Vánočka II
Vánočku připravíme z jednoduchého kynutého těsta, zadělaného vodou, a výsledek bude skvělý. Do zlatova upečená vánočka ozdobí sváteční stůl - ať už ji pleteme ze čtyř, šesti či devíti pramenů, nebo jednoduše upečeme ve formě.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 19 180 kJ / 4 584 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,02 g |
Tuky | 105,12 g |
Vláknina | 32,85 g |
Cholesterol | 748 mg |
Sodík | 624 mg |
Sůl | 1,42 g |
Sacharidy | 779,07 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Hotové vánočky se dají i výborně zmrazit, po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.
Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.
VÁNOČKA PLETENÁ ZE 6 PRAMENŮ NAJEDNOU:
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 12. 2010 09:36
děkuju, Miruško!
24. 12. 2010 01:08
Cathleen, dneska - tedy vlastně včera - jsem pekla tuhle Tvou vánočku a je výborná (přidala jsem citronát a alginát). Pletla jsem ze šesti pramenů a je krásná. Ještě nikdy jsem o Vánoce nepekla jinou, než tu od mé babičky a až letos jsme udělala výjimku. Tu babiččinu si upeču taky - víš, už kvůli té vůni a vzpomínkám na ní, ale za tu Tvou, Ti posílám boďku č. 17 a časem přidám i fotečku.
23. 12. 2010 17:38
Taky jí tak dělávám, ale letos jsem pletla podle Petra Stupky ze 6 pramenů najednou a je moc pěkná a o hodně rychlejší.
23. 12. 2010 10:11
Pajaska, děkuju za KRÁSNÉ fotky
Štěpánko, zadělat omládkem ji určitě můžeš (jako ostatně všechno), jen vykynout bych ji nechala mimo pekárnu....zadělat v pečce, ale pak těsto vyndat, aby ti nepřekynulo dovnitř pekárny. A určitě sniž gramáž droždí, bude stačit polovina.
Štěpánko, zadělat omládkem ji určitě můžeš (jako ostatně všechno), jen vykynout bych ji nechala mimo pekárnu....zadělat v pečce, ale pak těsto vyndat, aby ti nepřekynulo dovnitř pekárny. A určitě sniž gramáž droždí, bude stačit polovina.
23. 12. 2010 00:04
Dnes jsem pekla tuto vánočku(2ks),nedělala jsem kvásek a zadělala v pekárně.Je moc dobrá,děkuji za recept.
Zapomněla jsem, ale pomazat vejcem a posypat mandlemi.Takže jsem pomazala až na konci a je holt bez mandlí,ale vůbec to nevadí.Je chutná i tak.Motala jsem z 9 pramenů a neni to tak perfektní,ale neubere to na chuti.No jo,až opakování dělá mistra.
Zapomněla jsem, ale pomazat vejcem a posypat mandlemi.Takže jsem pomazala až na konci a je holt bez mandlí,ale vůbec to nevadí.Je chutná i tak.Motala jsem z 9 pramenů a neni to tak perfektní,ale neubere to na chuti.No jo,až opakování dělá mistra.
22. 12. 2010 23:36
cathleen mnohokrát děkuji za tu dobu kynutí a přeji krásné vánoce. Určitě písnu jak se dílo zdařilo
22. 12. 2010 22:56
Prosím,mám dotaz,jak tak koukám na to množství všech surovin,dá se vánočka zadělat v DP a "předkynout" omládkem?
22. 12. 2010 09:21
Veru, to mě opravdu moc těší
Hlavinko, doba kynutí vánočky závisí na okolní teplotě - pokud máte doma příjemně teplo, mělo by těsto před pletením zdvojnásobit objem, což může být i za 30-40 minut. Pak ji upleteš a zase asi 40 (někdy i 50) minut kynout na plechu - měla by být krásně buclatá a veliká, když ji budeš dávat do trouby
Hlavinko, doba kynutí vánočky závisí na okolní teplotě - pokud máte doma příjemně teplo, mělo by těsto před pletením zdvojnásobit objem, což může být i za 30-40 minut. Pak ji upleteš a zase asi 40 (někdy i 50) minut kynout na plechu - měla by být krásně buclatá a veliká, když ji budeš dávat do trouby
22. 12. 2010 02:16
Vánočka je úžasná!! Dělala jsem vánočku poprvé a zvolila jsem nakonec tento recept, ačkoli jsem původně chtěla tuto http://www.toprecepty.cz/recept/16393-maslova-vano... , ale měla jsem trochu strach z té sladěnky, asi by se u nás nespotřebovala. Nicméně vánočka už z trouby neskutečně voněla a nakonec jsem ji musela ochutnat hned jak to šlo..a je výborná První vánočka je sice trochu patvar, ale druhá se mi už celkem i povedla uplést Pokud ještě budou ráno, tak vyfotím Cathleen, děkuji za krásný recept a těším se až vyzkouším další z tvých skvostů
21. 12. 2010 22:50
PROSÍM,prosím, jak dlouho mám nechat kynout vánočku před pletením a po upletení?????
13. 12. 2010 20:37
Tak jsem upletla svou úplně první vánočku, právě podle tohoto receptu. Těsto naprosto super. Uvidíme, co udělá pečení a jak bude chutnat
14. 2. 2010 18:29
taaa je! aj sa dala poistit proti pripaleniu kym si ju supla do pece?
27. 1. 2010 09:02
tak jinou už nepeču. takhle je tak dokonalá, že jí musím péct i pro tchýni cathleen, díky a posílám bod
4. 1. 2010 18:10
Z polohrubé jsem zkoušela, připadá mi to takové...drobivější. Budu ráda, když vyzkoušíš i tohle těsto
4. 1. 2010 18:04
cathleen,ta vánočka vypadá nádherně.Já ji dělám z pol. mouky a místo mléka dávám 12% smetanu.ale tu tvoji určitě vyzkouším.Ten 3 a 4 obr.je z vánočkové formy,jestli se nepletu..já už jí jinak ani nepeču.Takže holky,komu se nechce vánočku plést,kupte formu,nejlépe keramickou a výsledek je vždy zaručený.Formu pouze !hodně! vymažu máslem a nevysypávám!!!Jde krásně vyklopit a nejsou na ní zbytky mouky.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 11 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rybízový koláč s tvarohem
Moanka uvařila před 2 hodinami
Fofr omáčka z cukety na špagety
Catharine uvařila před 2 hodinami
Vepřový guláš s mrkví
Catharine uvařil před 2 hodinami
Šlehačkové koláčky
ibidasova@centrum.cz uvařila před 3 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Bramborovo - kuřecí guláš
czvlakan77 uvařila před 4 hodinami
Tvarohové lívance
Jitex uvařil před 6 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Danoouch uvařila před 6 hodinami
Česneková omáčka ke grilovanému masu
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Netrápit se zaplétáním pramenů? Nádherná vánočka je pečená ve staré kameninové formě po mamince
Co dělat, aby se vánočka nerozjela? Záleží na surovinách a správném vykynutí, ale také na několika osvědčených vychytávkách
Jak slaví Vánoce bývalá vítězka MasterChefa Kristína Nemčková? Na svátečním stole u nich nesmí chybět tato vynikající kapustnice
Další recepty
Tématické fráze: vánočka vánočka recept pletení vánočky recept na vanocku jak se plete vánočka pletení vánočky z 9 najednou jak dlouho péct vánočku postup pletení vánočky najednou jak dlouho kyne vanočka vánočky recept vanocka vánočka top recepty pletení vánočky ze šesti top recepty vanocka navod na pleteni vanocky pletení vánočky ze 6 dílů návod pletení vánočky ze šesti video pletení vánočky z 9 pramenů vánočka recepty jak se plete vánočka z 9
Suroviny: voda, cukr, droždí čerstvé, máslo, rozinky, vejce, sůl, mouka hladká, vejce, mandle plátkové
Vánočka II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NxVz
189 názorů