Štrúdl 2 v 1

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Kynuté, Záviny, rolády 48 názorů

Suroviny

1 kg hladké mouky nebo v poměru 1:1 s moukou výběrovou
20 dkg cukru krupice
vanilkový cukr
1 ks čerstvého droždí
3 žloutky
sůl
2 lžíce rumu
25 dkg tuku v poměru 15 dkg másla, 5 dkg zlatá haná, 5 dkg sádla
mléko podle potřeby
Náplň:
0,5 kg tvarohu ve vaničce
25 dkg tvarohu ve staniolu
25 dkg zakysané smetany 16%
vanilkový cukr
1 vajíčko
cukr krupice podle potřeby jak jste zvyklí sladit
rum na ochucení
rozinky namočené v rumu
Drobenka:
hrubá mouka
cukr krupice
změklé máslo
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto zaděláme klasickým způsobem, jak jste zvyklí nebo takto. Kdo chce, využije domácí pekárnu.

  2. Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.

  3. Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám - vše musí být vlažné - a toto po částech zapracovávám do těsta.

  4. Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů – udělám si z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.

  5. Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.

  6. Toto těsto jsem rozdělila na 4 díly a každý díl vyválela na obdélník.

  7. Potřeme ho tvarohovou náplní, posypeme rozinkami a z delší strany proti, zamotáme jakoby 2 rolády, ale ne až těsně k sobě. K

  8. Konce závinu k sobě těsně přitiskneme a přeložíme na plech, vymaštěný sádlem.

  9. Necháme kynout cca 20 minut, pak do vzniklé mezery dáme dobrá švestková povidla, kraje potřeme vajíčkem a nakonec zasypeme drobenkou.

  10. Upečeme v troubě a prochladlé krájíme na řezy.

Poznámka

Minulý rok jsem si upekla švestková povidla v troubě a jelikož nejsou tak hustá, jako vařená, tak jsem je chtěla nějak zpracovat. Z klasických koláčků, kam se dávají navrch s drobenkou, by mně určitě sjela dolů a tak jsem na to šla takto. Ale abych byla upřímná, tak už to jinak dělat nebudu. Je to rychle hotové, nic nikam nevyteče a navíc velmi chutné. Sice umělecký dojem není stoprocentní, ale tyto štrúdly každého překvapí svojí chutí, kdy se snoubí a hezky rozleží tvaroh s povidly a i druhý den je krásně vláčný. Zkuste, nebudete litovat, ať vám chutná jako nám. Z této dávky jsou 4 větší štrúdly, kdo by je chtěl mít užší a tím i hezčí, udělejte si jich více a nebo zadělejte méně těsta. A ještě jednu poznámku pro začínající kuchařinky. Nepodceňujte nakynutí na plechu před pečením, je tam dost tvarohu a navíc ještě povidla, kdyby štrúdly byly málo nakynuté,těsto se zdrcne a mohl by se vám dole udělat tzv. brousek.

A ještě k naší mateřštině, štrúdl se opravdu píše ú, nebyla jsem si tím jista, tak jsem si to raději ověřila :-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 182 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štrúdl 2 v 1

  • yanull yanull(autorka receptu)

    AniCiz:Aničko:-K, Tvé poděkování mě velmi těší a to, že jsi spokojená, mi velkou radost dělá :-8:-K:-):-K:-K:-K.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:úžasný recept,peču už po několikáté a teprve jsem si všimla,že jsem ani nepoděkovala..Jani,děkuji za skvostný recept..:-*:-K:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Hanča Hanča(neregistrovaná)

    yanull: Jani, dělám to tak, že dám do pekárny množství mouky a mléka podle receptu. Během promíchávání těsta v pekárně podle potřeby mouku dosypávám. Hustotu a konzistenci těsta zkouším průběžně prstem.
    Dřív jsem dělala těsto ručně. Teď už dělám těsto jen v pekárně, je to pohodlnější a i líp propracované. :-) Ale pokud je to tvůj rituál, nic proti tomu nemám. ;-) Důležitý je výsledek... :-):yes::-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Hanča:Hani, těší mě, že se těsto povedlo, já mám pekárnu, ale abych byla upřímná, na zadělávání ji téměř nepoužívám, protože každá mouka jinak saje a já si to těsto prostě musím tzv. osahat, zkusit jak pruží, pohladit, během kynutí ho několikrát propracovávám, je to zkrátka můj rituál;-).Ale s tímto poměrem se mi vždy podaří, tak doufám, že i ostatním a za komentáře děkuji :-K:yes:

    Odpovědět

  • Hanča Hanča(neregistrovaná)

    Ještě jedna má zkušenost: těsto jsem připravovala v domácí pekárně. Takže jsem do ní dala nejdříve "mokré" a potom "suché" přísady, zapnula a po hodině a půl vytáhla hotové těsto. To jsem rozdělila na 2 stejně velké díly (dělala jsem poloviční dávku), každý jsem jen zlehka (cca 1 - 2 minutky) pospřekládala a hned jsem začala těsto rozvalovat do obdélníků a pokračovala podle návodu autorky tohoto skvělého receptu. Ještě jednou díky ! :-p:-K

    Odpovědět

  • Hanča Hanča(neregistrovaná)

    Velká pochvala za recept! Když jsem těsto viděla, jak kyne nic moc a jak je takové spíše hutné, tak jsem si říkala, že jsem zvědavá na výsledek. No nakonec to bylo velké překvapení.... Těsto se krásně válelo do obdélníku bez špetky mouky. Dělalo krásné bublinky. Jediný menší problém pro mě byl přendat smotaný štrůdl z pracovní desky na plech. Pak už to byla jedna radost, štrůdly na plechu krásně nakynuly během dvaceti minut a výsledek po upečení famózní. Jen škoda, že jsem udělala poloviční dávku, páč je to fakt luxusní záležitost, jeden padl během deseti minut ve dvou lidech. :yes::-):-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    senky:Jani:-K, foto bez dovolení, jsem ráda, že sis pochutnala, tento recept je velmi vděčný, je to dobrá náhrada koláčků a navíc z nich neutečou povidla a ještě se ušetří práce, peču je velmi ráda a i strávníkům tato verze chutná :-):-p;-) Děkuji za bodík a hlavně za krásný komentář :-K;-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Právě se na nich pracuje:-8 hold mlsá je mlsná:-8:-)
    Pokračování ve 14.12 .....neměla jsem je péct, teď budu tak dlouho chodit, dokud je nes..papám:-D:-D VYNIKAJÍCÍ:yes::yes: s dovolením foto:-K a obrovský bod:yes::yes:

    Odpovědět

  • HANA HANA(neregistrovaný)

    :-)Vypadá to dobře určitě vyskouším dík za recept posílám bodík

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Bety,to jsem zapomněla:-8taky jsem přidala brusinky,poněvadž rozinek bylo málo..a ten vanilkový dělám stejně:yes:a je lepší než kupovaný a ve finále i levnější;-):yes::-K

    Odpovědět

  • konicek konicek

    Paráda, jsem nadšená! Hned přidávám bodíka.:-D

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    +1 takhle vytvarované to vypadá luxusně - je to lepší než kulaté, víc se vejde na plech! U nás taky nejsou rozinky oblíbené, ale dávám brusinky naložené delší dobu v rumu - mám je vždycky připravené ve skleničce v chladničce. Tvarohové kynuté koláče s povidly jsou u nás oblíbené, určitě je upeču v tomhle tvaru.
    P.S. vanilkový cukr si vyrábím sama - nasypu jemný krystal do sklenice a dám do něj vanilkový lusk, možno opakovat vícekrát... při dalších použitích se lusk rozřízne aby zase voněl

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    jesliže je Cathleen(tedy pro mě)jednička na recepty pro DP :yes::-K,tak yanull(opět pro mě)můj guru:-Dco se týče kynutého těsta,z kterého mimochodem velice ráda peču;-)
    takže,když jsem původně chtěla péci chlebík od cathleen,spáchala jsem tento skvost,neboť pečiva bylo doma dost a já měla nutkání:-D:-Dněco upéci:-8
    je to obrovská dobrota:-p:-8:yes::yes: s těstem se famtasticky pracuje a vůbec..výrobek se chválí sám:-Kneváhejte,vyzkoušejte;-):yes:
    dávám bodík a foto(to je nic moc,protože já si s foťákem večer moc nerozumím:-//:-D
    nicméně vynikající chuti štrůdlíku to nevadí:-D:-D
    P.S.krájela jsem tak,jak vidíte, gdyž jsme na tom Valašsku,tož aby to vypadalo jak frgále;-):-D:-D

    Odpovědět

  • rendulka rendulka

    byl krásnej a dobrej,ale než jsem ho stačila vyfotit na závěr,tak se snědl.Snad budu příště rychlejší.:-))

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Jani, já zadělávám ručně, takže přibližně cca 500 ml mléka, možná i méně, ale já jsem to opravdu nikdy neměřila. Každá mouka bere více či méně tekutin, navíc ještě rozpouštím tuky a přilévám rum. Nevím, zda se do pekárny dá ještě mléko přilít nebo ne, třeba Ti poradí ještě zde zkušená děvčata, já to budu muset někdy změřit, jenže já nevážím už ani mouku, se mnou je to těžké, ale polepším se.;-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: štrúdl jak dlouho se peče štrůdl jak dlouho péci štrůdl štrúdl z kynutého těsta štrúdl s tvarohem co delat aby strudl nepraskl jak dlouho péct štrůdl kynute testo na strudl recept štrúdl strudl ze stoprocentniho tuku štrůdl na celý plech sstrudl od yanull na kolik péci štrůdl štrúdl na plech jak udělat štrůdl štrúdl kynutý štrúdly tažený zavin ze stoprocentního tuku co udelat aby nepraskl strudl strudl od yanull

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít