Nakládané houby v octě
Houby s octem mohou pro některé z nás znít trochu nevábně a někdo by dokonce řekl, že nevábně i vypadají. Barva sice není nijak lákavá, ale věřte, že na chuti se vám to vrátí. Nakládané houby v octě vylepší vaši kulajdu, omáčku a skvěle doplní třeba i hovězí steak.
Suroviny pro 1 dávka
5 skleniček o objemu 370 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 441 kJ / 584 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 28,90 g |
| Tuky | 3,50 g |
| Vláknina | 60,75 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8,10 g |
| Sůl | 20,00 g |
| Sacharidy | 78,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu na nálev převaříme a necháme zcela vychladnout. Přidáme ocet, sůl, cukr a mletý koriandr.
Krok 2: Houby (nejlepší jsou mladé, tvrdé) očistíme, nakrájíme a opláchneme. Hmotnost hub po očištění by měla být 1 kg.
Krok 3: Houby vložíme do hrnce s vodou a přidáme trochu octa. Povaříme bez pokličky 15–20 minut (podle druhu a tvrdosti hub), scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou.
Krok 4: Skleničky důkladně umyjeme, vyvaříme a vysušíme.
Krok 5: Do každé sklenice vložíme 1 malý lístek bobkového listu, asi 4 kuličky pepře, asi 1/4 lžičky hořčičného semínka, 1 kolečko křenu, případně pár kousků cibule. Pak sklenici naplníme houbami a vše zalijeme studeným nálevem, aby houby byly zcela ponořené. Hladina nálevu by měla sahat asi 1 cm pod okraj sklenice.
Krok 6: Sklenice dobře otřeme, zavíčkujeme čistými, vyvařenými víčky a pak při 90–100 °C 20–30 minut sterilujeme.
Krok 7: Pokud budeme sterilovat v běžném hrnci, na jeho dno položíme utěrku, na ni položíme skleničky a zalijeme vodou do úrovně poloviny skleniček. Hrnec přiklopíme poklicí a vodu rychle přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu tak, aby voda jen mírně vařila – probublávala. Po uplynutí 30 minut sklenice z hrnce vyjmeme a dáme je na utěrku vychladnout (můžou stát i obráceně – na víčkách).
Krok 8: Nakládané houby necháme odležet minimálně 3 týdny a poté můžeme konzumovat.
Zveřejněno 21. 8. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládané houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4M7n
Moje poznámka
Nakládané houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4M7n
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 3 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 6 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 8 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 12 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 1 hodinou
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 2 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 2 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 3 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 4 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 5 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 5 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 5 hodinami
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 6 hodinami
Tiramisu od Itala
Chasti před 6 hodinami
Suroviny:
houby čerstvé,
voda,
ocet,
sůl,
cukr krupice,
koriandr sušený,
pepř celý,
bobkový list,
semínka hořčičná,
křen,
cibule
Komentáře (6)
Cibuli nedávám z prostého důvodu, že kvasí a dělá sliz.
Jinak to růžové zabarvení dělá jablečný ocet.
Jinak já nenakládám "měkkýše"
( Já houby předvářím tak 5 minut, horké houby + horký nálev, sterilace 10 minut a jsou výborné....)