Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Gravče na tavče je tradiční makedonský pokrm, který je však známý po celém Balkáně. Jde o vařené bílé fazole, které se smíchají se směsí cibule, česneku, bylinek a koření a zapečou v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 384 kJ / 2 243 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,85 g |
Tuky | 54,46 g |
Vláknina | 102,81 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 38 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 272,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme.
Krok 2: Na druhý deň s bobkovým listom fazuľu uvaríme a ku koncu varu osolíme. Scedíme z vody, časť vody odložíme.
Krok 3: Na oleji osmažíme drobne nakrájanú cibuľu, po vypnutí pretlačíme cesnak a pridáme papriku, paprikovú pastu a čierne korenie.
Krok 4: Zmiešame uvarenú fazuľu (nie úplne do rozpadávania) s cibuĺovou zmesou, prípadne dosolíme, pridáme ligurček (libeček) podľa chuti, kto má rád a používa, dá aj polievkové korenie (príp. Vegetu). Pridáme vodu z varenia fazule, ale len málo, nerobíme polievku! Len tesne po fazuľu aby bola voda.
Krok 5: Zmes dáme do pekáčka, vhodný je hlinený s poklopom, ja som dala do obyčajného a prikryla alobalom. Pečieme cca 40 minút pri 200 °C.
Krok 6: Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým chlebom a nakladanými feferónkami, zeleninovým šalátom, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému mäsu.
Zveřejněno 13. 2. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Moje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 10 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 10 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 10 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborová polévka s houbami
martina.mickova88 před 19 minutami
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 1 hodinou
Krupicová kaše
Veronika_1 před 1 hodinou
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 2 hodinami
Boloňské špagety
Toxic runner před 2 hodinami
Chilli hovězí
Antonausprag před 2 hodinami
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 3 hodinami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 4 hodinami
Ořechová bábovka
SUMAVA před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 7 hodinami
Tématické fráze:
fazole recept,
balkanske fazole,
tavče bravče,
fazula recepty,
zapečené fazole,
bravce tavče,
gravče-tavče fazole,
krajovo,
grafce tafce,
tafče grafče,
fazule-recept,
zapečené fazole recept,
tafce dravce recept,
grafce na tafce,
trvčegravče,
gravce bravce,
fazole,
grafče recept,
balkánské tradiční top recepty,
fazule na cibulce
Suroviny:
fazole,
bobkový list,
olej,
cibule,
česnek,
libeček,
sůl,
pepř mletý,
pasta papriková,
paprika sušená sladká,
koření polévkové
Komentáře (22)
Recept je zajímavý, fazole mám ráda.