Žampionové bramboráky

Lenunka Kuchařka: Lenunka

Doba přípravy: asi 30 min 2 porce Bramborová jídla 6 názorů

Suroviny

8 středních brambor
2 větší žampiony (nebo 4 menší)
širší plátek špeku (asi 1 cm)
mletý kmín (špetka)
majoránka
pepř
sůl
2 stroužky česneku
1 vejce
4 pl hladké mouky na zahuštění
olej na smažení
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve nastrouháme žampiony na jemném struhadle (nebo rozsekáme v tyčáku)
    Nakrájíme špek na kostičky, dáme do pánve, necháme rozpustit, přidáme žampiony a dusíme, aby se vypařila voda. Přidáme kmín - umocní houbovou vůni.

  2. Mezitím připravíme bramborákové těsto - nastrouháme brambory (vymačkáme z nich vodu), česnek, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a podušené houby i se špekem. Zahustíme moukou.

  3. Smažíme na oleji, usmažené necháme okapat na ubrousku.

  4. Podáváme se zeleninovými saláty, čerstvou zeleninou, zelím, podle chuti. Můj manžel je má nejraději s tatarskou omáčkou.

Poznámka

Pokud máte jako já nové brambory, přidejte na toto množství asi 1 pl solamylu.

Žampiony je lepší podusit, pokud by se strouhaly přímo do těsta, mohly by pustit při smažení vodu a bramboráky by se mohly rozpadat. Dají se použít i lesní houby, ale nějak letos nejsou :-(

Bramboráky se žampiony jsem tu nenašla, jen klasické plněné houbovými náplněmi, tak si dovoluji přidat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 521 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žampionové bramboráky

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Lenunka: Magdalenko,bylo to trošku voňavější;-)Vyzkoušela bych to také se žampiony,ale měla jsem trochu hříbků a pro dva by to na smaženici bylo málo:-8

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Drahuško, moc děkuji za vyzkoušení, těší mě, že chutnalo:-), no hříbky jsou o několik levelů výš než žampiony, to musela být dobrota :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Díky za recept na vylepšené bramboráky,pochutnali jsme si:-*:-KPoužila jsem tvrdé lesní hříbky a na zahuštění pouze solamyl:-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Eja57: přesně tak, na tom špíčku s kmínem to voníííí :-Q, jen se musí opatrně s česnekem, aby to moc nepřebil, dávala jsem stroužek na porci :-K
    no já měla taky žampiony, a nevěděla, co s nimi, tak jsem experimentovala:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Nastrouhání nepodušených žampíků rovnou by hlavně změnilo chuť, v takovou nijakou...
    Jak víš, že tu mám vaničku žampionků:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborák se žampiony bramborák se zelím a žampiony solamil bramborák žampionove bramboracky žampiony nastrouháme

Zapomněl/a jsem heslo