Zelné šneky

mirca75 Kuchařka: mirca75

Dle velikosti Domácí pekárna 20 názorů

Suroviny

voda 200 ml
podmáslí 80 ml
cukr 1,5 lžičky
sůl 3 lžičky
olej 80 ml
mouka hladká 300 g
mouka celozrnná pšeničná 100 g
grahamová mouka 50 g
droždí čerstvé 15 g
Náplň:
kysané zelí
anglická slanina
zakysaná smetana
Na posypání:
sýr Eidam
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárky dáme suroviny nejdříve tekuté, pak sypké a zapneme program Těsto (jen kynutí).

  2. Těsto lze samozřejmě zadělat i klasicky-z droždí,vody a trošky mouky necháme vzejít kvásek, ten pak vlijeme do mísy k ostatním surovinám a zpracujeme me hladké a nelepivé těsto.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, jednu dáme na jemně vysypaný vál, vyválíme ji na obdélník o tloušťce asi 3 mm (silnější radši ne, těsto ještě bude kynout) a radýlkem (nožem) nakrájíme stejně široké pruhy (do 5 cm). Na ně pak klademe plátky anglické slaniny, vyždímané zelí a trošku zakysanky.

  4. Pokladené plátky zavineme, příliš neutahujeme a klademe řeznou plochou na plech s pečicím papírem. Horní stranu rozevřeme prsty jakoby do vykvetlého květu a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme šneky ze všech stran lehce slanou vodou, do květu nasypeme nahrubo nastrouhaný sýr, lehce ho vtlačíme a dáme péct na 185°C na asi 20 minut (dle velikosti šneků). To samé uděláme i s druhou půlkou těsta.

  5. Šneky podáváme nejlépe s dobře vychlazeným pivečkem.

Poznámka

Zelí do šneků můžete i lehce prolít vodou a pak vyždímat,aby nebylo tak kyselé, ale nám to nevadí.Zelí ždímám tak, aby nebylo úplně suché, ale taky aby z něj nekapala voda.

Toto jídlo je hodně syté a tak někdy udělám šneky jen z části těsta a ze zbytku umotám rohlíky nebo housky třeba k večeři nebo snídani.

Je lepší krájet pruhy tenčí, třeba 3 cm, aby nebyly šneky tak vysoké. Když se dělají větší ,tak pak obvykle stačí na jídlo jen jeden kus a jste plní ;-).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelné šneky

  • m.lumicek m.lumicek

    Dá se grahamová mouka úplně vynechat a nebo nahradit jinou?

    Odpovědět

  • ja-ma ja-ma

    nemají chybu:yes::-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Lucko82:-)díky moc za vyzkoušení i za fotečku;-).Máš je moc pěkné a jen škoda,že si teď nemůžu vzít já jeden od tebe:-p-mám mlsnou:-8.Lucko:-)jestli tě můžu poprosit,tak tu "paní" schovej pod klávesnici a tykej mi;-):-K.Na Topkách si tykáme všichni a navíc-jsem tu tak nějak na tu Mirču zvyklá,tak proč to měnit;-).

    Odpovědět

  • Lucka82 Lucka82

    přidala jsem i fotku:-8:-D

    Odpovědět

  • Lucka82 Lucka82

    Šneky jsem dnes vyzkoušela a musím říct,že jsou výborné.Určitě doporučuju k vyzkoušení.Neměla jsem tak hezké jako paní Mirca75,ale to určitě vypiluju,protože se u nás budou dělat často:-p.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mirčo, to je ale krása a hned bych ochutnala...:-p Ukládám i přes svůj respekt ke kynutému těstu - třeba se do toho někdy pustím - tvoje recepty jsou super podrobné návody, tak by to snad šlo...:-K

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Miruš, krásný recept:-p. Šneci jsou vděčný recept, ať naslano nebo nasladko. Stále řeším klasicky, vyválím obdélník (kynuté, křehké nebo listové), rozmístím suroviny, zavinu a krájím šneky;-). Hezký fotopostup. :-!:-)):yes::yes::-K +13

    Odpovědět

  • Lucka82 Lucka82

    jéé děkuji :-p:-),pekárnu jsem dostala pod stromeček a teprve se učím ji používat,tak doufám,že se mi šnečci podaří:-8.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Lucko82:-)jen si klidně vezmi;-)-úplně na konec jsem přidala jeden zvlášť pro tebe:-p;-):-)).Díky za pochvalu a budu ráda když ozkoušíš:-8.
    Díky všem;-).

    Odpovědět

  • Lucka82 Lucka82

    Kdyby to šlo,hned bych si jeden z fotky vytáhla:-p.Šnečci vypadají nádherně.V nejbližších dnech je určitě vyzkouším:-K
    Posílám bodík.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    :-p:-p:yes::yes:Dám ti bodík a pryč odsud :-D:-D

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Miri, zajímavý recept a krásné fotky.:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    No tak to vypadá senzačně a fotky nádherné!! :-p:yes::yes:+9.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Miruš, to je nádhera:-O:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Děkuju moc za pochvaly:-8.Recept už tu mám nafocený od května,ale ještě jsem se k němu nedostala:-8.Bibinko:-)když vyzkoušíš budu ráda,ale předem upozorňuji,že je to tak syté jídlo,že nám stačí se skleničkou dobrého piva k obědu.Pakliže vás nebude aspoň 8 lidiček,tak si radši udělej jen z polodávky,nebo si ze zbytku těsta udělej houstičky(kuličky),do kterých můžeš po upečení naaranžovat nějaký salátek,salámek,sýr..:-p.Přidávám i fotečku houstiček;-).

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zelni sneci zelny sneci zelné šneci zelné šneky z listového těsta zelní šneci z listového těsta sneky domácí těsto na šneky listové těsto naslano šneci vegetariánské šneky zelný šnek z listového těsta kynuté šneky se zelím šneky na jídlo domácí šneky zelné recepty kynute zelni sneci zelné houstičky smetanové šneky z listového těsta šnek domácí zelné šneky z kynutého těsta jidlo ze sneku

Zapomněl/a jsem heslo