Guláš, hovězí či vepřový

patas6811 Kuchař: patas6811

Doba přípravy: 150 minut 8-10 porcí Hovězí maso 0 názorů

Suroviny

1,5 kg -2 kg hovězího krku, hovězí kližky nebo vepřové plece
1 kg cibule
6 stroužků česneku (hlava)
2 plnější lžíce rajského protlaku
2 lžíce jemné paprikové pasty, maďarská v tubě či sklenici
1,5 litru hovězího vývaru nebo 2 kostky masoxu
2 lžíce sladké papriky (maďarské nebo Kotanyi)
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky mletého pepře
2 lžičky soli (pozor na masox či slanost vývaru)
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička pálivé papriky (dle chuti)
1 lžíce majoránky
Na zahuštění :
dle vlastního výběru, nic nebo 3 středně velké brambory strouhané najemno a vařené alespoň půl hodiny v guláši nebo tvrdší strouhaný chléb (guláš vydrží kratší dobu) či 3-4 lžíce hladké mouky rozmíchané v ½ litru studené vody.
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kostky a dáme restovat, nejlépe do širšího kastrolu. Mícháme.

  2. Teď je asi 25 minut čas na nakrájení masa, kostky 3x3 cm, připravit: lžíci sladké papriky a protlaku, lžičku drceného kmínu, půl lžičky tymiánu, 3 stroužky nasekaného česneku…hala bala :)

  3. Když je cibulka krásně tmavá až do hněda a někde se jeví místy mírně spáleně, je hotová, zeslabte zdroj tepla a přidejte drcený kmín, tymián, pár vteřin zasmažte do tuku, česnek také mírně zasmažte (ne dlouho, 30 sekund až minutka-hořkne s barvou), poté sladká paprika 15 vteřin do tuku a rajský protlak, mícháme, vytvoří se hnědo červený ZÁKLAD s odděleným tukem, cca minutka.

  4. Zesílíme plamen a hned přidáme maso 1,5 kg-2 kg : (děleno) 4 prostě následně po 2 minutách 4 x velké hrsti masa, pokaždé zatáhneme, promícháme (1-2 minuty), pokud by vše mělo tendenci se mírně napalovat nevadí, je třeba to odrazit 1 dcl vody či krapet víc, odvařit a pokračovat…nyní přidáme zbytek přísad kromě majoránky a zbytku česneku… promícháme. Zalejte vývarem, vše přiveďte k varu i s mícháním ode dna (MÁTE FINÁLNÍ ZÁKLAD) a poté vařte na mírném až středním ohni či jiném zdroji, 1 a 1/2 hod. až 1 a 3/4 hod.(hovězí) nebo 1 a 1/4 hod.(vepřové) do měkka, ale ne moc úplně měkké, aby se nerozpadlo, nyní můžete (NEMUSÍTE) maso vyndat, guláš přepasírovat, je pak sametově jemný, přidat česnek, zahustit, případně dochutit…sůl opatrně, guláš může mít 15% úbytek tekutiny. Provařte a vráťte maso, vypněte a nadrhněte sušenou majoránku.

Poznámka

Hele ta barva, povedl se? :) Jestli jsem něco zapomněl, tak se omlouvám, co člověk to recept.

Papiňák: hovězí kostky 25-30 minut pískacího varu, pak dojít

vepřové kostky 15-20 minut pískacího varu, pak dojít

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Guláš, hovězí či vepřový

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: hovězí a vepřový guláš hovězí guláš vepřový a hovězí guláš jak dlouho vydrzi guláš hovězí veprovy gulaš vepřový guláš recept 48965 top recepty vepřový guláš hovězí guláš recept veprovy gulaš s majorankou hovezi gulas jemný hovezi a veprovy gulas recept vepřový guláš z trouby bez soli hovězí guláš recepty guláš z hovězí s veprovym hovezi veprovy guláš recept gulas hovezi veprovy gulas hovezi veprovy jak dlouho vydrží hovězí guláš vepro hovezi gulas