Plzeňské rozpeky
Rozpeky jsou krajové pečivo z okolí Plzně. Jsou výborné jako příloha místo knedlíků k houbové omáčce, k dušené mrkvi s masem apod. Jinde se zase pečou na sladko jako "kapsy" plněné švestkami zasypané mákem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 854 kJ / 4 028 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,50 g |
Tuky | 62,30 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 103 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 731,20 g |
Postup přípravy
Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 3: Vytvoříme větší ploché vdolky a dáme je na teplé místo vykynout. Krok 4: Vykynuté vdolky potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem až zrůžoví.
Zveřejněno 20. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Plzeňské rozpeky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k59x
Moje poznámka
Plzeňské rozpeky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k59x
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 6 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 3 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 5 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 5 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 5 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 5 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 5 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 6 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 6 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 7 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 7 hodinami
Tématické fráze:
rozpeky k mrkvi,
recept na rozpeky k dušené mrkvi,
dušená mrkev s rozpeky recept,
rozpek k mrkvi,
domácí rozpeky,
rospeky,
rospek,
rozpeky k mrkvi recept,
recepty rozpeky postup,
dušená mrkev s rozpekem,
dušená mrkev s rozpeky,
kynuté rozpeky,
rozpeky bez droždí,
rozpeky s mrkví,
dušená mrkev a rozpeky,
rozpeky k dušené mrkvi,
rozpek s mrkví,
rozpeky k mrkvy,
těsto na rozpeky,
recept na rospek
Suroviny:
mouka hladká,
tuk,
droždí,
voda,
sůl
Komentáře (33)
Do mističky s víčkem dáme droždí na to lžičku cukru a třením z toho uděláme tekuté droždí, přidáme lžičku mouky a zalijeme půlkou odměřeného mléka, přikryjeme a necháme vykynout asi 8 minut, pozor rychle kyne! Do mísy kde máme smíchanou mouku, přidáme vajíčko, sůl,olej,vykynuté droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto které bude vláčné a nadýchané. Povrch jemně poprášíme hl. moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3/4 hodiny. Dáme na vál a vytvoříme asi 4 větších nebo 8 malých rozpeků. Necháme ještě chvilku ne plechu kynout, potom potřeme rozpuštěným sádlem a vložíme do trouby na 160° asi tak na 20 – 25 minut 20-25 minut.
Jana Remkova:
Nejsem autorka, proto se této omlouvám, že se do toho pletu, ale s kynutým těstem mám bohaté zkušenosti.
Téměř vykynuté těsto rozdělím na 2 větší bochánky a přendám na vymaštěný plech.
Z počátku peču na mírnou teplotu ,aby vyběhly a pak pomažu peroutkou a dopeču zprudka.
Musí se hlídat- nespálit!