Kyselica ze Slavičína

AlegroBravo Kuchař: AlegroBravo

Doba přípravy: 1 hodina Polévky 16 názorů

Suroviny

500 g kysaného zelí
4 stroužky česneku
1 šlehačka
3 PL hladké mouky
1 cibule
2-3 vajíčka
sušené hřiby
sůl
cukr
ocet
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme zelí, zalijeme ho vodou a vaříme asi půl hodiny, až bude zelí měkké.
    Zároveň zvlášť uvaříme hřiby.

  2. Odebereme polovinu zelí a přidáme hřiby, které jsme scedili. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zahustíme moukou rozkvedlanou ve šlehačce a provaříme.

  3. Nakonec přidáme cibulku zpěněnou na mastném do růžova, 2 - 3 vajíčka (já si je před tím rozkvedlám v hrnku) a ochutíme solí, cukrem a octem, jak kdo má rád.

Poznámka

Jako přílohu dáváme chleba. Pokud nám to nevadí, můžeme použít i starší, který si do kyselice nalámeme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kyselica ze Slavičína

  • AlegroBravo AlegroBravo(autor receptu)

    "Quem Deus vult perdere, prius dementat"
    casino:
    Je ještě něco, co potřebuješ vysvětlit ohledně receptu? :-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    sněhulák: tak co nám řekne Wikipedie:
    Polévka (hovorově polívka) je tekuté až mírně husté a nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru.
    Je to asi stejné, jako kdyby měl někdo husí kůži z toho, jestli se řekne chleba místo chléb....hovorová čeština se objevuje i v názvech některých receptů :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    sněhulák: každému vadí asi něco jiného - mně zase to, když někdo napadá použití hovorové či krajové češtiny a sám neumí použít čárky ve větě;-)

    Odpovědět

  • sněhulák sněhulák(neregistrovaný)

    AlegroBravo: konečně někdo zavřel té personě co se tak ráda poslouchá, poučuje a uráží kušnu:yes: na receptu nevidím nic nesrozumitelného, spíš mám husí kůži z toho, když polévku nazývá polívkou:no:

    Odpovědět

  • casino casino

    "Quod licet Iovi non licet bovi"
    AlegroBravo:
    Omlouvám se 8-(
    No, patrně jsem nedocenil maličkost, že vy jako autor (ad hoc:-! můžete, na rozdíl od mé maličkosti, plácat pod svým rcp čeho se vám zachce, že :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • AlegroBravo AlegroBravo(autor receptu)

    casino: Chce to pořádně číst a nenechat se unášet emocema. Vše podstatné bylo řečené už ve druhém příspěvku. Pokud si chceš povykládat o prospěšnosti zeleniny na pleť našich manželek můžu ti dát odkaz na jiné stránky. :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    AlegroBravo:
    Ale to jste mohl klidně přiznat barvu a já bych byl první kdo by vám to věřil :-) Máme v rodině jednu, která si přečetla o prospěšnosti okurkové masky a sama si okurkovou masku aplikovala na akné... Zní to jako RADIO JEREVAN HLÁSÍ: Ano, dotyčná použila okurky. Ano, ale okurky byly kvašené 8-(:-D
    ***
    No, kdybyste byl kuchařka, tak bych zvažoval vaše těhotenské chutě :-);-):-D Některým by možná šla huba šejdrem, ale čert ví, jaké že zelí používáte...:-K
    V posledních letech kupuji zelí v sáčcích; ustřihnu růžek, zelí vymačkám seč mi síly stačí - vodu chytám do hrnku (paní casinová dokonce zelí ještě propláchne vodou). Uvařím polévku a NĚKDY ji dokyselím zachycenou vodou.
    ***
    Nebudu pátrat po příčinách, ale několikrát bylo koupené zelí tak měkké, že ho vůbec nebylo třeba vařit.

    Odpovědět

  • AlegroBravo AlegroBravo(autor receptu)

    Casino: Mohl jsem klidně napsat, že to vyvařené zelí použila manželka jako masku na obličej na pročištění pórů, přikryla gázou a nechala působit 20 minut. :-D Ale já jsem popravdě napsal, že šlo na kompost. Lepší než do popelnice, co myslíš?
    Jinak, porcí je z toho minimálně šest, nehladovíme. :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    "... to co vyberu je vyvařené a jde na kompost..."
    Znám přiléhavější, ale poněkud zemitější citát, kterak naložiti s VAŘENÝM kysaným zelím, leč citovati jej na gastrofóru nelze :-D

    AlegroBravo:
    Kolik porcí je z uvedené dávky?

    Odpovědět

  • AlegroBravo AlegroBravo(autor receptu)

    Hosta: Je to přesně tak, jak píše Lenunka.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    AlegroBravo: aha, tak to jo :-)

    hosta:
    máš pravdu, ale na druhou stranu do dlouho taženého vývaru se také dává vyvařit kvůli chuti zelenina, která se nakonec vycedí, tak pokud to má autor takhle vyzkoušeno a je to chutnější, tak proč ne:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    AlegroBravo: hmm - myslím, že kdybyste odebral polovinu zelí, vyždímal tak, aby šel lák do polévky použít všechen, můžete z té nevařené poloviny udělat dost dobrý salát - překrájet, promíchat s cibulkou, přidat trochu oleje ... bylo by to asi lepší využití:-)

    Odpovědět

  • AlegroBravo AlegroBravo(autor receptu)

    Lenunka: Ono je to tak - dokud jsem si zelí nakládal, tak jsem vpodstatě používal lák a přidal jsem trochu zelí. Když si teď koupím zelí v sáčku, tak mě jde o to vyvařit to zelí, protože toho láku tam holt tolik není, aby tam byla ta kyselost zelí. Takže to co vyberu je vyvařené a jde na kompost a to i přesto, že zelí je odjakživa mým nejoblíbenějším jídlem. Jak už jsem psal, jde mě o polévku - o kyselicu, nechci to mít samé zelí.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    AlegroBravo: já se jen zeptám, a co s tím zbylým zelím? Nebylo by lepší vařit teda rovnou jen půlku množství?
    Jinak polívka vypadá chutně :-)

    Odpovědět

  • AlegroBravo AlegroBravo(autor receptu)

    Tak to máme stejné s tím poledním jídlem na Silvestra. Jinak ta polovina zelí zdrhla cíleně :-D. Já tuto kyselicu beru jako polévku, když si budu chtít dát vepřo, knedlo, zelo, tak nezdrhne nic. A to garantuju. :-D
    Ale co se týče kyselice, mám ji rád v jakékoliv úpravě - tahle je prostě moje vánoční.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kyselice s hribama kyselica zdrava kyselica s hribama kyselica okurkova kyselica kyselica polivka smetanová kyselica příprava kyselica vánoční kyselice s hřibama vařenísušených hřibů do polívky kyselice kyselice s hřiby kyselice z hřibů příprava kyselice okurková kyselice polivka kyselica polívka kyselice kyselica s hřibama recept kyselica ze sušených hrib kyselica s hřiby může se dát kvašené zelí do kompostu

Zapomněl/a jsem heslo