Jidáše z bramborového těsta
Jidáše patří mezi oblíbené velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pokud do těsta přidáte nastrouhané vařené brambory, získáté vláčné a nadýchané pečivo, které je dobré i druhý den. Příprava není tak složitá, jak se zdá.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 745 kJ / 3 524 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,51 g |
Tuky | 106,15 g |
Vláknina | 22,10 g |
Cholesterol | 736 mg |
Sodík | 200 mg |
Sůl | 0,39 g |
Sacharidy | 529,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Máslo necháme pozvolna rozpustit tak, aby bylo vlažné.
Krok 2: V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme pár lžícemi vlažného mléka z celkové receptury a trochu promícháme, aby se z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými).
Krok 4: Nahrubo promícháme, zalijeme zbytkem mléka a za pomoci vařečky umícháme hladké, nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30-40 minut.
Krok 5: Vykynuté těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky. Tvary klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě nakynout.
Krok 6: Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti zhruba 15-20 minut, případně ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.
Krok 7: Po vychladnutí můžeme posypat ještě moučkovým cukrem.
Krok 8: Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 19. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Moje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 8 minutami
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 5 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Tématické fráze:
recepty z bramborovho testa,
recepty z bramborového těsta,
jidášky s bramborovým těstem,
mazanec potírat máslem s rumem ?,
uzliky z bramboroveho testa
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
kůra citronová,
droždí čerstvé,
mléko,
rum,
sůl,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
žloutek,
máslo,
rozinky,
bílek,
cukr moučkový,
mandle,
máslo,
rum
Komentáře (1)