

Jehněčí po provensálsku
Suroviny 3 porce
- 0,5 kg jehněčí plece
- 4 rajčata, oloupaná
- 6 stroužků česneku na jemné plátky
- 2 PL nasekané zelené petrželky
- 25 perlových cibulek v nálevu
- 1,5 dl vývaru
- 1 PL cukru krupice
- tymián
- rozmarýn
- pepř
- sůl
- olivový olej
- máslo
- 2 PL strouhanky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
Postup přípravy receptu
Předehřejeme troubu na 180°C.
Na másle a oleji opečeme kostky jehněčího masa, osolíme, opepříme, přidáme tymián a rozmarýn.
Maso vyjmeme a uchováváme v teple (v troubě).Do výpeku dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme cibulky, až se obalí v cukru, přidáme česnek, nakrájená rajčata, petrželku, vývar a citronovou šťávu. Necháme zredukovat asi o 1/3.
Zeleninovou směs nalijeme na maso a pečeme do změknutí, asi 30 minut.
Když je maso měkké, posypeme strouhankou a dáme 5 minut pod gril na střední výkon nebo má- li trouba funkci na zhnědnutí, bývá tak 5 minut, necháme na zhnědnutí.Podáváme s těstovinami, měli jsme linguine, hodily by se i tagliatelle. Hlavně podáváme horké a samozřejmě se sklenkou lehkého červeného.
Poznámka od kuchařky
Pokud dám rozmarýn a tymián celé větvičky, před podáváním je vytáhnu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jehněčí po provensálsku
-
Odeta Wollmanova:
Jahňacie od baraniny poznáte ľahko už podľa vzhľadu, nie je obrastené lojom , baranina už dosť a je tmavšia, tiež podľa vône, necítiť ho ako baraninu. To máte dobre, že dostanete jahňacinu u mäsiara. U nás je dostať ťažko, ja mám z domáceho chovu. Kupujem polovicu jahäaťa a z kostí si robím tiež vývar a zamrazím ho. V každom prípade niet nad jahňacie mäso, ja v podstate iné ani nejem, občas hydinu, tiež domácu a ryby, tie si teda kupujem.
-
Eja57: Díky. Bylo to opravdu dobré.
-
tejaja: Měli jsme zavařený telecí, byl jemný a není ho tolik, aby chuť masa přerazil. Spíš jsem pořád zkoušela ten česnek, aby ho nebylo moc, ale stroužky nebyly moc velké a chuť byla vyvážená. Nám v práci nabídli balíčky telecího, ale musely jsme si vzít všechno, maso, kosti, žebra a jak je u nás zvykem, žebra jsou ořezané na kost, tak z toho by na grilování moc nebylo, tak byl vývar. Jehněčí jsem viděla u řezníka, měla jsem obavy, aby to nebyl stoletý beran, ale nebylo cítit, tak bylo ještě z jehňátka.
-
Netradiční a podle mne pěkná úprava jehněčího, rozhodně vyzkouším, bude mi určitě chutnat
-
Jahňacie je moja srdcovka.
Len by som nepodlievala vývarom, pokiaľ by nebol jahňací, ale vodou, aby nepotlačil chuť jahňaciny.