Hovězí steak s liškami na víně
Na dokonalý hovězí steak nemusíte nutně do restaurace. Připravte si jej u vás doma, propečený podle vaší chuti. Přelít jej pak můžete lahodnou omáčkou z restovaných lišek. Chuť hub doladí kmín, bílé víno a kousek másla na závěr.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 548 kJ / 5 867 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,20 g |
| Tuky | 632,52 g |
| Vláknina | 10,50 g |
| Cholesterol | 1,94 g |
| Sodík | 34 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 14,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Steaky osušíme papírovou utěrkou (nemyjeme), do dlaně si dáme malou lžičku olivového oleje a steaky z obou stran olejem protáhneme.
Krok 2: Do rozpálené suché pánve položíme maso, přitiskneme k pánvi. Maso se přilepí k pánvi ale po 3-4 minutách se opět odlepí a můžeme pomocí kleští nebo obracečky (nepíchat) obrátit a opéct z druhé strany stejnou dobu.
Krok 3: Pánev s masem dáme stranou, na maso položíme tenký plátek másla a teprve teď osolíme a opepříme hrubě drceným pepřem. Poté přiklopíme poklicí na 10 minut. Po 10 minutách maso vyndáme z pánve a zakryté alobalem necháme ještě dalších 10 minut odpočinout, aby zůstalo šťavnaté.
Krok 4: Zatímco se maso dělá a odpočívá, v menší pánvičce na kousku másla orestujeme jemně nasekanou šalotku a necháme rozvonět česnek.
Krok 5: Dobře oprané a okapané lišky (bývá v nich písek, jehličí a zemina z lesa) přidáme do pánvičky, krátce restujeme, přidáme kmín, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol
Krok 6: Osolíme, opepříme a přidáme vývar nebo výpek z pánve, ve kterém se dělalo maso. Krátce povaříme.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.
Zveřejněno 12. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí steak s liškami na víně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRY4Y
Moje poznámka
Hovězí steak s liškami na víně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRY4Y
Nejnovější recepty
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 7 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 8 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 10 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 11 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 12 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosky
veveruska73 před 17 minutami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 1 hodinou
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 3 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 3 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 3 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 3 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 3 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 4 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 4 hodinami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 4 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
olej olivový,
máslo,
sůl hrubá,
pepř,
houby lišky,
máslo,
cibule šalotka,
česnek,
kmín celý,
víno bílé,
sůl,
pepř mletý,
vývar masový,
máslo,
petrželka
Komentáře (3)