Plzeňské rozpeky
Rozpeky jsou krajové pečivo z okolí Plzně. Jsou výborné jako příloha místo knedlíků k houbové omáčce, k dušené mrkvi s masem apod. Jinde se zase pečou na sladko jako "kapsy" plněné švestkami zasypané mákem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 854 kJ / 4 028 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,50 g |
Tuky | 62,30 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 103 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 731,20 g |
Postup přípravy
Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 3: Vytvoříme větší ploché vdolky a dáme je na teplé místo vykynout. Krok 4: Vykynuté vdolky potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem až zrůžoví.
Zveřejněno 20. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Plzeňské rozpeky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k59x
Moje poznámka
Plzeňské rozpeky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k59x
Nejnovější recepty
Pudinkové řezy s ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Pečený losos s mandlemi
Přidáno před 7 hodinami
Těstovinový salát s pečeným lilkem
Přidáno před 9 hodinami
Palačinky s horkým ovocem
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí na paprice
Přidáno před 13 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, houbami a parmazánem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný piškotový korpus
workous před 3 hodinami
Celozrnné dalamánky
Jedlik před 4 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
RenataSoukupova před 4 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
palikx před 5 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
astosch před 5 hodinami
Pórkový krém
Kajkajak před 5 hodinami
Zapečené těstoviny se salámem, sýrem a vajíčkem
finetoxic před 7 hodinami
Krůtí prsa plněná, obalená a smažená
cora666 před 7 hodinami
Karlovarské knedlíky I
sabatova.daniela@tiscali.cz před 8 hodinami
Karibské kuřátko podle Jacka Sparrowa
Jan Nemec před 8 hodinami
Tématické fráze:
rozpeky k mrkvi,
recept na rozpeky k dušené mrkvi,
dušená mrkev s rozpeky recept,
rozpek k mrkvi,
domácí rozpeky,
rospeky,
rospek,
rozpeky k mrkvi recept,
recepty rozpeky postup,
dušená mrkev s rozpekem,
dušená mrkev s rozpeky,
kynuté rozpeky,
rozpeky bez droždí,
rozpeky s mrkví,
dušená mrkev a rozpeky,
rozpeky k dušené mrkvi,
rozpek s mrkví,
rozpeky k mrkvy,
těsto na rozpeky,
recept na rospek
Suroviny:
mouka hladká,
tuk,
droždí,
voda,
sůl
Komentáře (33)
Do mističky s víčkem dáme droždí na to lžičku cukru a třením z toho uděláme tekuté droždí, přidáme lžičku mouky a zalijeme půlkou odměřeného mléka, přikryjeme a necháme vykynout asi 8 minut, pozor rychle kyne! Do mísy kde máme smíchanou mouku, přidáme vajíčko, sůl,olej,vykynuté droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto které bude vláčné a nadýchané. Povrch jemně poprášíme hl. moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3/4 hodiny. Dáme na vál a vytvoříme asi 4 větších nebo 8 malých rozpeků. Necháme ještě chvilku ne plechu kynout, potom potřeme rozpuštěným sádlem a vložíme do trouby na 160° asi tak na 20 – 25 minut 20-25 minut.
Jana Remkova:
Nejsem autorka, proto se této omlouvám, že se do toho pletu, ale s kynutým těstem mám bohaté zkušenosti.
Téměř vykynuté těsto rozdělím na 2 větší bochánky a přendám na vymaštěný plech.
Z počátku peču na mírnou teplotu ,aby vyběhly a pak pomažu peroutkou a dopeču zprudka.
Musí se hlídat- nespálit!