Jedlé dárky I. Domácí "lančmít"
Lunchmeat lidově "lančmít“ je klasika do kempu i na rychlou všední večeři. Domácí verze z kvalitních surovin chutná lépe než produkty, které lze koupit hotové v obchodě. Základem je dobré vychucení, trvanlivost pak podpoříme správnou konzervací.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 895 kJ / 4 516 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 346,62 g |
| Tuky | 340,52 g |
| Vláknina | 10,17 g |
| Cholesterol | 1,11 g |
| Sodík | 13,13 g |
| Sůl | 27,00 g |
| Sacharidy | 12,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme, bůček zbavíme kůže a vykostíme. Kůži a kosti dáme vařit na vývar.
Všechno maso nakrájíme na kostky a najemno nameleme do mísy, důkladně promícháme a promneme s oběma druhy soli. Přidáme pepř a dáme do chladu.
Hotový vývar scedíme a necháme zchladnout. Krok 2: Pokud chceme, maso ještě dochutíme.
Zalijeme zredukovaným vychladlým vývarem a opět dobře promícháme.
Uložíme na 12 hodin do chladu. Poté naplníme do čistých, rovných (bez zúženého okraje) sklenic cca 2 cm pod okraj. Očistíme vršek sklenic a zavíčkujeme. Krok 3: Zavíčkovaná sklenice narovnáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodu do poloviny sklenic a přivedeme k varu. Když je na
teploměru v poklici 100 ° C snížíme teplotu na cca 55 °C a zavařujeme 2 hodiny. Krok 4: Poté sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a druhý den zavaříme stejným způsobem znovu po dobu 1 hodiny. Vychladlé označíme a uskladníme.
Takto zavařené vydrží 1 rok. Krok 5: Studený výrobek lze z rovné sklenice snadno vyjmout vcelku. Můžeme nakrájet na kolečka, opéct nebo obalit v trojobalu. Podávat lze s chlebem nebo různě upraveným bramborem či se salátem.
Všechno maso nakrájíme na kostky a najemno nameleme do mísy, důkladně promícháme a promneme s oběma druhy soli. Přidáme pepř a dáme do chladu.
Hotový vývar scedíme a necháme zchladnout. Krok 2: Pokud chceme, maso ještě dochutíme.
Zalijeme zredukovaným vychladlým vývarem a opět dobře promícháme.
Uložíme na 12 hodin do chladu. Poté naplníme do čistých, rovných (bez zúženého okraje) sklenic cca 2 cm pod okraj. Očistíme vršek sklenic a zavíčkujeme. Krok 3: Zavíčkovaná sklenice narovnáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodu do poloviny sklenic a přivedeme k varu. Když je na
teploměru v poklici 100 ° C snížíme teplotu na cca 55 °C a zavařujeme 2 hodiny. Krok 4: Poté sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a druhý den zavaříme stejným způsobem znovu po dobu 1 hodiny. Vychladlé označíme a uskladníme.
Takto zavařené vydrží 1 rok. Krok 5: Studený výrobek lze z rovné sklenice snadno vyjmout vcelku. Můžeme nakrájet na kolečka, opéct nebo obalit v trojobalu. Podávat lze s chlebem nebo různě upraveným bramborem či se salátem.
Zveřejněno 31. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jedlé dárky I. Domácí "lančmít"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZOJ9
Moje poznámka
Jedlé dárky I. Domácí "lančmít"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZOJ9
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 6 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 8 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 35 minutami
Poctivá vánočka
metrix7 před 38 minutami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 1 hodinou
Krkovička z trouby
Sahula před 1 hodinou
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 1 hodinou
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 1 hodinou
Celerová pomazánka
Toms1 před 2 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
poirotka před 2 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
bůček,
sůl,
rychlosůl,
pepř mletý,
vývar masový,
česnek sušený,
koření paprika maďarská
Komentáře (14)
Jsem absolutně vyřízená