Slaný velikonoční věnec
Špenát a vařená vejce neodmyslitelně patří k Velikonocům stejně tak, jako sváteční věnec. Toto pak dalo spojení v krásný slaný věnec z listového těsta, který zajisté vaše blízké potěší.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 553 kJ / 1 566 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 38,68 g |
| Tuky | 108,89 g |
| Vláknina | 3,00 g |
| Cholesterol | 359 mg |
| Sodík | 368 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 106,37 g |
Postup přípravy
Krok 1: Listy kopřiv nebo špenát spaříme, vymačkáme z nich vodu a posekáme nadrobno. Medvědí česnek nasekáme, obyčejný česnek oloupeme a utřeme se solí. Kopřivy (špenát) promícháme s ricottou, sýrem a ochutíme česnekem, solí, pepřem a muškátem.
Krok 2: Těsto rozválíme, opticky rozdělíme na tři stejné pruhy, prostřední pruh poklademe kopřivami, položíme oloupaná vejce jedno za druhým, přehneme jeden okraj těsta přes náplň, aby vejce zůstala uprostřed.
Krok 3: Druhý okraj (zbylou třetinu těsta) potřeme vodou, nakrájíme na proužky a ozdobně přeložíme (křížem) přes těsto.
Krok 4: Stočíme do věnce, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220 °C dočervena. Krájíme částečně zchladlé.
Zveřejněno 15. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Jrm
Moje poznámka
Slaný velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Jrm
Nejnovější recepty
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 6 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
Přidáno před 15 hodinami
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 17 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno 22. 12. 2025 07:15:12
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka s rozinkami
Terka.Ambrozkova před 29 minutami
Nejlepší marokánky
Terka.Ambrozkova před 30 minutami
Babiččin mazanec
Vlastali před 32 minutami
Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
MilanJ před 32 minutami
Vinná klobása trochu jinak
Mech_cz před 43 minutami
Minutkový kuřecí guláš
Mimino před 1 hodinou
Pečená vinná klobása se zelím (z remosky)
Susanna před 2 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 2 hodinami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Dr. Green před 3 hodinami
Flíčky s tvarohem a jablky
[email protected] před 3 hodinami
Suroviny:
těsto listové,
kopřivy,
česnek mědvědí,
sýr ricotta,
sýr strouhaný,
sůl,
pepř mletý,
ořech muškátový strouhaný,
vejce,
vejce
Komentáře (1)