Musaka - zakladní recept

Milan Cexa Kuchař: Milan Cexa

Doba přípravy: asi 2 hod. pro 6 mužů nebo 12 žen Bramborová jídla 5 názorů

Suroviny

1,5 - 2 kg brambor
2 střední cibule, sezónně můžeme i pórek
2 mrkve
500 g mletého masa ../v rcp použity již ochucené bulharské kebabčeta - ¨čevabčiči¨/..
1 PL červené papriky
1 PL čubrici
pepř
majoránka - jen lehce na přání ../v originálu se nepoužívá/..
3 vajíčka
350 ml mléka
1 větší PL mouky
sůl dle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme na kostičky.
    Cibuli i pórek na drobno.
    Mrkev na čtvrtky.
    Mleté dochutíme podle sebe - pepř, sůl, ...

  2. V kastrolu osmahneme na sádle nebo oleji cibuli i pórek. Přidáme i mleté maso a mrkev. Mícháme, dusíme pod pokličkou asi 10-15 minut.

  3. Do připraveného plechu dáme brambory i připravenou masovou směs, osolíme lehce. Přidáme koření ../čubrica, paprika, majoránka, pepř/.. Vše dobře promícháme a zalijeme vodou, kterou jsme propláchli kastrol od masové směsi. Vody tak akorát ../foto č.7/.. - nemělo by to být pod vodou.
    A šoupneme to do vyhřáté trouby asi na 200°C.

  4. Připravíme zálivku.
    3 vajíčka, asi 350 ml mléka, 1 větší PL mouky. Vše dobře rozmícháme.
    Maximálně po 15 minutách vytáhneme plech a směs zalijeme připravenou zálivkou. Ne z vysoka, aby zálivka zůstala hezky nahoře.
    A šup s ním zpět do trouby.

  5. V troubě je asi 35 minut. Samozřejmě průběžně kontrolujeme. Když se začnou odlepovat okraje, je ten správný čas. Musaka je hotová.

Poznámka

Podáváme s přílohou, která nám chutná. Můžete zkusit i zakysanou smetanu, t.j. podle bulharské tradice.

Variant musaky je hodně. Toto je základní recept. Dochucujte, přidávejte zeleninu dle své chutě, ničeho se nebojte!

Přeji vám příjemné vařeni a "Добър апетит" Dobrou chuť.

P.S.: Jedna zajímavost jako bonus. Tradicí je, že zároveň s musakou se vaří i polévka. Prakticky ze stejných surovin. Mrkev, brambory, paprika s vývarem nebo bujón a nakonec rozšlehané vajíčko s lžičkou zakysané smetany a pažitka.

Máte rádi bulharskou kuchyni? Sledujte moje recepty. Pravá musaka, tikvenik, vajíčka po panagiurski, pravá banica, pomazánky z ovčího sýra, atd. .....

Zajímá tě něco z bulharské kuchyně? Ptejte se, posílejte všechny dotazy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Musaka - zakladní recept

Tématické fráze: musaka musaka priprava bavorska musaka priloha k cubrici musaka priloha testo mousaka vajicka po panagiurski

Zapomněl/a jsem heslo