Honzova zelňačka
Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Chuť jí dodá ještě mletá paprika a majoránka a kyselost zdůrazní zakysaná smetana.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 760 kJ / 1 377 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 86,08 g |
Tuky | 54,96 g |
Vláknina | 36,23 g |
Cholesterol | 380 mg |
Sodík | 8,09 g |
Sůl | 19,50 g |
Sacharidy | 119,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do většího hrnce nalijeme trochu oleje, na kterém dozlatova osmažíme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a klobásu nakrájenou na menší kousky.
Krok 2: Poté zalijeme vodou, přidáme překrájené zelí, mrkev nakrájenou na kolečka, oloupané brambory nakrájené na kostičky, česnek nakrájený na plátky a přidáme všechno koření kromě majoránky.
Krok 3: Necháme povařit, dokud nezměknou brambory a mrkev, občas zamícháme.
Krok 4: Nakonec přidáme na zahuštění zakysanou smetanu, zamícháme, necháme ještě chvilku povařit a na závěr okořeníme majoránkou.
Zveřejněno 7. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Moje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 11 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno 15. 10. 2025 20:18:42
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Loštická cibulačka
Sahula před 6 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 7 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 7 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 8 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 8 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 10 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 11 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 11 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 11 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 12 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka se zakysanou smetanou,
zelňačka,
zelňačka recept,
zelńačka polévka,
klasická zelňačka,
recept na zelnacku,
zelňačka bez smetany,
zelnacka s zakysanou smetanou,
zelňačka bílé zelí zakysaná smetana,
recept zelňačka,
zelnačka polévka se smetanou,
zelnacka s bramborem,
zelnacka bez brambor,
recepty zelnacka,
jak dlouho se vaří brambory,
zelnacka se smetanou,
zahuštení zelňačky,
jak dlouho vařit brambory,
zelnacka z kyseleho zeli,
recepty na zelnacku
Suroviny:
klobása,
brambory,
zelí kysané,
mrkev,
cibule,
česnek,
smetana zakysaná,
kmín celý,
majoránka,
sůl,
pepř mletý,
paprika sušená pálivá,
paprika sušená sladká,
olej slunečnicový
Komentáře (25)
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.
To jsou ti nevěřící tomášové
Mě učila taky vařit babička,ale to s tím nemá nic společného.Tohle je rodiný recept přítele a vždycky brambory změkly,sice to trvá trochu déle ,ale brambory takto opravdu jdou udělat (až přítel bude zase polévku dělat doplním dobu jak dlouho se to vařilo).Brambory každý vaří podle svého a já i rodina přítele máme ověřeno že to jde i takto.Zkráceně řečeno je na každém jak si postup upravý podle svého.Každopádně to někdy zkuste a uvidíte že to opravdu není tak nemožné