Mátový sirup (i pro diabetiky)
Domácí mátový sirup můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží, v zimních pliskanicích je skvělým pomocníkem při nachlazení, kašli, či bronchitidě. S vhodně použitým sladidlem ho mohou i diabetici.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 790 kJ / 3 057 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,28 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 14,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 757,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mátu i s květy vložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou, ale ne vroucí vodou (zničily by se látky v mátě), spíš teplou, vlažnou, ale zas ne úplně studenou, ve které jsme rozmíchali cukr s kyselinou citronovou. Bylinka se v teplejší vodě lépe vylouhuje.
Krok 2: Při občasném zamíchání necháme 2 dny vylouhovat (není třeba v lednici, ale také ne na přímém slunci).
Krok 3: Pak přecedíme a hotový sirup necháme v lednici.
Krok 4: Lze i sterilovat při 85 °C asi 15 minut. Pokud budeme sterilovat, můžeme přidat před sterilací lžičku konzervačního prostředku (není nezbytně nutný).
Zveřejněno 15. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Moje poznámka
Mátový sirup (i pro diabetiky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q0ml
Nejnovější recepty
Rychlý pohár s ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 2 hodinami
Pomerančový pohár
Přidáno před 2 hodinami
Skořicové tousty s ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Domácí nočky se zeleninou na smetaně s kousky lososa
Přidáno před 4 hodinami
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 1 hodinou
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 3 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 4 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 5 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 5 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 6 hodinami
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 6 hodinami
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 6 hodinami
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 6 hodinami
Tématické fráze:
mata recepty,
recepty z máty,
šalvějový sirup za studena recept,
šalvějový sirup recept,
mátová šťáva,
šalvěj sirup recept,
recepty pro diabetiky,
šalvejový sirup za studena,
mata recept,
domácí šalvějový sirup,
recept na šalvějový sirup,
stava z maty,
recepty máta,
zázvorový sirup za studena,
domácí sirup ze šalvěje,
recept na sirup ze šalvěje,
sirup z šalvěje,
šťáva z máty peprné recept,
zázvorový sirup za studena recept,
nápoje pro diabetiky
Suroviny:
máta,
cukr krystal,
kyselina citronová
Komentáře (35)
Merylas - díííky
Jinak ten prostředek dáš do sklenice před uzavřením a sterilací.
Už je to lepší k pochopení?
Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85 °C asi 15 min - pak ještě přidáme konzervační prostředek dr. Oetkera. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).
Nevím jak přidat konzervační prostředek po sterilování
Stejně mám i libeček takto a další, už si zvykly ...měla jsem i šalvěj, tu mi muž při úklidu omylem vysypal do popelnice....