Slaný velikonoční věnec
Špenát a vařená vejce neodmyslitelně patří k Velikonocům stejně tak, jako sváteční věnec. Toto pak dalo spojení v krásný slaný věnec z listového těsta, který zajisté vaše blízké potěší.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 553 kJ / 1 566 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 38,68 g |
| Tuky | 108,89 g |
| Vláknina | 3,00 g |
| Cholesterol | 359 mg |
| Sodík | 368 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 106,37 g |
Postup přípravy
Krok 1: Listy kopřiv nebo špenát spaříme, vymačkáme z nich vodu a posekáme nadrobno. Medvědí česnek nasekáme, obyčejný česnek oloupeme a utřeme se solí. Kopřivy (špenát) promícháme s ricottou, sýrem a ochutíme česnekem, solí, pepřem a muškátem.
Krok 2: Těsto rozválíme, opticky rozdělíme na tři stejné pruhy, prostřední pruh poklademe kopřivami, položíme oloupaná vejce jedno za druhým, přehneme jeden okraj těsta přes náplň, aby vejce zůstala uprostřed.
Krok 3: Druhý okraj (zbylou třetinu těsta) potřeme vodou, nakrájíme na proužky a ozdobně přeložíme (křížem) přes těsto.
Krok 4: Stočíme do věnce, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220 °C dočervena. Krájíme částečně zchladlé.
Zveřejněno 15. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Jrm
Moje poznámka
Slaný velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Jrm
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 10 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 11 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 11 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 12 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 13 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 13 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 14 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 14 hodinami
Suroviny:
těsto listové,
kopřivy,
česnek mědvědí,
sýr ricotta,
sýr strouhaný,
sůl,
pepř mletý,
ořech muškátový strouhaný,
vejce,
vejce
Komentáře (1)