Bramborová / batátová polévka s medvědím česnekem

recepty73 Kuchař: recepty73

2-3 porce Polévky 0 názorů

Suroviny

100 g brambor (oloupaných)
100 g batátů (oloupaných)
máslo nebo olej
1 menší cibule
120 g řapíkatého celeru
350-400 ml vývaru, dle potřeby
smetana ke šlehání nebo zakysaná, dle chuti
hrstka medvědího česneku
sůl
pepř mletý
špetka muškátového květu
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přidáme následně osmažit i na nudličky pokrájený řapíkatý celer.

  2. Po rozvonění celeru přisypeme 200 gramů na kostičky pokrájených brambor nebo batátů, případně jejich kombinaci, jakou jsem použil já.

  3. Dochutíme špetkou muškátového květu, solí a pepřem, přilijeme cca 350 ml vývaru a vaříme do změknutí brambor. Pak vše rozmixujeme ponorným mixerem na hladkou, krémovou polévku, kterou dle potřeby můžeme naředit vývarem nebo zjemnit troškou smetany ke šlehání nebo po nalití polévky dozdobit kopečkem zakysané smetany, pokojové teploty.

  4. Po rozmixování přidáme do horké polévky hrstku na nudličky jemně pokrájeného medvědího česneku, případně ještě dosolíme a můžeme podávat. Medvědí česnek již není nutné vařit.

  5. Kdo chce, může polévku doplnit smaženými máslovými krutonky nebo již zmiňovanou zakysanou smetanou. Vše dle chuti každého.

Poznámka

Pokud nemáme rádi krémové polévky a chtěli bychom polévku zkusit, krok s mixováním vynecháme a necháme polévku s kousky celeru a brambor, kdy na samý závěr vaření vsypeme medvědí česnek a podáváme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 28 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborová / batátová polévka s medvědím česnekem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: batatova polevka s bramborem rep.celerem batatová polévka s bramborem

Zapomněl/a jsem heslo