Jehněčí po provensálsku

Jiné maso Doba přípravy: 60 minut 5 názorů

Jiné maso Doba přípravy: 60 minut 5 názorů

Suroviny 3 porce

0,5 kg jehněčí plece
4 rajčata, oloupaná
6 stroužků česneku na jemné plátky
2 PL nasekané zelené petrželky
25 perlových cibulek v nálevu
1,5 dl vývaru
1 PL cukru krupice
tymián
rozmarýn
pepř
sůl
olivový olej
máslo
2 PL strouhanky
citronová šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
    Na másle a oleji opečeme kostky jehněčího masa, osolíme, opepříme, přidáme tymián a rozmarýn.
    Maso vyjmeme a uchováváme v teple (v troubě).

  2. Do výpeku dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme cibulky, až se obalí v cukru, přidáme česnek, nakrájená rajčata, petrželku, vývar a citronovou šťávu. Necháme zredukovat asi o 1/3.

  3. Zeleninovou směs nalijeme na maso a pečeme do změknutí, asi 30 minut.
    Když je maso měkké, posypeme strouhankou a dáme 5 minut pod gril na střední výkon nebo má- li trouba funkci na zhnědnutí, bývá tak 5 minut, necháme na zhnědnutí.

  4. Podáváme s těstovinami, měli jsme linguine, hodily by se i tagliatelle. Hlavně podáváme horké a samozřejmě se sklenkou lehkého červeného.

Poznámka od kuchařky

Pokud dám rozmarýn a tymián celé větvičky, před podáváním je vytáhnu.

Komentáře k receptu Jehněčí po provensálsku

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Odeta Wollmanova: :yes:Jahňacie od baraniny poznáte ľahko už podľa vzhľadu, nie je obrastené lojom , baranina už dosť a je tmavšia, tiež podľa vône, necítiť ho ako baraninu. To máte dobre, že dostanete jahňacinu u mäsiara. U nás je dostať ťažko, ja mám z domáceho chovu. Kupujem polovicu jahäaťa a z kostí si robím tiež vývar a zamrazím ho. V každom prípade niet nad jahňacie mäso, ja v podstate iné ani nejem, občas hydinu, tiež domácu a ryby, tie si teda kupujem. :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Eja57: Díky. Bylo to opravdu dobré.

    Odpovědět

  • tejaja: Měli jsme zavařený telecí, byl jemný a není ho tolik, aby chuť masa přerazil. Spíš jsem pořád zkoušela ten česnek, aby ho nebylo moc, ale stroužky nebyly moc velké a chuť byla vyvážená. Nám v práci nabídli balíčky telecího, ale musely jsme si vzít všechno, maso, kosti, žebra a jak je u nás zvykem, žebra jsou ořezané na kost, tak z toho by na grilování moc nebylo, tak byl vývar. Jehněčí jsem viděla u řezníka, měla jsem obavy, aby to nebyl stoletý beran, ale nebylo cítit, tak bylo ještě z jehňátka.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Netradiční a podle mne pěkná úprava jehněčího, rozhodně vyzkouším, bude mi určitě chutnat:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jahňacie je moja srdcovka. ;-) Len by som nepodlievala vývarom, pokiaľ by nebol jahňací, ale vodou, aby nepotlačil chuť jahňaciny. ;-)

    Odpovědět