Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše z bramborového těsta

Jidáše patří mezi oblíbené velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pokud do těsta přidáte nastrouhané vařené brambory, získáté vláčné a nadýchané pečivo, které je dobré i druhý den. Příprava není tak složitá, jak se zdá.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 20 min

100 min (80 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 745 kJ /
3 524 kcal
Bílkoviny80,51 g
Tuky106,15 g
Vláknina22,10 g
Cholesterol 736 mg
Sodík 200 mg
Sůl0,39 g
Sacharidy529,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Máslo necháme pozvolna rozpustit tak, aby bylo vlažné. Krok 2: V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme pár lžícemi vlažného mléka z celkové receptury a trochu promícháme, aby se z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Krok 4: Nahrubo promícháme, zalijeme zbytkem mléka a za pomoci vařečky umícháme hladké, nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30-40 minut. Krok 5: Vykynuté těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky. Tvary klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě nakynout. Krok 6: Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti zhruba 15-20 minut, případně ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy. Krok 7: Po vychladnutí můžeme posypat ještě moučkovým cukrem. Krok 8: Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.

TIP: Kdy a proč se pečou jidáše

Zveřejněno 19. 2. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše z bramborového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7m4y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše z bramborového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7m4y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
recepty z bramborovho testa, recepty z bramborového těsta, jidášky s bramborovým těstem, mazanec potírat máslem s rumem ?, uzliky z bramboroveho testa

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, brambory, kůra citronová, droždí čerstvé, mléko, rum, sůl, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, žloutek, máslo, rozinky, bílek, cukr moučkový, mandle, máslo, rum

Přidat fotografie receptu