Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tvaroh bez práce, od babičky

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

etomes

Náročný

Doba přípravy 5 min Doba přípravy: 5 min + doba odkapání 12 hodin cca

5 min (5 min příprava, + doba odkapání 12 hodin cca)

Domácí tvaroh není nic složitého na přípravu. Jen potřebujete kvalitní čerstvé plnotučné mléko, suchou chlebovou kůrku a čas. Poměrně dost času. Ovšem výsledný tvaroh bude lahůdka, kvůli které se vyplatí počkat!

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 931 kJ /
701 kcal
Bílkoviny51,00 g
Tuky22,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 600 mg
Sůl1,50 g
Sacharidy73,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko necháme zkysnout (2-3 dny dle teploty místnosti), přidáním chlebové kůrky dobu zkrátíme na polovinu. Hodně záleží na kvalitě mléka. Krok 2: Nalijeme do svázané utěrky (2 a 2 protilehlé růžky svážeme) a pověsíme na vodovodní baterii. Necháme odkapat syrovátku do misky po dobu cca 10-14 hodin. Hotovo je, když z utěrky už nic nevytéká a je sušší. Pokud chceme jemný tvaroh, necháme kapat kratší dobu a naopak. Krok 3: Vyklopíme na talířek. Osolíme, případně přidáme pažitku, nebo česnek. Vznikne pomazánka, která se nikdy nepřejí. Pokud chceme mít tvaroh extra jemný a lahodný, přidáme i máslo,

TIP: Jak udělat domácí tvaroh

Zveřejněno 3. 8. 2017

Poznámka autorky etomes

Tento recept dělala moje babička, která pocházela z Krkonoš. U Domažlic ho nikdo nezná, tak by mě zajímalo, zda tento recept je krkonošská specialita, babičky ani maminky se už zeptat nemůžu. Z 1.5 litru mléka vzniklo asi 400 gramů jemného tvarohu. Já jsem ušila praktičtějšího pomocníka na odkapání měšec, nezůstane nic v rozích, jak u klasických pytlíků a taky je to i hezká ozdoba kuchyně oproti svázané utěrce a lze ho zavěsit i na madlo horní skříňky - nepřekáží v použití vody a dřezu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí tvaroh bez práce, od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oBKk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí tvaroh bez práce, od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oBKk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Já přestal s pokusy potom, co jsem koupil mléko z krávomatu a po dvou dnech místo kysnutí začlo smrdět.

Drobek: já jsem nad tím včera přemýšlela a vzpomněla jsem si, že se mi to taky jednou stalo s tzv. čerstvým pasterizovaným (některá mají i dlouhou záruku čerstvosti :-( ), skyslo, lépe řečeno zasmrdělo až 3. den v teplém počasí, tak zda si ho nepasterizují sami:-((

Zobrazit 4 starší odpovědi

Tématické fráze:
tvaroh z cerstveho mleka, tvaroh z nepasterizovaného mléka, domácí tvaroh, nepasterizovaný tvaroh, čerstvé mléko nepasterizované recepty, příprava tvarohu, domaci tvaroh recept, domací tvaroh z čerstvého mléka, recept na tvaroh s pažitkou, od babičky, domácí práce, nepasterizované mléko, tvaroh nepasterizovaný, nepasterizované mléko recepty, domácí tvaroh podle babičky, vaha tvarohu ze 6 litru mleka, tvaroh z kího bez mléka, jak postupovat s nepasterizovanym mlekem, domácí použití z tvarohu, nepasterizované mléko plnotučné, z litru mleka tvarohu

Suroviny:
mléko, chlebová kůrka, máslo, sůl, pažitka, česnek

Přidat fotografie receptu