Mandlový mazanec
Mandlový mazanec je lahodné pečivo, které láká svou nadýchanou a vláčnou konzistencí. Vychutnejte si ho jako svačinu s máslem nebo s oblíbeným džemem, či jako sladkou pochoutku k čaji či kávě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 533 kJ / 4 669 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 112,33 g |
Tuky | 205,44 g |
Vláknina | 32,86 g |
Cholesterol | 1,53 g |
Sodík | 1,33 g |
Sůl | 4,19 g |
Sacharidy | 576,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme alespoň na 30 minut do horké vody. Zvlášť namočíme na 30 minut do horké vody pokrájené mandle nebo ořechy..
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, vlijeme 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, posypeme moukou a necháme vzejít kvásek, bude to trvat půl hodiny i déle.
Krok 3: Pak přidáme cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.
Krok 4: Rukama či vařečkou vypracujeme vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijeme další mléko, nebo přisypeme pár hrstek mouky, klidně i hladké).
Krok 5: Těsto pořádně propracujeme (10–15 minut) a pak přidáme většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechceme navrch) a důkladně prohněteme.
Krok 6: Těsto poprášíme moukou a necháme ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek, trvá to 1,5–3 hodiny.
Krok 7: Vykynuté těsto prohněteme, zapracujeme rozinky a vytvarujeme 1–2 bochánky. Posadíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme opět kynout, nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Krok 8: Pak bochánek/bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a následně nařízneme do kříže a pokud chceme, posypeme nakrájenými mandlemi.
Krok 9: Vložíme do trouby a pečeme 5 minut, pak troubu ztlumíme na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečeme jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjeme bochánky namočeným svačinovým papírem, případně při dopékání jen ztlumíme troubu.
Krok 10: Uděláme test špejlí – zapíchneme ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndáme i s plechem z trouby a necháme vychladnout. Před nakrojením mazanec poprášíme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 18. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mandlový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8023
Moje poznámka
Mandlový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8023
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 3 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 8 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 10 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno 20. 10. 2025 20:08:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 1 hodinou
Kuřecí polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 2 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 3 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 3 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 3 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 4 hodinami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 4 hodinami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 6 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 6 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
mazanec apetitonline,
nejlepsi mazanec apetitonline,
recept mazanec,
recept na mazance,
recepty na mazance,
mandlovymazanec,
výběrový velikonoční mazanec,
mazanec s mandlemi recept,
bochánek apetitonline,
mazanec s anýzem,
mazanec top recept,
apetitonline.cz/menu/velikonoce,
výběrový bochánek
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
cukr krupice,
mandle,
máslo,
sůl,
žloutek,
vejce,
mandle,
rozinky,
kypřící prášek,
mandle,
rozinky,
vejce,
cukr moučkový
Komentáře (2)
Nebylo by lepší recept vypsat podle sebe, toho, co máš vyzkoušeno? Ne všichni čtou i Poznámky...
Mazanec máš krásný a věřím, že chutnal