Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patero slaných závinů

Listové těsto je zkrátka geniální ve své univerzálnosti. Díky své neutrální máslové chuti se dá kombinovat takřka s čímkoli. Slaný moučník, křupavý i šťavnatý současně, plný chutí, které nikoho neurazí. Přijde vhod jako lehký oběd nebo pohoštění na párty.

Hodnocení receptu je 5,0 (64×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 20 min

90 min (70 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 546 kJ /
5 867 kcal
Bílkoviny182,50 g
Tuky454,45 g
Vláknina34,48 g
Cholesterol 1,66 g
Sodík 9,62 g
Sůl23,58 g
Sacharidy252,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 230 °C. Krok 2: Obě balení listového těsta rozdělíme na 3 díly, abychom ve výsledku vytvořili 6 závinů. Krok 3: Závin se slaninou, hruškami a nivou:
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky slaniny, kousky hrušek a plátky nivy. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 4: Závin s uzeným lososem:
Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky uzeného lososa, špenátem, sekaným česnekem a kopečky mascarpone (nebo jeho alternativou). Zavineme, potřeme vejcem a posypeme sezamem. Krok 5: Závin se sardinkami, vajíčky a červenou cibulí:
Listové těsto rozválíme, střed posypeme strouhankou, poklademe rybičkami, plátky vajíček uvařených natvrdo, solí a červenou cibulí, nakrájenou na velmi tenké plátky. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 6: Závin s hermelínem a brusinkami:
Listové těsto rozválíme, poklademe plátky tvrdého sýra, kousky hermelínu a pokapeme brusinkovým kompotem. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 7: Závin s pikantní pizza chutí:
Listové těsto rozválíme, potřeme paprikovým pestem, poklademe plátky Choriza, sušenými rajčaty nakrájenými na proužky, drobenou nivou, plátky oliv a rajčetem zbaveným dužniny. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Krok 8: Záviny uložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě nastavené na 220-230 °C 20-25 minut a hlídáme jejich povrchové zbarvení.

TIP: Jak péct listové těsto

Zveřejněno 27. 4. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Patero slaných závinů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WnmJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Patero slaných závinů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WnmJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dnes jsem vyzkoušela hermelínový s brusinkami a sklidil úspěch :-) příště připravím ten pikantní. :-8

Musím vyzkoušet, vypadá to opravdu zajímavě. Kromě č. 3 beru všechny ;)

Eli, to je prostě bomba !!!! :-p

na ten s hermelínem a brusinkama se mi sbíhají sliny :-K

Na sobotu už jsou v plánu chystané :-D:-D:-D:-p:-p:yes::yes:

Jé, tahle diskuze - co se tu rozvinula - mi nějak utekla a už vůbec jsem netušila, že jsou záviny tak dobře hodnocené. :-8
Všem vám, kterým jsem neodpověděla, děkuji za slova pochvaly a budu velmi ráda, když upečete a pochutnáte si. Osobně mám vyzkoušeno na všelijakých párty a oslavách a vždy s úspěchem (všechny jako první snědené)...tak ať se daří.;-):yes:

zkuste tohle,na rozválené listové těsto namažu 1 krabičku tvarohu, osolím, a ještě nastrouhám slaný sýr.:yes:je to výborné.další varianta tvaroh+niva.taky dobrý

Eliz, to je tedy pecka;-). Peču taky slaný závin s takovou pikantní masovou směsí, ale to co vidím na tvých fotkách je naprosto neuvěřitelné a úchvatné:yes:. Dávám samozřejmě bod a těším se až některý vyzkouším:yes:, sakra ale který vyberu:-O:-O

march_1: Taky bych Eliz věřila;-):yes: A vítej na Topkách:-K

Elizo, konečně zajímavé chuťové kombinace!Když to máš otestované a pochválené Ty, tak já jdu do toho taky :-))
Dávám velký bod!:yes:

Díky za nápady hned zítra jdu vše vyzkoušet
už mám na to velkou chut:-K

Nemám slov a ty barvy!!!!!!!!!!!Krása:-D:yes::yes:

i přesto, že mi malinko stávkuje žaludek, se tu kochám krásnýma pestrýma fotkama a hlavně neokoukanýma kombinacema. Eli, super :yes::yes:, posílám zasloužený bodík s číslem osmnáct :-)

Hanulko, to musí být také výtečně...:-p
Já mám někde recept na bramborovo-smetanovou náplň, také se chystám vyzkoušet. Ne na oslavu, ale k běžné večeři.
Za bodíky díky :-):-).

Záviny jsou super, dávám bodíka :-)

dávám bodíka...já třeba dělám rychlovku podusím kysané zelí, dám na kostičky nakrájenou uzeninu, nebo uzené:-p:-p, podusím ,naplním a posypu kminem..a nebo pak dám normální sekanou syrovou, naplním a upeču a někdy na ni ještě přidám kysané zelí..je to vynikající:yes::yes::yes:

Suzannko, tohle byla další pracovní oslava (jsme pařiči :-* ), ta předchozí byla jen o týden odložená, pekla jsem na ni závinů devět - bylo to i pro jiná oddělení (a tentokrát komorně jen pro naše). Tenkrát jsem je nestihla vyfotit, respektive - nenapadlo mě nafotit postup. Takže až nyní...;-)
Vůbec se toho nebojte, zejména Janka - je to ve výsledku efektní, slavnostní a moc dobré (úspěšné) pohoštění, ale příprava je opravdu jednoduchá. Pokud umíte štrůdl z kupovaného listového těsta - a to vím, že umíte, nemůžete nezvládnout tohle!! Tady jde spíš o fantazii ohledně kombinování chutí, ale varianty výše uvedené jsou osvědčené, ochutnané a schválené...:-);-)
Konkrétně: zapnete troubu, vyválíte první část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech, vyválíte druhou část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech, vyválíte třetí část těsta - naplníte, zavinete, přendáte na plech. Potřete vejcem, posypete sezamem a zatímco se peče, vyrobíte další tři záviny. Při dobré organizaci máte za hodinu hotovo. Opravdu, nic na tom není. Doporučuji zkusit, jen se připravte na zmatek v kuchyni...:-))

Hrozně moc děkuji za milé komentáře a za bodíky také, samozřejmě :-).

Ahoj Eli:-), tak oslava konecne probehne? Musim se priznat, ze jsem doufala, ze sem ty zaviny i s fotkama das:-8 Uz kdyz jsi o nich minule mluvila (kdyz se oslava zrusila), tak se mi sbihaly sliny:-p, a to jsem jeste nevedela, jak uzasne vypadaji. Myslim, ze kolegove budou nadseni. Ses moc sikovna, davam bodika:yes: (nejradeji bych dala pet, kdyz je patero zavinu, ale bohuzel to nejde. Tak aspon toho jednoho:yes:)

To ses zas jednou vyřádila, co, Eli? Super:yes::yes::yes:

I když mám 2 ks líst.těsta v mrazáku, tak o "tomdle" si nechám "zdát - snít" v noci a budu mlaskat v posteli, na to já nemám ;-( Jinak :-p:yes: a boďula už letí vesmírem:-D

Eli, k tomu není co říct-prakticky už tu bylo všechno řečeno:-!Mám dojem, že jsem o nich už od tebe slyšela a zřejmě taky šlo o nějakou slávu. Je vidět, jak to všem chutná, to je dobře a pro tebe úžasná vizitka;-):-p:-)jasný bod:yes:

Si neskutočne šikovná osoba s neskutočnými originálnymi nápadmi! Vyzerá to tak krásne, že je hriech to načať!:yes::yes::yes:

Nádhera:yes::-p Ty se prostě nenudíš a v pracovním kolektivu musíš být značně oblíbená:-D

Elizo, nedávala jsi sem už jednou ty fotky závinů? Mám pocit, že už jsem je tu někde viděla, ale teď to nemůžu najít :-S

Blaničko, neměj iluze o tom, že se Dominik zajímá o moje vaření a focení mého vaření...:-);-) On fotí zdaleka jiné věci...:-) Na moje první fotky reagoval ve smyslu "že mi to docela jde, ale mám si vypnout blesk" - jako kdybych věděla, kterým čudlíkem...:-)
Za bodíčky děkuji a doufám, že na oslavě bude chutnat...

Tak to je paráda! Fakt nevím, který závin bych si dala první :-) Bodík!

Fotky jsou opravdu moc pěkné, co na ně říká syn? O závinech už ani nemluvím a dávám bodík :yes::-)

Elí, tak to je nádhera:yes::yes::yes:vůbec nevím, který závin bych si vybrala jako první, všechny vypadají úžasně:-D asi vyzkouším postupně jeden po druhém:-p fotky jsou moc pěkné a ty záviny na nich k nakousnutí:yes::yes::yes: každý závin by si zasloužil svůj bodík:yes: +

Přeji krásnou dobrou noc a veselou oslavu narozeni:-)):-))n.

Eliz, to nemá chybu.:-!:-! Kam chodíš na ty nápady?:-O
Posílám bodíka a frčím do hajan.:-!:-8:-)):yes::yes::yes:

No hezky sis vyhrála,kolegové budou mít radost :-!:-!,je to inspirační,zasloužíš bodík:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
slaný závin, slané záviny, slaný závin listového těsta, slaný listový závin, recept na slaný závin, slané listové záviny, slany zavin recept, slaný závin se špenátem, slané recepty, slané záviny z listového těsta, slaný závin z listového těsta, slaný závin z listového těsta, slané pohoštění listové těsto, mascarpone recepty slane, těsto na slaný závin, slaný štrůdl z listového těsta, závin na slano, slaný štrůdl náplně, listový závin slaný, recepty na slané záviny

Suroviny:
těsto listové, strouhanka, vejce, semínka sezamová, slanina anglická, kompot hruškový, sýr niva, losos uzený, špenát baby, česnek, mascarpone, sardinky v hořčičné omáčce, vejce, sůl, cibule červená, sýr hermelín, sýr plátkový, brusinky, pesto, chorizo, rajče sušené v oleji, olivy zelené, sýr niva, rajče

Přidat fotografie receptu