Jidáše z bramborového těsta
Jidáše patří mezi oblíbené velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pokud do těsta přidáte nastrouhané vařené brambory, získáté vláčné a nadýchané pečivo, které je dobré i druhý den. Příprava není tak složitá, jak se zdá.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 745 kJ / 3 524 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,51 g |
Tuky | 106,15 g |
Vláknina | 22,10 g |
Cholesterol | 736 mg |
Sodík | 200 mg |
Sůl | 0,39 g |
Sacharidy | 529,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Máslo necháme pozvolna rozpustit tak, aby bylo vlažné.
Krok 2: V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme pár lžícemi vlažného mléka z celkové receptury a trochu promícháme, aby se z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými).
Krok 4: Nahrubo promícháme, zalijeme zbytkem mléka a za pomoci vařečky umícháme hladké, nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30-40 minut.
Krok 5: Vykynuté těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky. Tvary klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě nakynout.
Krok 6: Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti zhruba 15-20 minut, případně ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.
Krok 7: Po vychladnutí můžeme posypat ještě moučkovým cukrem.
Krok 8: Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 19. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Moje poznámka
Jidáše z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m4y
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno před 8 hodinami
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Placičky z podmáslí
Přidáno 3. 8. 2025 13:46:57
Karpatské lečo
Přidáno 3. 8. 2025 13:00:03
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno 3. 8. 2025 10:37:11
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno 3. 8. 2025 09:04:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestková povidla
MAMA9903 před 1 hodinou
Masová bulharka
Kajkajak před 2 hodinami
Bramboračka
ZdeKy před 3 hodinami
Segedínský guláš
Tomasfaix před 3 hodinami
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Elivet před 4 hodinami
Ledvinky po uhersku
Janca32 před 5 hodinami
Rychlý švestkový koláč
BlancaL před 5 hodinami
Žampionový guláš s cuketou
hifiklub před 6 hodinami
Čočková polévka s párkem
Janet.P před 6 hodinami
Tématické fráze:
recepty z bramborovho testa,
recepty z bramborového těsta,
jidášky s bramborovým těstem,
mazanec potírat máslem s rumem ?,
uzliky z bramboroveho testa
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
kůra citronová,
droždí čerstvé,
mléko,
rum,
sůl,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
žloutek,
máslo,
rozinky,
bílek,
cukr moučkový,
mandle,
máslo,
rum
Komentáře (1)