Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vegeta

Vegeta a podobná dochucovadla obsahují především sůl a glutamát sodný, zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději domácí polévkové koření, do kterého dáte samé zdravé ingredience. Využít můžete i přebytky nebo slupky ze zeleniny.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min Bez doby sušení

40 min (40 min příprava, Bez doby sušení)

3. 5. 2009 19:30

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie11 549 kJ / 2 760 kcal
Bílkoviny126,00 g
Tuky22,32 g
Vláknina241,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 342,84 g
Sůl856,30 g
Sacharidy413,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. (Verze II. obsahuje mnohem více soli, u nás doma se vždy dělává jen ta první, se 100 g soli.)

Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jikotka Jikotka

14. 8. 2010 09:22

Je to výborný recept,včera jsem se do něj pustila,sušila jsem v sušičce a už je ve skleničkách...:yes::yes::yes::-D

Honza

15. 1. 2010 11:00

Je fakt, že glutasol je zbytečný driák, který se přidává kvůli lepší chuti do potravin. Ale raděj potlačím chuťové buňky a budu žít o něco zdravěji. Ale nezapomeňte: jenom eliminací éček a škodlivin v potravinách zdravější nebudete. Chce to také dobrou mysl, nezávidět, přestat nenávidět a vytvářet hezké vztahy. A nejdůležitěší: přemýšlet o duchovních hodnotách!

Věrka.

17. 9. 2009 10:34

Tenhle receptík se mě moc líbí a ta diskuse na téma glutasol, nad tím bych se ani nepozastavovala, vždyť kdo ho nechce, tak ho tam nedá. Mě tam chutnají i sušené houby a když se ta houbová dá do sekaný, no to je dobrota, nebo bramborový polívky.:yes:

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

10. 8. 2009 10:20

Já si myslím, že různých Eček a všeho možného sníme dost a dost. Jen kdo si pamatuje, že by dříve některé potravny vydržely tak dlouho, aniž by se zkazily ? Takže dělat vědu kvůli "Glukosolu" je opravdu malichernost. A nikdo nikoho do toho nenutí. Pro mne za mne ať se třeba jde napást !!!! (když ovšem najde louku, žádnou chemikálií nepřihnojenou). Kdo se bojí nesmí do lesa. A souhlas s ,,,,8.41.12 hod.Já se nebojím a dávám +bodík. Václav

,,,,

10. 8. 2009 08:41

ježiš marjá, tak kdo ví že glutasol je škodný tak ho tam prostě nádá a nebude otom kecat a urážet.............:-//

Eliza Eliza

31. 5. 2009 11:06

Lucie, až budeš nějaký čas vařit a nakupovat, tak to poznáš...:-);-)

lucie

31. 5. 2009 10:57

:-)):-?:-?:-?:-?:-?:-((:-Oja aky nevim co to je a k cemu!!

Eliza Eliza

23. 5. 2009 13:12

Vždyť je to napsané na každém balení, nedovedu si představit, že to někdo neví... ;-)
Sice glutasol nepoužívám, protože jsem ho nikdy nekoupila, ale Masox, Podravku apod. ano. I brojení proti kečupu mi docela vadí, sice raději používám protlak, ale když někomu chutná, tak nač to stále řešit...:-) Taky ho mám v ledničce. ;-)

Amira Amira

23. 5. 2009 12:29

Já si teda myslím, že Opuncie to vůbec nemyslela jako nějaký "poryp". Prostě jen napsala svůj názor a upozornění. Ne všichni (zvláště mladé a začínající kuchařky) musí o tom, že glutasol způsobuje alergie u malých dětí, vědět. Myslím, že čím více informací, tím lépe. Proč to hned berete jako útok a ne jako prostou, i když třeba opakující se, informaci? Na jeden příspěvek je dalších 5 protipříspěvků. Proč? Prostě někteří by ten glutasol nedali, tak to tady napíšou, no a co?

Merylas Merylas (moderátorka)

23. 5. 2009 09:33

Jani, je to tak, jak se říká - sto lidí, sto chutí. Tak ať si jídlo každý přizpůsobí sobě, na co je zvyklý.

JanaDorazinova JanaDorazinova

23. 5. 2009 09:24

Je to tak, Merylas. Já se například někde bojím už napsat, když použiji masox. A bez něj to teda nemá skoro chuť. Tak většinou píšu bez masoxu a kdo jej používá, tak si ho tam skrátka přidá. Dochucuji taky magim, máme to rádi. A na srazu, když jsme byli teď v tom Frenštátě se taky každý scháněl po magi do polívky. No, skrátka jen osolená nemá to správné gradi a glutasol sice nepoužívám, spíš nevím, kde bych ho přidala, ale určitě má své místo v kuchyni a u té vegety stoprocentně, jako rychlosůl ve vepřové konzervě a taky mne za to na Receptech.cz málem roznesli na kopytech:-)):-D Kdo chce, ať to vyzkouší, kdo ne, ať zůstane na tom svém a každý bude spokojen.

Merylas Merylas (moderátorka)

23. 5. 2009 09:10

:-O Taky nevím, proč se některé recepty takto pořád probírají. Vždyť si každý udělá podle svého, podle svých potřeb a zvyklostí. Taky jsem ráda za každý nový recept a pak si ho třeba trošku přizpůsobím podle svého. A pokud jsem si všimla, je tady více různých receptů s přídavkem různých dochucovadel, rychlosoli a tak podobně. Ale něco jde vynechat, něco nahradit, nebo prostě vůbec nedělat, tak proč to řešit:-)

Pejli Pejli

23. 5. 2009 08:06

souhlas cathleen :yes: komu se to nelíbí at si ... :-D klikne vedle myší :-D

cathleen cathleen

23. 5. 2009 07:17

Tohle už je fakt jen poryp, to, že děti glutasol nesmí, ví každý a už je to tu psáno, že není dvakrát zdravý:-//

Dala jsem sem recept, ptotože spojení soli s mokrou zeleninou ještě PŘED sušením je perfektní nápad....ale jak vidno, vždycky se najde někdo, komu vadí nějaká surovina nebo jen to, že se má (podle nich) recept jmenovat Strapačky a ne Halušky, že se má sýr nastrouhat a ne krájet.......jako by to nebylo jedno.
Jsem vděčná za každý nový recept, ze kterého si můžu vzít třeba jen maličkost nebo postup:yes: a tyhle zbytečné řeči se zdviženým prstem mě fakt unavují.....Pokud se někomu JAKÝKOLIV recept nelíbí, ať jej nedělá, ať vaří jen podle sebe - není jednodušší řešení!

Katarinka

22. 5. 2009 11:19

Vegeta ide aj bez glutasolu.Keby som chcela chemickú vegetu,rovno si ju kúpim v obchode a nemusím ju robiť doma,nie?Ale inak super,moja mama ju robieva.(bez glutasolu)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí podravka vegeta domácí podravka recept co je glutasol glutasol domácí magi recept na vegetu vegeta recept cim nahradit vegetu domaci masox recept na podravku čím nahradit rychlosůl recept na domací podravku čo je vegeta čím nahradit glutasol domácí podravka sušená magi recepty podravka recept domácívegeta cim nahradit masox

Suroviny: mrkev, petržel, celer, kedlubna, pórek, cibule, libeček, sůl, mrkev, petržel, celer, pórek, paprika, česnek, sůl

TopRecepty.cz

Domácí vegeta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z4vJ