Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marocká květáková polévka s mandlemi

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

houba houba

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 974 kJ /
472 kcal
Bílkoviny7,49 g
Tuky42,55 g
Vláknina3,46 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci rozpálíme olej a vhodíme do něj všechno koření i harisu.
Na mírném ohni restujemu do rozvonění cca 2 minuty. Krok 2: Květák očistíme, zbavíme košťálu, rozebereme na růžičky a přidáme do hrnce. Zalijeme vroucím vývarem. Krok 3: Přidáme oloupané, pokrájené rajče. Vaříme asi 20 minut do změknutí květáku. Krok 4: V tom čase opražíme na trošce oleje mandlové lupínky do zlatova. Krok 5: Uvařený květák rozmačkáme lehce šťouchadlem na brambory (tím starým modelem). Kdo chce, rozmixuje.
Dosolíme, dochutíme. Krok 6: Polévku podáváme horkou, zdobenou plátkami opražených mandlí, vyladěnou další harissou a hrubě drceným pepřem.

Zveřejněno 20. 5. 2022

Poznámka autorky houba

Po vložení receptu mi topky nabídly velmi podobný recept z roku 2012.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marocká květáková polévka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R22z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marocká květáková polévka s mandlemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R22z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Tonja: Harissu v Maroku běžně používají, ale koření ne pastu. Harrisa do jejich jídel patří! Maroko jsme projeli bez CK, jedli na rúzných místech.

Ostrá africká směs koření na přípravu masa, grilování, minutek a omáček. Tradiční pastu můžeme připravit rozmixováním malé cibule s česnekem, 1 lžíce oleje a smícháním s kořením na hustou pastu.

Tato pálivá směs se nejčastěji používá v marocké, alžírské a tuniské kuchyni. Podává se jako omáčka, do které se namáčejí kousky grilovaného a pečeného masa, přidává se do polévek a dušených jídel, nebo se přidává do omáčky ke kuskusu. Harissa se někdy přidává do drcených rajčat a používá se jako dip ke kebabu.

Znám několik dobrých kuchařů z Maroka, ale harrisu nepoužívají; prý není typicky marocká. Používají přímo chilli papričky. Připouštím, že v našich podmínkách je přidání chilli ve formě pasty asi obvyklé, harrisa je jednou z možností.

Varimji dost casto, fakt vyborna. Uvar, napis!

:-)<3:yes: je tam vše co mám ráda, určitě mi bude chutnat :yes::-K

Suroviny:
květák, vývar kuřecí, rajče, římský kmín mletý, pepř mletý, skořice mletá, koriandr sušený, olej, pasta chilli

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu