Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moje letošní vánočka

Tato obří vánočka potřebuje opravdu velký plech a je nutno ji nechat opravdu dobře vykynout, aby splnila všechna očekávání. Na stole bude vypadat doslova majestátně, ale potřebuje svůj čas. Z těsta můžete připravit i 2-3 menší vánočky a podarovat své blízké.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 370 min Doba přípravy: 300 min Doba tepelné úpravy: 70 min 6 hodin

370 min (300 min příprava + 70 min tepelná úprava, 6 hodin)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 110 kJ /
7 914 kcal
Bílkoviny180,05 g
Tuky323,12 g
Vláknina46,56 g
Cholesterol 1,95 g
Sodík 3,86 g
Sůl9,35 g
Sacharidy1 027,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dáme mouku, kterou smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, nasypeme do něj vanilkový cukr a krystalový cukr a zalijeme kvasnice, zakryjeme a necháme kynout. Krok 2: Mezitím rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Když máme vykynutý kvásek, přidáme máslo, vejce, rum, citronovou kůru a vypracujeme vařečkou těsto, které se nesmí lepit na mísu. Těsto necháme vykynout asi 60 minut, znova ho propracujeme a necháme vykynout ještě jednou. Krok 3: Do těsta nasypeme hrozinky a nasekané ořechy a ještě ho naposledy propracujeme a necháme vykynout. Z těsta uděláme delší váleček a nakrájíme z něho 9 stejných dílků. Z každého kousku vyválíme dlouhý pramen. Krok 4: Na plech vložíme pečicí papír. Ze 4 pramenů upleteme cop, uložíme zešikma na plech a uprostřed hřbetek ruky zploštíme. Krok 5: Upleteme cop ze 3 pramenů, položíme na hotový cop a opět zloštíme. Nakonec zapleteme poslední dav prameny a položíme na předchozí dva. Aby se konce vánočky nerozpletly, zasuneme je asi 7 cm pod vánočku. Krok 6: Hotovou vánočku necháme na plechu vykynout ještě alespoň 45 minut, poté ji potřeme vejcem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížíme na 150-160 °C a dopečeme dozlatova asi 60 minut. Vánočku necháme vychladnout a pocukrujeme.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 25. 12. 2018

Poznámka autorky Jaromira18

Z tohoto těsta lze dělat i mazance.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje letošní vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZQP8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje letošní vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZQP8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
vanocka recept, do vánočky hera nebo máslo, vánočka recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, cukr krystal, cukr vanilkový, máslo, sůl, mléko, vejce, rum, rozinky, ořechy, vánočka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu