

Cizrnová polévka se slaninou
Suroviny 3 porce
- cca 250 g cizrny předvařené nebo ve slaném nálevu
- cca 70 g cibule
- 150 g anglické nebo Váhalovy slaniny
- cca 3 stroužky česneku - dle chuti
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 25 g hladké mouky (zhruba 1 lžíce)
- 200 g brambor
- sůl
- pepř mletý
- majoránka
- cca 700 ml vývaru
Postup přípravy receptu
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný česnek a sladkou papriku a hladkou mouku, ještě krátce zpěníme a ihned, aby paprika nezhořkla, zalijeme vývarem. Přisypeme na kostičky nebo slabší hranolky pokrájené brambory, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vaříme do změknutí brambor, za občasného promíchání. Nakonec do polévky přisypeme okapanou cizrnu, dle chuti můžeme přidat ještě trochu česneku, soli či pepře a necháme přejít varem.
Před podáváním můžeme dozdobit nasekanou petrželkou. Polévka je sytá a pokud ji budeme podávat s čerstvým pečivem či chlebem, postačí nám i jako hlavní chod.
Poznámka od kuchařky
Pro menší jedlíky postačí i na 4 porce.