Hovězí steak s liškami na víně
Na dokonalý hovězí steak nemusíte nutně do restaurace. Připravte si jej u vás doma, propečený podle vaší chuti. Přelít jej pak můžete lahodnou omáčkou z restovaných lišek. Chuť hub doladí kmín, bílé víno a kousek másla na závěr.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 548 kJ / 5 867 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,20 g |
Tuky | 632,52 g |
Vláknina | 10,50 g |
Cholesterol | 1,94 g |
Sodík | 34 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 14,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Steaky osušíme papírovou utěrkou (nemyjeme), do dlaně si dáme malou lžičku olivového oleje a steaky z obou stran olejem protáhneme.
Krok 2: Do rozpálené suché pánve položíme maso, přitiskneme k pánvi. Maso se přilepí k pánvi ale po 3-4 minutách se opět odlepí a můžeme pomocí kleští nebo obracečky (nepíchat) obrátit a opéct z druhé strany stejnou dobu.
Krok 3: Pánev s masem dáme stranou, na maso položíme tenký plátek másla a teprve teď osolíme a opepříme hrubě drceným pepřem. Poté přiklopíme poklicí na 10 minut. Po 10 minutách maso vyndáme z pánve a zakryté alobalem necháme ještě dalších 10 minut odpočinout, aby zůstalo šťavnaté.
Krok 4: Zatímco se maso dělá a odpočívá, v menší pánvičce na kousku másla orestujeme jemně nasekanou šalotku a necháme rozvonět česnek.
Krok 5: Dobře oprané a okapané lišky (bývá v nich písek, jehličí a zemina z lesa) přidáme do pánvičky, krátce restujeme, přidáme kmín, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol
Krok 6: Osolíme, opepříme a přidáme vývar nebo výpek z pánve, ve kterém se dělalo maso. Krátce povaříme.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.
Zveřejněno 12. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí steak s liškami na víně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRY4Y
Moje poznámka
Hovězí steak s liškami na víně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRY4Y
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 8 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 19 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 23 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Dogys před 8 minutami
Bábovka s povidly
jvsjvrj před 11 minutami
Míša řezy
Alena Kovarova před 17 minutami
Květáková polévka
vaclavtrnka2010 před 53 minutami
Jednoduché máslové sušenky
Kucharinqqqq před 55 minutami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 1 hodinou
Rychlá ořechová bábovka
Anna.Milkova před 1 hodinou
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Missa25 před 2 hodinami
Kefírové lívance II
vavravictoria1 před 2 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
olej olivový,
máslo,
sůl hrubá,
pepř,
houby lišky,
máslo,
cibule šalotka,
česnek,
kmín celý,
víno bílé,
sůl,
pepř mletý,
vývar masový,
máslo,
petrželka
Komentáře (2)