Moje letošní vánočka
Tato obří vánočka potřebuje opravdu velký plech a je nutno ji nechat opravdu dobře vykynout, aby splnila všechna očekávání. Na stole bude vypadat doslova majestátně, ale potřebuje svůj čas. Z těsta můžete připravit i 2-3 menší vánočky a podarovat své blízké.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 110 kJ / 7 914 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 180,05 g |
Tuky | 323,12 g |
Vláknina | 46,56 g |
Cholesterol | 1,95 g |
Sodík | 3,86 g |
Sůl | 9,35 g |
Sacharidy | 1 027,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy dáme mouku, kterou smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, nasypeme do něj vanilkový cukr a krystalový cukr a zalijeme kvasnice, zakryjeme a necháme kynout.
Krok 2: Mezitím rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Když máme vykynutý kvásek, přidáme máslo, vejce, rum, citronovou kůru a vypracujeme vařečkou těsto, které se nesmí lepit na mísu. Těsto necháme vykynout asi 60 minut, znova ho propracujeme a necháme vykynout ještě jednou.
Krok 3: Do těsta nasypeme hrozinky a nasekané ořechy a ještě ho naposledy propracujeme a necháme vykynout. Z těsta uděláme delší váleček a nakrájíme z něho 9 stejných dílků. Z každého kousku vyválíme dlouhý pramen.
Krok 4: Na plech vložíme pečicí papír. Ze 4 pramenů upleteme cop, uložíme zešikma na plech a uprostřed hřbetek ruky zploštíme.
Krok 5: Upleteme cop ze 3 pramenů, položíme na hotový cop a opět zloštíme. Nakonec zapleteme poslední dav prameny a položíme na předchozí dva. Aby se konce vánočky nerozpletly, zasuneme je asi 7 cm pod vánočku.
Krok 6: Hotovou vánočku necháme na plechu vykynout ještě alespoň 45 minut, poté ji potřeme vejcem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížíme na 150-160 °C a dopečeme dozlatova asi 60 minut. Vánočku necháme vychladnout a pocukrujeme.
Zveřejněno 25. 12. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Moje letošní vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZQP8
Moje poznámka
Moje letošní vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZQP8
Nejnovější recepty
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Křehký štrúdl
Přidáno před 9 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 12 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkový salát
Vlasta159 před 3 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 11 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 11 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 13 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 14 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 15 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 16 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 16 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 16 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 16 hodinami
Tématické fráze:
vanocka recept,
do vánočky hera nebo máslo,
vánočka recepty
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
máslo,
sůl,
mléko,
vejce,
rum,
rozinky,
ořechy,
vánočka
Komentáře (1)