

Kváskový chleba s dýňovým semínkem
Suroviny
- Rozkvas:
- 40 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 210 g vody
- 210 g žitné chlebové mouky
- Dále:
- 260-300 g vody
- 490 g pšeničné chlebové mouky
- 3 rovné lžičky soli
- 3 lžičky drceného kmínu
- 50 g dýňových semínek
Postup přípravy receptu
Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Vodu je třeba ke konci přilévat po částech, moje těsto jí spotřebovalo celých uvedených 510 g – ale poslední dobou se mi zdá, že mám mouku žíznivější (sušší) než někteří, co moje recepty zkouší.
Těsto bylo více hydratované, ale rozhodně se na stole nerozlévalo.Vymísené těsto necháme vykynout – 1-2 hodiny, stačí, když zvětší svůj objem o 40-50%. Pak ho vytáhneme na pomoučený stůl, popřekládáme, vytvarujeme bochník a omoučený dáme kynout do ošatky.
Přibližně po 1,5-2 hodinách bochník z ošatky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme mouku, ostříkáme vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a vložíme do rozpálené trouby – bochník i s fólií sesuneme z plechu na dlaždici a upečeme (220°C/ asi 45-50 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kváskový chleba s dýňovým semínkem
K receptu nejsou žádné komentáře.