Jahoďák - dort
Nadýchaný piškot s jemnou vůní vanilky, na něm smetanová vrstva tvarohového krému, a nakonec čerstvé jahody ve sladkém želé. Tento chuťově vyvážený, ale přitom jednoduchý dort se stane vaším oblíbeným letním dezertem.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 22 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 037 kJ / 2 877 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 76,64 g |
| Tuky | 189,68 g |
| Vláknina | 13,00 g |
| Cholesterol | 1,22 g |
| Sodík | 565 mg |
| Sůl | 1,55 g |
| Sacharidy | 209,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vypracujeme pevný sníh.
Krok 2: Vejce s cukry vyšleháme do pěny, přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh.
Krok 3: Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Krok 4: Smetanu vyšleháme do tuha a zlehka vmícháme do vyšlehaného tvarohu s cukry. Krém rozdělíme a do jedné poloviny vmícháme na kousky pokrájené jahody (250 g).
Krok 5: Po upečení necháme korpus vychladnout, pak ho prokrojíme a naplníme krémem s jahodami. Zaklopíme vrchním dílem a povrch potřeme rovnoměrně druhou polovinou čistého krému.
Krok 6: Nakonec poklademe plátky jahod a přelijeme vlažným želé, které připravíme dle návodu.
Krok 7: Vše necháme v chladnu proležet a ztuhnout.
Krok 8: Podáváme se šlehačkou a čerstvými jahodami.
Zveřejněno 28. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jahoďák - dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzRy
Moje poznámka
Jahoďák - dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzRy
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 20 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 22 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 23 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 2 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 2 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 3 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 4 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 4 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 5 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 5 hodinami
Tématické fráze:
jahodovy dort,
jahoďák,
kostkový na dort
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
vejce,
cukr vanilkový,
olej,
kypřící prášek do pečiva,
voda,
máslo,
mouka,
tvaroh měkký,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
jahody,
želé dortové,
cukr
Komentáře (2)