Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 435 kJ / 2 494 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,93 g |
Tuky | 76,71 g |
Vláknina | 17,00 g |
Cholesterol | 324 mg |
Sodík | 6,91 g |
Sůl | 17,21 g |
Sacharidy | 374,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do nádoby (sklo, porcelán - pokud ohříváme v mikrovlnce) dáme vodu a cukr a ohřejeme na cca 37°C (chladnější = droždí kyne pomalu, teplejší než cca 42 °C = kvasinky se zničí a nekynou vůbec). Optimální teplota je, když na ponořeném prstu cítím jemné teplo). Přidáme droždí a 2 KL hladké mouky a drátěnou metlou rozmícháme. Necháme stát.
Krok 2: Do hnětací mísy (ne kovové) dáme mouky, krupici, sůl. Promícháme a dáme do mikrovlnky na cca 30 vteřin ohřát (teplota max 42 °C, ne více !). Přidáme rozdrcený Celaskon, promícháme. Vlijeme směs z bodu 1, přidáme olivový olej a majonézu. Hnětacím hákem připravíme těsto (cca 10-12 minut). Hotové těsto musí být homogenní, vláčné, nelepí se na hnětací nádobu (pokud se ještě kolem 8. minuty lepí, přisypte trochu mouky - 1 PL např., a nechte prohnětat, až se mouka vpracuje do těsta.
Krok 3: Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte cca 30 minut kynout, ideálně v teple. Zapněte troubu na 170 °C.
Krok 4: Z těsta vytvarujte 8 housek (nebo i více dle požadované velikosti, případně kousky těsta rozválejte na placku a srolujte do tvaru rohlíku, nebo je možno z každého kousku těsta udělat 3 válečky a uplést pletýnku ...). Vytvarované těsto dávejte na pekáč na pečicí papír.
!!!Důležité!!! Těsto moc netrapte a snažte se moc neporušit jeho strukturu, aby neztratilo nadýchanost. Krok 5: Výrobky nechte na pekáči cca 20 minut kynout. Krok 6: Pokud chcete dozlatova upečené, rozšlehejte jedno vejce (drátěnou metlou např. v nádobě od směsi droždí a vody) a potřete výrobky tenkou vrstvou (není to sladké pečivo). Dle chuti posypte mákem, sezamem, kmínem, hrubozrnnou solí či jinými semínky. Krok 7: Dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 30 minut (20-40) do zlatova. Pokud chcete křupavé pečivo, v okamžiku zažloutnutí (cca na posledních 10 minut) zvyšte teplotu na 210 °C a hlídejte. Krok 8: Po upečení přendejte horké pečivo na mřížku, aby se kůrka vytvořila i zespoda. Krok 9: Tip 1: Polohrubou mouku lze zaměnit za jinou mouku, např. špaldovou, žitnou, pohankovou - ne na úkor hladké mouky, jinak pečivo špatně kyne. Místo krupice je možno dát celozrnný graham. V případě celozrnných mouk je dobře dát trochu víc droždí.
Tip 2: Vytvarujte z těsta dva válečky a v uzavřené nádobě (např. plechový dvojpekáč) upečete super chlebíčkové veky.
!!!Důležité!!! Těsto moc netrapte a snažte se moc neporušit jeho strukturu, aby neztratilo nadýchanost. Krok 5: Výrobky nechte na pekáči cca 20 minut kynout. Krok 6: Pokud chcete dozlatova upečené, rozšlehejte jedno vejce (drátěnou metlou např. v nádobě od směsi droždí a vody) a potřete výrobky tenkou vrstvou (není to sladké pečivo). Dle chuti posypte mákem, sezamem, kmínem, hrubozrnnou solí či jinými semínky. Krok 7: Dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 30 minut (20-40) do zlatova. Pokud chcete křupavé pečivo, v okamžiku zažloutnutí (cca na posledních 10 minut) zvyšte teplotu na 210 °C a hlídejte. Krok 8: Po upečení přendejte horké pečivo na mřížku, aby se kůrka vytvořila i zespoda. Krok 9: Tip 1: Polohrubou mouku lze zaměnit za jinou mouku, např. špaldovou, žitnou, pohankovou - ne na úkor hladké mouky, jinak pečivo špatně kyne. Místo krupice je možno dát celozrnný graham. V případě celozrnných mouk je dobře dát trochu víc droždí.
Tip 2: Vytvarujte z těsta dva válečky a v uzavřené nádobě (např. plechový dvojpekáč) upečete super chlebíčkové veky.
Zveřejněno 25. 11. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Housky (rohlíky), chlebíčková veka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NoD6
Moje poznámka
Housky (rohlíky), chlebíčková veka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NoD6
Nejnovější recepty
Bramborové placičky s mákem a třešňovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 10 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 3 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 4 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 6 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 7 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 7 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 8 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 8 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 8 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 9 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 9 hodinami
Tématické fráze:
recept na chlebíčkovou veku,
recept na domácí chlebíčkovou veku,
chlebíčková veka recepty,
chlebíčková veka recept,
chlebickova veka,
celozrnná veka,
veka z polohrube mouky,
chlebíčkové veky,
domácí chlebičková veka,
domácí veky z polohrubé mouky,
jak ohřát pečivo v mikrovlnce,
veka z majonézy,
domácí celozrnná veka,
veka chlebickova,
recepty na chlebickovou veku,
výroba domácí chlebíčkové veky,
recept chlebíčková veka,
výroba chlebíčkové veky,
jak na chlebíčkovou veku domácí,
domaci veka z polohrubé mouky
Suroviny:
mouka hladká pšeničná,
mouka polohrubá pšeničná,
krupice pšeničná,
sůl,
celaskon,
voda,
cukr,
droždí,
olej olivový,
majonéza,
vejce,
sůl hrubozrnná
Komentáře (4)
Jen k tvému bodu č.8 - spodní kůrka se přeci nevytvoří jen tím, že pečivo dáš chládnout na mřížku. Pečivo má křupavou spodní kůrku už utvořenou z trouby, pečením, a chladne na mřížce proto, aby odspodu větralo, nezapařilo se nezvllho.