Pečené uzené maso se švestkovou omáčkou

Suroviny

600 g uzeného masa (krkovice, plec, kýta)
150 g sušených švestek
1 větší jablko
1 velká cibule
1 stroužek česneku
100 ml suchého červeného vína
1 cm plátek másla
cca 300 ml vývaru
50 ml smetany (nemusí být)
sůl
chilli

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme cibuli na měsíčky a jablko s česnekem na kousky. Dáme do vyššího pekáčku, přidáme švestky a promícháme. Nahoru položíme maso, zalijeme vínem a vývarem do tří čtvrtin masa. Pekáč přikryjeme a pečeme na 200 st. cca 30 minut.

  2. Poté pekáč odkryjeme, přelijeme výpekem a pečeme dalších asi 15 minut. Maso vytáhneme a uchováme v teple. Zbytek z pekáčku přendáme do kastrolu, přidáme smetanu a promixujeme dohladka. Omáčku přivedeme k varu a pár minut povaříme.

  3. Do omáčky přidáme studené máslo a odstavíme. Omáčku můžeme propasírovat přes sítko, získá hladkou konzistenci. Nakonec ji dochutíme chilli, případně dosolíme. Podáváme s nakrájeným masem a bramborovými knedlíky.

Poznámka od kuchařky

V různých švestkových omáčkách je různé koření, citronová kůra a jiné. Já chtěla jen chuť jednoduchou. Uzené maso je výrazné. Pekla jsem i kuřecí uzená stehna, taky dobré.

Komentáře k receptu Pečené uzené maso se švestkovou omáčkou

  • casino casino

    "Já chtěla jen chuť jednoduchou."
    Já taky :-K
    Předevčírem s vařeným hovězím z políffky :-)
    Máslo + řepk. olej, cibule, bešamel, povidla, skořice, pepř, sůl :yes:

    Odpovědět