Džatky

IvettaG Kuchařka: IvettaG

Bramborová jídla 18 názorů

Suroviny

500 g brambor
100 g hladké mouky
sůl
anglická slanina
omastek
cibulka
podmáslí, kyška
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě běžným způsobem (vody dáme tak akorát , aby byly brambory zakryté) . Když jsou brambory už měkké, vodu z nich nesléváme! Rozmačkáme (rozšťoucháme ) je ve vodě na hladkou kaši, přidáme mouku, zamícháme a necháme zakryté pokličkou cca 15-20 minut, aby se mouka spařila . Na pánvi zatím na oleji osmahneme cibulku a slaninu .

  2. Z bramborového těsta tvoříme kuličky (ruce potřeme olejem) nebo pomocí dvou lžiček tvoříme noky. Kuličky nebo noky dáváme do mísy a přelijeme omastkem .
    Podáváme posypané slaninou a cibulkou .
    K tomuto pokrmu se podává podmáslí nebo kyška popř. acidofilní mléko :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 173 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Džatky

  • jubull jubull

    dali jsme si dnes k večeři k vepřovému a okurkovým salátem:-Q

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    IvettaG: Babička nám dělávala opečánky - škubánkové placičky osmažené, vysoké cca -5 až 10 mm. Mají krásnou kůrčičku. Měli jsme buď naslano, nebo posypané mákem.
    Když jsme přijeli k babičce, už mezi dveřmi jsme žadonili - babičko, udělej nám opečánky a škvarkové placky (z kynutého těsta). K plackám byl tradičně buřt guláš.Jo, jo. Už je to 60 let, ale dodnes si pamatuju ty dobroty a pohodu, no prostě prázdniny u babičky. Taky jsme milovali její polévky - selská, to byla klasická bramboračka se zásmažkou a s nudlema a "ta naše babičkovská", orestovaná zelenina a brambory na másle, uvařit, sůl,pepř ,kmín a lehké noky !Žádné bujony a dochucovadla.:-8

    Odpovědět

  • IvettaG IvettaG(autorka receptu)

    borovec: Já to dělala podle receptu na džatky, škubánky znám právě jen jako sladké . Ale je to skoro stejné :-) https://varecha.pravda.sk/recepty/spisske-dzatky-fotorecept/48926-recept.html

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    borovec: Děkuju za podporu. Kdysi před lety jsemdala škubánky propracovat synovi a on do těsta šťuchal. Já mu řekla - to těsto nemůžeš hňácat, ale ňahňat (hladit). Dostal záchvat smíchu a pobavil své kamarády mluvou své matky. Ale tak mě naučila má babička - skvělá kuchařka.:-D

    Odpovědět

  • borovec borovec

    sikulka7: I já bych použila výraz nahňahňat,jsou to škubánky :-):yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    vypadá to krásně,mne to připadá trochu tento recept, kdybych udělala kuličky,bylo by to podobné, nebyla by to kaše :https://www.toprecepty.cz/recept/49996-jidlo-zvan...

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    zizala: Viem, jednoducho som nerozmýšľala, chcela som mať rýchlo urobené jedlo a výsledok ;-(;-(;-(. Lenivosť sa veľakrát nevypláca. :-8:-8:-8

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cecilka: :-O Ale to je přece úplně jiný typ těsta :-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    ;-(;-(;-(, skúšala som zo sušeného zemiakového cesta. Neodporúčam!!!!!! , bolo to:-((. Idem vyskúšať "ručné" práce.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Nadja: Souhlasím, je to recept na škubánky. Jenom mouku přidávám - podle mé babičky - těsně před dovařením brambor, aby se spařita. Potom se těsto vařečkou " ňahňá (tento výraz se moc líbí mým dětem, ale tak tomu říkala babička), jakoby hladí vařečkou a tím se zapracovává mouka do brambor.Nakonec nám babička dělala opečánky - placičky ze škubánků opečené a posypané mákem.Mňam<3

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    IvettaG: No, ono sa to nevarí, len sparuje, to máte pravdu, ale na okraji sporáka, klasického, kde je tá teplota samozrejme vyššia ako na vypnutom sporáku. ;-) Pochádzajú od nás, ako píše Magdalenka, a robia sa nielen na slano, ale aj na sladko. ;-)

    Odpovědět

  • IvettaG IvettaG(autorka receptu)

    tejaja: Dělala jsem je podle receptu z internetu. Zdálo se mi trochu divné, že mouka se nevaří, ale jen spaří v horkých bramborách, ale nakonec to nebylo špatné, chutnalo mi to :-) Je to podobné jako škubánky.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    já taky ne, až dnes, neví autorka něco o historii třeba?:-) mě by to zajímalo :-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    V životě jsem tento název neslyšela, ale těsto je stejné jako na škubánky, jen se trochu liší v postupu.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    mě to připadá jako škubánky trochu, ne? :-)
    magdalenka: přesně, pardon, nedočetla jsem Váš komentář
    ale vypadá to moc pěkně:-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bramborove skubanky ze slaninou recept brambory a kyska škubánkové opečánky placky z podmáslí pokrmy z podmasli osmažené škubánky kyška s bramborama brambory cibulka kyška kyskove placky od babicky osmažený škubánky placky z brambor a kyšky džatky se zelím skubanky z podmasli brambory s cibulkou a slaninou podmaski bramborové džatky spisske dzatky škubanky se zelim a slaninou džatky se slaninou varecha.sk-recepty z cukety recepty co bude dnes k večeři červenec 2017

Zapomněl/a jsem heslo