Koláče
Chutnají vám koláčky? Upečte je s námi podle následujícího receptu. Jsou jednoduše tvarované, tzv. tlačené, s náplní tvarohovou, makovou, povidlovou nebo zdobené jen ovocem. A drobenka, ani ta nesmí na dobrých koláčcích chybět!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 741 kJ / 3 762 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 89,66 g | 
| Tuky | 127,82 g | 
| Vláknina | 21,36 g | 
| Cholesterol | 441 mg | 
| Sodík | 541 mg | 
| Sůl | 1,32 g | 
| Sacharidy | 552,62 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Droždí posypeme špetkou cukru a můžeme nechat krátce rozpustit. Zalijeme malou částí vlažného mléka (zbytek mléka ponecháme stranou). Prošleháme vařečkou a přimícháme malou část mouky, až vznikne řídké těsto - kvásek, který necháme v teple vykynout asi 10 minut.
	Krok 2: Mezitím dáme do zbytku mléka cukr, sůl a citronovou kůru. Vše rozpustíme a nahřejeme na teplotu 30 °C.
	Krok 3: Směs přilijeme do vykynutého těstíčka - kvásku a spolu s olejem, moukou a žloutky vypracujeme v hladké nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout asi 30-40 minut.
	Krok 4: Těsto lehce prohněteme a opět necháme vykynout. Hotové těsto nakrájíme na malé kousky, ze kterých uděláme kuličky. Kuličky uložíme na tukem vymazaný plech.
	Krok 5: Pomocí pomoučeného dna skleničky "mačkáme" koláčky. Případně těsto do požadovaného tvaru vytvarujeme prsty.
	Krok 6: Poté koláče ozdobíme různými druhy ovoce, například borůvkami, meruňkami, švestkami apod. Rovněž můžeme potřít povidlovou, makovou nebo tvarohovou náplní.
	Krok 7: Nazdobené koláčky zpravidla sypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním másla, mouky a cukru v drobivou hmotu. Necháme ještě krátce v teple nakynout.
	Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C dozlatova asi 20 minut.
Zveřejněno 19. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GW5
Moje poznámka
					
				
Koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GW5
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 52 minutami
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 17 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 18 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 22 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 52 minutami
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
						Tématické fráze:
						
							kolače, 
						
						
							recept na kolače, 
						
						
							koláče recept, 
						
						
							koláč, 
						
						
							recepty na koláče, 
						
						
							recepty kolace, 
						
						
							koláčky, 
						
						
							koláče recepty, 
						
						
							recept na kolač, 
						
						
							povidlové koláče, 
						
						
							recept koláče, 
						
						
							koláč recept, 
						
						
							makové koláče, 
						
						
							recept na koláčky, 
						
						
							slovacke kolace, 
						
						
							kolačky recept, 
						
						
							tvarohový koláč se švestkami, 
						
						
							borůvkové koláčky, 
						
						
							povidlový koláč, 
						
						
							farské koláčky
						
					
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							olej, 
						
						
							mléko, 
						
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							kůra citronová, 
						
						
							sůl, 
						
						
							tuk, 
						
						
							ovoce, 
						
						
							povidla švestková, 
						
						
							máslo, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							mouka polohrubá
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
Komentáře (15)
www.toprecepty.cz/recept/4732-napln-do-kolacu-a-buchet---tvarohova/ a s drobínkem dle receptu -
www.toprecepty.cz/recept/12271-drobenka---zmolenka---posypka-atd/. Výsledkem je koláček lepší než z pekárny. Uvidíme zejtra