Patero slaných závinů
Listové těsto je zkrátka geniální ve své univerzálnosti. Díky své neutrální máslové chuti se dá kombinovat takřka s čímkoli. Slaný moučník, křupavý i šťavnatý současně, plný chutí, které nikoho neurazí. Přijde vhod jako lehký oběd nebo pohoštění na párty.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 546 kJ / 5 867 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 182,50 g |
Tuky | 454,45 g |
Vláknina | 34,48 g |
Cholesterol | 1,66 g |
Sodík | 9,62 g |
Sůl | 23,58 g |
Sacharidy | 252,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 230 °C.
Krok 2: Obě balení listového těsta rozdělíme na 3 díly, abychom ve výsledku vytvořili 6 závinů.
Krok 3: Závin se slaninou, hruškami a nivou:
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky slaniny, kousky hrušek a plátky nivy. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 4: Závin s uzeným lososem:
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky uzeného lososa, špenátem, sekaným česnekem a kopečky mascarpone (nebo jeho alternativou). Zavineme, potřeme vejcem a posypeme sezamem. Krok 5: Závin se sardinkami, vajíčky a červenou cibulí:
Listové těsto rozválíme, střed posypeme strouhankou, poklademe rybičkami, plátky vajíček uvařených natvrdo, solí a červenou cibulí, nakrájenou na velmi tenké plátky. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 6: Závin s hermelínem a brusinkami:
Listové těsto rozválíme, poklademe plátky tvrdého sýra, kousky hermelínu a pokapeme brusinkovým kompotem. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 7: Závin s pikantní pizza chutí:
Listové těsto rozválíme, potřeme paprikovým pestem, poklademe plátky Choriza, sušenými rajčaty nakrájenými na proužky, drobenou nivou, plátky oliv a rajčetem zbaveným dužniny. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 8: Záviny uložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě nastavené na 220-230 °C 20-25 minut a hlídáme jejich povrchové zbarvení.
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky slaniny, kousky hrušek a plátky nivy. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 4: Závin s uzeným lososem:
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky uzeného lososa, špenátem, sekaným česnekem a kopečky mascarpone (nebo jeho alternativou). Zavineme, potřeme vejcem a posypeme sezamem. Krok 5: Závin se sardinkami, vajíčky a červenou cibulí:
Listové těsto rozválíme, střed posypeme strouhankou, poklademe rybičkami, plátky vajíček uvařených natvrdo, solí a červenou cibulí, nakrájenou na velmi tenké plátky. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 6: Závin s hermelínem a brusinkami:
Listové těsto rozválíme, poklademe plátky tvrdého sýra, kousky hermelínu a pokapeme brusinkovým kompotem. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 7: Závin s pikantní pizza chutí:
Listové těsto rozválíme, potřeme paprikovým pestem, poklademe plátky Choriza, sušenými rajčaty nakrájenými na proužky, drobenou nivou, plátky oliv a rajčetem zbaveným dužniny. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 8: Záviny uložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě nastavené na 220-230 °C 20-25 minut a hlídáme jejich povrchové zbarvení.
Zveřejněno 27. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Patero slaných závinů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WnmJ
Moje poznámka
Patero slaných závinů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WnmJ
Nejnovější recepty
Čokoládové muffiny
Přidáno před 11 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 19 hodinami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno 10. 5. 2025 21:05
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno 10. 5. 2025 18:39
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno 10. 5. 2025 17:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pesto z medvědího česneku
MartaStehlikova před 3 hodinami
Hrachová polévka II.
Kajkajak před 4 hodinami
Jelení kostky na pepři z pomalého hrnce
LenkaHor před 4 hodinami
Makovec s povidly a pomerančem
Ilias před 5 hodinami
Pudinkovo-tvarohové polštářky
poirotka před 6 hodinami
Boloňská omáčka
poirotka před 6 hodinami
Zeleninová polévka vařená opačně
poirotka před 6 hodinami
Rychlá meruňková buchta
petra.tumova před 6 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Knota před 6 hodinami
Řecké brambory s řapíkatým celerem
Alicia8 před 6 hodinami
Tématické fráze:
slaný závin,
slané záviny,
slaný závin listového těsta,
slaný listový závin,
recept na slaný závin,
slané listové záviny,
slany zavin recept,
slaný závin se špenátem,
slané recepty,
slané záviny z listového těsta,
slaný závin z listového těsta,
slaný závin z listového těsta,
slané pohoštění listové těsto,
mascarpone recepty slane,
těsto na slaný závin,
slaný štrůdl z listového těsta,
závin na slano,
slaný štrůdl náplně,
listový závin slaný,
recepty na slané záviny
Suroviny:
těsto listové,
strouhanka,
vejce,
semínka sezamová,
slanina anglická,
kompot hruškový,
sýr niva,
losos uzený,
špenát baby,
česnek,
mascarpone,
sardinky v hořčičné omáčce,
vejce,
sůl,
cibule červená,
sýr hermelín,
sýr plátkový,
brusinky,
pesto,
chorizo,
rajče sušené v oleji,
olivy zelené,
sýr niva,
rajče
Komentáře (32)
Všem vám, kterým jsem neodpověděla, děkuji za slova pochvaly a budu velmi ráda, když upečete a pochutnáte si. Osobně mám vyzkoušeno na všelijakých párty a oslavách a vždy s úspěchem (všechny jako první snědené)...tak ať se daří.
Dávám velký bod!
už mám na to velkou chut
Já mám někde recept na bramborovo-smetanovou náplň, také se chystám vyzkoušet. Ne na oslavu, ale k běžné večeři.
Za bodíky díky
Vůbec se toho nebojte, zejména Janka - je to ve výsledku efektní, slavnostní a moc dobré (úspěšné) pohoštění, ale příprava je opravdu jednoduchá. Pokud umíte štrůdl z kupovaného listového těsta - a to vím, že umíte, nemůžete nezvládnout tohle!! Tady jde spíš o fantazii ohledně kombinování chutí, ale varianty výše uvedené jsou osvědčené, ochutnané a schválené...
Konkrétně: zapnete troubu, vyválíte první část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech, vyválíte druhou část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech, vyválíte třetí část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech. Potřete vejcem, posypete sezamem a zatímco se peče, vyrobíte další tři záviny. Při dobré organizaci máte za hodinu hotovo. Opravdu, nic na tom není. Doporučuji zkusit, jen se připravte na zmatek v kuchyni...
Hrozně moc děkuji za milé komentáře a za bodíky také, samozřejmě
Za bodíčky děkuji a doufám, že na oslavě bude chutnat...
Posílám bodíka a frčím do hajan.