Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví s pistáciovým krémem zdobené pistáciemi

Vánoční svátky jsou obdobím sladkého svátečního pečení. Milovníky pistácií potěší křehké linecké cukroví spojené pistáciovým krémem, bohatě zdobené polevou z bílé čokolády a sekanými oříšky. Jeho příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí opravdu za to.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta a cukroví

90 min (80 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta a cukroví)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Pistácie zbavíme slupek a v pánvi opražíme nasucho. Opražené pistácie pomeleme. Krok 2: V robotu (nebo ručně) vypracujeme z hladké mouky, změklého másla, moučkového cukru a mletých pistácií hladké těsto. Těsto dlouho nehněteme (po upečení by bylo tvrdé). Krok 3: Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 1 hodinu odležet v lednici. Krok 4: Plechy vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Krok 5: Těsto vyndáme z chladu a rozválíme na plát. Z plátu vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary, které přendáme na připravené plechy. Krok 6: Cukroví postupně pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C, zhruba 6-7 minut jen do světlé barvy. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou – čas je orientační. Jakmile začnou okraje zlátnout, ihned vyndáme z trouby, sundáme ihned z plechu a necháme zchladnout. Krok 7: Připravíme krém. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se změklým máslem, Salkem a pistáciovým krémem. Krok 8: Dále připravíme polevu. Pecky bílé čokolády rozpustíme v mikrovlnné troubě na 300 W. Troubu zapneme na 3 minuty, poté čokoládu promícháme a vlníme pak ještě 1–2 minuty. Krok 9: Rozpuštěnou čokoládu přibarvíme kapkou zelené barvy. Krok 10: Kolečka slepujeme připraveným krémem. Povrch horního kolečka potřeme polevou. Krok 11: Polevou potíráme zhruba 6-8 kousků, aby neztuhla dřív než posypeme sekanými pistáciemi. Postupujeme stejným způsobem, až potřeme a dozdobíme všechna slepená kolečka. Krok 12: Kolečka necháme v chladu důkladně zaschnout, rozložená v jedné vrstvě. Poté je uložíme do krabic (nebo dóz) k tomu určených a necháme v chladu odležet.

TIP: Linecké cukroví - nejlepší recepty

Zveřejněno 14. 12. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Pistáciový krém, zelené blanšírované pistácie i bílé čokoládové pecky lze koupit na internetu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Cukroví s pistáciovým krémem zdobené pistáciemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR6X4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Cukroví s pistáciovým krémem zdobené pistáciemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR6X4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, ořechy pistácie, máslo, salko, krém pistáciový, čokoláda bílá, čokoláda bílá, ořechy pistácie

Přidat fotografie receptu