Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.

Velikonoční polévka z jednoho hrnce má původ v dobách dávno minulých. Když se ještě dříve vařila v domácnostech šunka, vzniklý vývar se použil jako základ polévky, doplnil se o kousky mas, vařená vejce a strouhaný křen a vznikla vydatná a chutná polévka.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 955 kJ /
1 901 kcal
Bílkoviny149,12 g
Tuky88,84 g
Vláknina11,94 g
Cholesterol 1,83 g
Sodík 3,18 g
Sůl5,56 g
Sacharidy122,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vývar v hrnci přivedeme k varu a přidáme různé kousky mas, můžeme nakombinovat maso kuřecí, vepřové i hovězí. Současně přidáme i uzeninu nebo klobásku. Krok 2: Doplníme oloupanými a pokrájenými brambory a na jemno pokrájenou cibulí. Vaříme do změknutí brambor asi 10-15 minut. Krok 3: Zalijeme syrovátkou nebo zakysanou smetanou s vodou a zahustíme záklechtkou. Záklechtku připravíme smícháním mouky se smetanou ke šlehání. Pořádně mouku rozmícháme, vlijeme od polévky a necháme provařit ještě 15 minut. Odstavíme. Krok 4: Nakonec vmícháme čerstvě nastrouhaný křen a utřený česnek. Krok 5: Do hotové polévky pokrájíme natvrdo vařená vejce. Posypeme posekaným medvědím česnekem, špetkou majoránky a rozmarýnu. Podáváme horké i studené.

TIP: Křen a jeho využití v kuchyni

Zveřejněno 30. 3. 2015

Poznámka autora gmptop

VELIKONOČNÍ KŘEN NA SLEZSKU

Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.

Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).

Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoM2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoM2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
tncz nova, polévka velikonocni s křenem, svěcené recept, sváteční křenová omáčka, jsou listy křenu jedle, svěcené pokrm že syrovátky, \"svěcene\" recepty, svecene maso, křenová polévka, pokrm svěcená, recept svecene, chlodniky, recept na svěcený, velikonocni svecene s krenem

Suroviny:
maso, klobása, vývar masový, syrovátka, brambory, cibule, česnek, křen, vejce, smetana ke šlehání, mouka hladká, česnek mědvědí, majoránka, rozmarýn

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu