Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Buchtičky s krémem jsou klasikou nejen školních jídelen. Povzneste tento pokrm na vyšší standard a připravte k nadýchaným kynutým buchtičkám pěnu. Ta má základ v kvalitním víně a vyšlehaných žloutcích s cukrem, vodou a citronovou kůrou.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 318 kJ / 6 051 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 149,18 g |
Tuky | 324,69 g |
Vláknina | 23,16 g |
Cholesterol | 3,37 g |
Sodík | 486 mg |
Sůl | 1,12 g |
Sacharidy | 621,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na dno mísy nasypeme 1 lžíci cukru. Na cukr nadrobíme droždí a dáme na teplé místo, aby droždí změklo.
Krok 2: Mezitím ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a rozpustíme 260 g másla.
Krok 3: Jakmile je droždí měkké, poprášíme ho trochou mouky, přidáme druhou lžíci cukru, přilijeme vlažné mléko a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě až napění. Prosejeme mouku, přilijeme do ní kvásek, přidáme vanilkový cukr, skořici, špetku soli, vejce i žloutky, smetanu a vychladlé rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dáme ho na teplé místo kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.
Krok 4: Na plechu s vysokým okrajem rozpustíme 140 g másla. Troubu zapneme na 180 °C.
Krok 5: Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme placku, která je velká jako plech. Měla by být silná asi 2 cm. Placku rozkrájíme na asi 2x2 cm velké dílky ze kterých ušouláme kuličky. Dáváme je na plech tak, že je celé obalíme v másle a skládáme těsně vedle sebe.
Krok 6: Plech dáme do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 20-25 minut (do zezlátnutí).
Krok 7: Na sporák dáme hrnec s vodou a na hrnec mísu, která dobře vodí teplo. Voda v hrnci by se neměla dotýkat mísy.
Krok 8: Do mísy dáme žloutky s cukrem, citronovou kůru a vodu. Dáme na vodní lázeň a šleháme ruční metlou do pěny. Postupně přiléváme víno a šleháme tak dlouho, až budeme mít hustou pěnu. Ochutnáme - můžeme dosladit - záleží, jak sladké víno jsme použili. Mělo by nám to trvat zhruba tak dlouho, než se upečou buchtičky. Pak sundáme z páry a ještě chvilku šleháme.
Krok 9: Buchtičky vyklopíme z plechu, pocukrujeme moučkovým cukrem a naservírujeme na talíře, na které jsme rozdělili pěnu. Servírujeme dostatečně rychle, aby nespadla pěna.
Zveřejněno 28. 7. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9OE
Moje poznámka
Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9OE
Nejnovější recepty
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 12 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 16 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 17 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 21 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 13 minutami
Báječný perník
Avenos@seznam.cz před 1 hodinou
Bohatý ostružinový koláč
Tarantule před 1 hodinou
Domácí kečup
Baruska. před 2 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 6 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 13 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 13 hodinami
Krenex
dragomirac před 15 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 15 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 15 hodinami
Tématické fráze:
recept na chadeau,
máš love buchty,
máslové buchtičky plněné,
francouzke buchticky
Suroviny:
cukr krupice,
droždí čerstvé,
mléko,
mouka hladká,
sůl,
cukr vanilkový,
máslo,
smetana ke šlehání,
vejce,
žloutek,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr krupice,
voda
Komentáře (7)