minutami
Nejlepší špenát
harovs před 1 hodinou
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 2 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
shabby před 2 hodinami
Domácí lasagne
Veronika834 před 2 hodinami
Ředkvičková pomazánka s pomazánkovým máslem
Januli-holky před 2 hodinami
Kuřecí žaludky v lahodné omáčce
JitkaKl před 3 hodinami
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Svally_Krakonos před 3 hodinami
Tiramisu od babičky
Anny12 před 4 hodinami
Tématické fráze:
dinanka,
recepty :dýňanka,
kabačka,
tykvová polívka,
recepty tykvová polívka,
habarka,
polevka z tekvice,
těkvica polévka recept,
dinanka recept,
slovenská dyňanka recept,
polívka z tykev,
recepty zelená dyňa,
dynanka polievka,
dziňanka privarok,
polívka tykvová,
slovenská dýńanka,
slovenské recepty - tekvica,
tykev halloween recept,
www,telereceptar.cz,
dzi nanka
Suroviny:
dýně,
cibule,
olej,
smetana sladká,
mléko,
mouka hladká,
sůl,
olej,
kopr,
těstoviny tarhoňa
Komentáře (22)
Ci ju moji rodicia poznali, alebo nie, to uz dnes nemôzem zistit.
Nastastie sme doma nieco podobné, ako uvádzate, nikdy nejedli.
Bodaj by som sa bol narodil po r. 1989... a tam, kde som dnes!
V tom case som uz mnoho rokov, nastastie, zil za hranicami Ceskoslovenska!
Ale teraz ma napadlo, možno máš krájač na hranolčeky, tým to ide vynikajúco narezať tekvicu.
ďakujem za odpoveď
Ovocie je plodom trvaliek=stromov.
A zrejme ste sa narodili až po r. 1989, keď používate tekvicu ako Halloween dekoráciu. Tento nezmyselný sviatok sa k nám dostal až po tzv. nežnej.Predpokladám ale, že vaši rodičia sa narodili skôr=tekvicový prívarok prípadne polievku poznajú.A nepochybujem, že ju varili aj vám.
P.s.milujem ignorantov ako ste vy!
http://www.telereceptar.cz/vse-o-tykvich-s1126CZ
rozdělení tykví (dýně je jeden z poddruhů tykví)
Myslím, že dyňa je ovocie na jedenie a nemá nič alebo len málo spoločné s tekvicou.
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=haba...