Uzená česnečka s červenou čočkou

recepty73 Kuchař: recepty73

Polévky 9 názorů

Suroviny

200 g uzeného vařeného masa
cca 1 l uzeného vývaru
70 g mrkve
70 g řapíkatého celeru
140 g brambor
100 g červené čočky
česnek dle chuti, ostrosti
sůl
pepř mletý
celerová nebo petrželová nať
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, celer na plátky, brambory a maso na kostičky, česnek rozetřeme nebo nastrouháme.

  2. Do uzeného vývaru nasypeme brambory, mrkev, celer a zhruba dva, tři stroužky česneku. Přivedeme k varu, jen krátce povaříme, přisypeme čočku a dále vaříme do změknutí čočky a zeleniny, asi tak 10 minut. Přisypeme na kostičky pokrájené uzené maso.

  3. Polévku dle chuti dosolíme, opepříme, přidáme ještě trochu česneku dle chuti, protože varem se jeho chuť zjemnila, vmícháme jemně nasekanou nať a můžeme podávat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 36 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Uzená česnečka s červenou čočkou

  • Karofka Karofka

    To je asi tak pro toho, kdo má vlastní prasátko. Ale nemusíte vařit 25kg uzených kostí, když potřebujete polévku na jeden oběd. Vývar si uděláte z přiměřeného množství těch kostí. Nám stačí vývar jen z půl kg kostí nebo uzené krkovičky. Jme už jen dva a vyjdou nám 4 porce polévky, tedy i na další den. Můžete i někdy zkusit přidat do polévky i trochu uvařených krup, této polívečce určitě budou slušet. :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Frantiska: Ta vůně .......<3<3<3<3

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Frantiska: víte, co jsem si přála k šedesátinám? Veliké kvalitní nerezové hrnce! Ty budou nesmrtelné, škoda , že je po mně už nikdo nevyužije. Ale jsou krásné. U těch velkých smaltovaných pořád hrozilo odprýsknutí. Při zabíjačce jsem vždycky trpěla.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    hospodyne: kromě suroviny mne hned naskočilo i hrnec té velikosti :) jsem se skoro zasnila, ten vývar to musí být maso

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Eja57: :-):-):-)Myslíte, že by to bylo pro normální domácnost použitelné? Do 25l nerez hrnce vložíme uzená žebra z celého prasete lehce rozseknutá, čtyři uzené vepřové nožičky, dvě uzená přední kolena, svazek uzených kůží a po cca 5 hodinách "táhnutí" přidáme okrojky masa, které se nám nelíbí. Dále do gázy malou hrst celého pepře a malou hrst nového koření. Zapneme plotýnku na č. 1 a táhneme cca 12 hodin i déle, nebo dokud máme trpělivost. Snažím se co nejvíc využít noční proud. Výsledný vývar je po vychlazení velmi tuhý a k dalšímu použití se samozřejmě ředí. Zavařený vydrží nejméně do nového uzení. A tak nemyslím, že by to moc kuchařek inspirovalo. Zásadní je mít vlastní surovinu.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    hospodyne: A co to dát jako recept? :yes: Bylo by to užitečnější než hodně receptů tady....

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    rihana: seberu, co to jde, sádlo z povrchu / mám na to konvičku/, uvařený vývar přefiltruji přes netkanou textilii, to se dělat nemusí, ale mám ráda, když jsou vývary úplně čiré, tak to dělám i s hovězím, zavařuji 3 hodiny v kuse jako každé maso. Tak jsme to dělali odjakživa a pokud víčko dobře drží, nic se nemůže zkazit. Okraj sklenice i víčko ve finále otírám alkoholem.
    Uzený vývar zavařuji z praktických důvodů, abych se zbavila cenných zbytků a nikde neskladovala vysýchající uzená žebra.

    Odpovědět

  • rihana rihana

    hospodyne: to mě docela zajímá, jak ten vývar zavařujete nebo jak dlouho?

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K Dnes jsem zavařovala 18 sklenic silného uzeného vývaru a polévky, tak se mi recept hodí. Celou noc táhnu uzená žebra, nožičky, odkrojky uz. masa a uzené kůže, vývar je pak velmi silný. Od té doby, co jsem v důchodu dělám i takové " hlouposti".

    Odpovědět

Tématické fráze: uzena polevka s čočkou uzená polévka s červenou čočkou česnečka s červenou cockou uzena polevka s cervenou cockou recepty recept na zebra s čočkou uzene nozicky recepty uzene s česnekem

Zapomněl/a jsem heslo