Borůvkový ombre dort
Nádherný zákusek jako z luxusní cukrárny, takový je borůvkový ombre dort. Díky různému podílu borůvek v krému získáte krásný přechod v odstínech fialovo-modré. A navíc chutná stejně dobře, jak vypadá.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 28 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 842 kJ / 4 742 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 83,92 g |
Tuky | 247,53 g |
Vláknina | 20,40 g |
Cholesterol | 500 mg |
Sodík | 528 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 534,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušenky nadrtíme, smícháme s cukrem a přidáme rozpuštěné máslo. Směs důkladně propracujeme a vypracujeme těsto, které vložíme na dno dortové formy a stlačíme. Můžeme si pomoci například sklenicí. Dáme do lednice asi na 30 minut zatuhnout.
Krok 2: Borůvky s cukrem dáme do rendlíku a na mírném plameni přivedeme k varu. Necháme asi 10 minut vařit. Poté necháme borůvky trochu zchladnout a propasírujeme přes síto.
Krok 3: Borůvkové pyré rozdělíme na tři různé části - v první budou 4 díly, v druhé 2 díly a ve třetí 1 díl.
Krok 4: Připravíme krém. Nejprve vyšleháme smetanu do tuha. V druhé míse smícháme mascarpone s cukrem a vyšleháme hladký krém, do kterého budeme postupně po částech přidávat tvaroh a nakonec jemně vmícháme smetanu. Krém rozdělíme na 3 stejné části (každou po cca 300 g).
Krok 5: Uděláme první patro dortu. Budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s nejvyšším obsahem (4 díly) a první část krému. Nejprve připravíme želatinu. Namočíme ji do misky se studenou vodou a počkáme, dokud želatina nezměkne (cca 3 minuty).
Krok 6: Borůvkové pyré přendáme do kastrůlku, na mírném ohni zahřejeme, poté hned odstavíme a vhodíme do něj měkkou a vymačkanou želatinu. Mícháme do té doby, než se želatina rozpustí.
Krok 7: Pyré necháme trošku vychladnout (aby se v něm krém nesrazil) a pak po částech přidáváme tvarohovou směs, kterou jemně vmícháme připravenou metličkou. Vznikne řidší fialová směs, kterou přelijeme na ztuhlý korpus. Dáme chladit do lednice.
Krok 8: Připravíme druhé patro. Budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 2 díků a druhou část krému. Postup je totožný, jako s prvním patrem, jen s tím rozdílem, že na konci vznikne krém se světlejším odstínem. Vylijeme na ztuhlou první část a dáme opět chladit do lednice.
Krok 9: Připravíme třetí patro. Budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 1 dílku a třetí část krému. Postup přípravy totožný s prvním a druhým patrem, třetí část krému je nejsvětlejší. Přelijeme na druhé patro a dáme chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
Krok 10: Před vyndáním z formy, oddělíme dort od okrajů formy ostrým nožem a opatrně formu sundáme tak, aby se jednotlivé vrstvy od sebe neobarvily. Před podáváním můžeme dozdobit čerstvým ovocem.
Zveřejněno 2. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Borůvkový ombre dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vkym
Moje poznámka
Borůvkový ombre dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vkym
Nejnovější recepty
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 7 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno 15. 9. 2025 08:44:53
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno 15. 9. 2025 08:31:48
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno 15. 9. 2025 08:16:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 1 hodinou
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 2 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 4 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 16 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 17 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 17 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 18 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 18 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 18 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 20 hodinami
Tématické fráze:
borůvkový dort,
borůvkový dort s mascarpone,
ombre dort,
borůvkový krém,
borůvkový krém do dortu,
dort ombre,
borůvkový krém na dort,
dorty recepty,
ombre dort recept,
boruvkový dorty recepty,
domácí ombre,
borůvkové pyré,
boruvkovy cheesecake,
borůvkový dort z mascarpone,
dort s mascarpone a boruvkami,
recepty na dorty,
boruvkový krem s mascarpone,
borůvky recepty,
boruvkové dortíky,
dort
Suroviny:
sušenky máslové,
máslo,
cukr třtinový,
borůvky,
cukr moučkový,
želatina,
mascarpone,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tvaroh,
smetana ke šlehání
Komentáře (8)