Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční cukroví je sada drobných sladkých kousků, které mají různé složení těsta i chuť, různé tvary, náplň a zdobení. Talíř s cukrovím je nedílnou součástí Vánoc a je jen málo domácností, kde nezdobí sváteční stůl.

K předvánočnímu shonu patří pečení cukroví, bez kterého si už svátky nedokážeme představit. Malé rodiny se většinou spokojí s několika druhy, jinde se peče doslova na kila. Čím drobnější, úhlednější a zdobenější cukroví, tím je úspěch kuchařky větší.

1/50

    1 z 50

    Vanilkové rohlíčky s mandlemi

    Vanilkové rohlíčky s mandlemi

    Křehké vanilkové rohlíčky patří do TOP desítky nejoblíbenějšího vánočního cukroví. K jejich přípravě potřebujeme hladkou mouku, cukr, kvalitní máslo, žloutek, mleté mandle a lískové či vlašské oříšky. Druh ořechů si vybereme podle toho, které máme rádi. Důležité je obalení rohlíčků ve voňavém vanilkovém cukru.

    2 z 50

    Linecké pikantní cukroví

    Linecké pikantní cukroví

    Jemné cukroví z lineckého těsta má báječně svěží chuť díky marmeládě, kterou je naplněné. Po vyválení těsta vykrájíme různé tvary a polovině z nich středy. Po upečení a potření marmeládou spojíme plné a vykrojené tvary. Všechny kousky jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme je několik dnů odpočívat.

    3 z 50

    Vosí hnízda v cukru

    Vosí hnízda v cukru

    Vosí hnízda, včelí úly a ještě několik názvů má nepečené cukroví z kakaového těsta s ořechy ve tvaru úlu. Tvarujeme je pomocí speciálních formiček, do dna vytlačíme dutinu a tu naplníme máslovým krémem. Úlky přilepíme na oblou stranu kulatých dětských piškotů nebo podomácku upečených buflerů.

    4 z 50

    Pracny hnědé

    Pracny hnědé

    Medvědí pracny neboli medvědí tlapky patří k nejvoňavějšímu vánočnímu cukroví. Do těsta patří mleté ořechy, skořice, hřebíček a pro tmavší barvu také kakao. Kousky těsta namačkáme do kovových nebo silikonových formiček, vložíme do trouby a po upečení a vyklopení obalujeme ještě horké kousky v cukru.

    6 z 50

    Kokosky plněné

    Kokosky plněné

    Kokosky jsou cukroví z ušlehaných bílků s cukrem a kokosem, které usušíme v troubě. Na upečená linecká kolečka nastříkáme kroužky z vanilkového nebo čokoládového krému, jejich středy vyplníme marmeládou, přilepíme na ně kokosky a po ztuhnutí spodek cukroví namočíme v rozpuštěné čokoládě

    7 z 50

    Nepečené čokoládové kuličky

    Nepečené čokoládové kuličky

    Po skončení pečení shromáždíme to, co zbylo - úlomky cukroví, zbytky krémů, piškoty, sušené ovoce, kokos, marmeládu, rum a kousky čokolády. Vše zpracujeme v tvárnou hmotu, kterou vytvarujeme do kuliček nebo ji natlačíme do malých formiček. Cukroví namočíme do čokolády nebo obalíme v kokosu či oříšcích.

    8 z 50

    Rumové kuličky bez tuku

    Rumové kuličky bez tuku

    Na výrobu rumových kuliček potřebujeme sladkou strouhanku z polámaného cukroví, z odřezků piškotového těsta nebo z nadrcených piškotů. Smícháme ji s kakaem, medem, máslem, rozinkami a samozřejmě s rumem. Tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhaných oříšcích či v kokosu nebo je namočíme do rozpuštěné čokolády.

    9 z 50

    Ořechy s krémem

    Ořechy s krémem

    Cukroví, které se podobá vlašským ořechům, patří k těm nejoblíbenějším druhům. Připravuje se z máslového ořechového těsta, které se vtlačuje do formiček a vyklepne se z nich až po upečení. Těsně před Vánoci plníme skořápky máslovým nebo karamelovým krémem. Slepené ořechy obalíme v moučkovém cukru.

    10 z 50

    Išlské dortíčky

    Išlské dortíčky

    Išelské nebo išlské dortíčky jsou křehká kolečka z ořechového kakaového těsta. Po upečení se slabě natírají marmeládou a poté zdobí máslovým krémem s mletými oříšky nebo ořechovou nádivkou. Horní stranu koleček polijeme rozpuštěnou čokoládou a na povrch přilepíme mandli, vlašský ořech či jejich půlky.

    12 z 50

    Masarykovo cukroví

    Masarykovo cukroví

    Toto cukroví prý miloval tatíček Masaryk. Jedná se o křehká kolečka s ořechy, které na řezu tvoří očka. Ořechy nasekáme (nebo je necháme vcelku) a namočíme je na noc do vody. Druhý den je zapracujeme do křehkého těsta. Vytvoříme váleček, který necháme v lednici ztuhnout. Poté ho nakrájíme na plátky a ty upečeme dorůžova.

    13 z 50

    Vymazlené raffaello

    Vymazlené raffaello

    Báječné nepečené kuličky, které připomínají sněhové koule, známe pod názvem Raffaello. Směs na ně připravíme z kokosu a kondenzovaného mléka Salka nebo ze sušeného mléka, másla, cukru a kokosu. Do každé kuličky ukryjeme mandli, všechny je obalíme v kokosu a vložíme do papírových košíčků.

    14 z 50

    Linecké cukroví ozdobené

    Linecké cukroví ozdobené

    Jemnou chuť lineckého cukroví oživíme čokoládou, která chutná každému z nás. Upečené cukroví klasicky promažeme pikantní marmeládou, necháme ji zaschnout, aby po sobě kousky neklouzaly, a máčíme je částečně do čokolády. Povrch cukroví ozdobíme oříšky, barevným máčkem, cukrovými perličkami nebo kokosem.

    15 z 50

    Kokosový salám

    Kokosový salám

    Kokosový salám, tyčinky nebo kmeny jsou názvy trojbarevného cukroví z nepečeného těsta. Připravíme ho z kokosu a Salka, rozdělíme na tři části a dvě obarvíme - jednu kakaem, druhou kapkou červeného barviva. Uhněteme tenké válečky, které spirálovitě kolem sebe stočíme, uválíme do válečku, nakrájíme na kousky a obalíme v kokosu.

    16 z 50

    Šuhajdy II.

    Šuhajdy II.

    Šuhajdy nebo šohajky jsou oblíbeným vánočním cukrovím, které se jako jedno z mála připravuje do maličkých papírových košíčků. Na jejich dno položíme kousek ořechové náplně, kterou zalijeme čokoládovou polevou. Vršek košíčků ozdobíme kouskem ořechu, ale kvůli dětem také barevnými lentilkami.

    17 z 50

    Marokánky

    Marokánky

    Oblíbeným zákuskem dětí (ale i dospělých a zvláště mužů) byly a jsou marokánky. Tenké voňavé placičky jsou plné ořechů, kandovaného ovoce, rozinek, rumu a citrusové kůry. Spodní část placiček potřeme čokoládou. Marokánky mají různou velikost, ale do vánočního cukroví je připravujeme maličké.

    18 z 50

    Kávová zrna - piškotová

    Kávová zrna - piškotová Video

    Nepečené cukroví připravujeme podle mnoha receptů - ale mezi ty nejoblíbenější patří kávová zrna. Jemné těsto z mletých piškotů, cukru, kakaa, másla a rumu dochutíme silnou kávou. Tvarujeme oblé oválky, do kterých hranou nože vymáčkneme rýhu. Zrna namáčíme do rozpuštěné čokolády.

    19 z 50

    Kakaové rohlíčky ořechové

    Kakaové rohlíčky ořechové

    Milovníci vanilkových rohlíčků uvítají jejich podobné varianty. Jednou z nich je těsto s přidáním kakaa a jemně mletých vlašských oříšků. Vanilka dodá těstu chuť a vůni, kterou ještě prohloubí obalení v moučkovém cukru s vanilkou. Kdo nemusí cukrovou posypku, může konce rohlíčků namočit do čokolády.

    20 z 50

    Ořechové trubičky

    Ořechové trubičky Video

    Ořechové trubičky patří mezi oblíbené vánoční cukroví. K jejich přípravě potřebujeme kovové kremrolové trubičky nebo zvolíme recept, kde těsto pokrájíme na čtverečky a po upečení ještě horké obalíme kolem držadla vařečky. Po vychladnutí namočíme konce v čokoládě a dutiny vyplníme ořechovým nebo karamelovým krémem.

    21 z 50

    Košíčky s ořechovou náplní

    Košíčky s ořechovou náplní

    Na rozdíl od cukroví s názvem šohajdy se košíčky z lineckého těsta pečou předem a plní pár dní před Vánoci - máslovým krémem s mletými ořechy a s rumem. Krém nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do košíčků a po ztuhnutí ho přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Vršek košíčků ozdobíme kouskem ořechu nebo lentilkou.

    22 z 50

    Laskonky kokosové

    Laskonky kokosové

    Malé oválky se připravují těsně před Vánoci ze zbylých bílků, cukru a strouhaného kokosu či mletých ořechů. Oválky tvarujeme přes šablonu nebo je nastříkáme ze sáčku s ustřihnutou špičkou. Laskonky slepujeme po dvou ořechovým nebo čokoládovým krémem, popřípadě pudinkovým krémem s kokosem.

    23 z 50

    Čokoládové preclíky

    Čokoládové preclíky

    Preclíky mají tvar, který je známý a oblíbený už dlouhá léta. Od velkých křupavých preclíků se solí a mákem jsme se posunuli až k drobným preclíčkům z křehkého těsta. Připravit je můžeme světlé nebo obarvené kakaem či polité čokoládou. Efektně budou vypadat i koupené drobné preclíčky, které namočíme do čokolády.

    24 z 50

    Slunečnicové vanilkové rohlíčky

    Slunečnicové vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky jsou oblíbené pro svou jemnost, křehkost a vanilkovou vůni. Tradiční rohlíčky se nepřipravují z vlašských nebo lískových ořechů, ale z jemně mletých mandlí. Kromě nich můžeme použít mletá slunečnicová semínka pro lidi, kteří mají alergii na ořechy a jen neradi by se vzdávali nejoblíbenějšího cukroví ze všech.

    26 z 50

    Štafetky

    Štafetky

    Maličké štafetky připravujeme až těsně před svátky, zatímco ty velké dobře poslouží jako zákusky k odpolední kávě. Korpus vytvoříme z plátů sněhového těsta s ořechy, které promažeme jemným kávovým krémem. Pláty nakrájíme na stejně velké kostky, které našikmo namočíme do rozpuštěné čokolády.

     

    28 z 50

    Vanilkové rohlíčky 1

    Vanilkové rohlíčky 1

    Střapaté vanilkové rohlíčky patří mezi tzv. mlýnkové neboli strojkové cukroví. Připravují se jako klasické rohlíčky s ořechy, mandlemi nebo kokosem a protlačují na masovém mlýnku přes speciální nástavec. Střapaté válečky stáčíme do půlkulatého tvaru. Po upečení je obalujeme ve vanilkovém cukru.

    30 z 50

    Sádlové rohlíčky

    Sádlové rohlíčky

    Tradiční vanilkové rohlíčky připravíme nejen s máslem, ale i se sádlem - za dob našich babiček bylo máslo drahé, proto se ho používalo méně. Sádlo není v cukroví vůbec cítit, zato zajistí křehkost a báječnou chuť. Těsto připravujeme s mletými vlašskými oříšky a po upečení je obalujeme ve vanilkovém cukru.

    31 z 50

    Sádlovky od Kačenky

    Sádlovky od Kačenky

    Oblíbeným receptem našich babiček byly sádlové koláčky, které připravíme ze stejných váhových dílů hladké mouky, cukru a sádla. Těsto obarvíme kakaem. Tvarujeme malé kuličky, které na plechu ve středu promáčkneme koncem vařečky. Po upečení důlky naplníme rozehřátou marmeládou a necháme je uležet.

    32 z 50

    Máslová kolečka

    Máslová kolečka

    Z mouky, cukru, másla a žloutku připravíme hladké vláčné těsto, které po uležení v lednici rozválíme a vykrájíme kolečka s rovným nebo zoubkovaným okrajem. Polovině koleček vykrojíme střed. Po upečení naplníme polovinu koleček máslovým krémem s rumem, přikryjeme druhým kouskem a cukroví poprášíme cukrem.

    33 z 50

    Pohankové linecké

    Pohankové linecké

    Připravíme si zdravější variantu cukroví s menšími výčitkami svědomí. Klasickou bílou mouku nahradíme moukou pohankovou a připravíme si pohankové linecké těsto, které necháme odležet. Druhý den vykrájíme obdélníčky a do poloviny z nich karetní symboly pomocí vykrajovátek. Cukroví naplníme marmeládou a slepíme.

    34 z 50

    Anýzové štruple

    Anýzové štruple

    Z hladké mouky, másla, cukru a celých vajec připravíme těsto, do kterého vmícháme mletý anýz. Rozválíme plát a zubatým rádýlkem ho nakrájíme na proužky, které položíme na formu na srnčí hřbet nebo na kovovou trubku, obalenou alobalem. Proužky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Štruple upečeme dorůžova.

    35 z 50

    Mandlové zvonečky

    Mandlové zvonečky

    Mandle patří k oblíbeným ingrediencím vánočního cukroví. Můžeme si je sami umlít nebo si koupit mandlovou mouku a nahradit jí hladkou mouku v těstě. Z vyváleného plátu vykrájíme zvonečky, které slepíme marmeládou a vrstvou mandlové nádivky. Povrch potřeme čokoládou a pomocí bílkové polevy ozdobíme jako zvonky.

    36 z 50

    Mocca dortíčky

    Mocca dortíčky

    Linecké těsto je univerzální pro mnoho druhů cukroví. Pro změnu do něj vpracujeme pár lžiček silné kávy. Z těsta vykrájíme kolečka, která po upečení slepujeme máslovým kávovým krémem. Povrch koleček potřeme polevou z cukru a kávy. Po ztuhnutí polevy na ni rozpuštěnou čokoládou napíšeme písmeno "M" jako mocca.

    37 z 50

    Zdobené pusinky

    Zdobené pusinky

    Ze zbylých bílků a cukru ušleháme pevný lesklý sníh. Na pečicí papír nastříkáme ze sáčku s řezanou špičkou růžičky, které posypeme perličkami nebo barevným cukrem a sušíme je v troubě na 80–90 °C, dokud nejdou od papíru odlepit. Spodní část pusinek můžeme namočit do čokolády.

    38 z 50

    Vanilkové sušenky

    Vanilkové sušenky

    Připravíme si jemné těsto z hladké mouky, pudinkového prášku, másla, cukru a vanilky. Na pečicí papír tvarujeme placičky (rozplácneme malé kuličky) nebo použijeme lis na cukroví. Mlékem naředěné těsto můžeme stříkat na plech pomocí trezírovacího sáčku. Upečené sušenky obalíme ve vanilkou navoněném cukru.

    40 z 50

    Barevné makronky

    Barevné makronky

    Francouzské makronky z bílkového sněhu, cukru a mandlové mouky jsou křehkou a chutnou delikatesou, zákuskem a cukrovím. Těsto se specifickým způsobem přípravy stříkáme na pečicí papír s vyznačenými kolečky nebo na silikonovou podložku. Upečené makronky mají typický krček. Plníme je barevnými krémy.

    41 z 50

    Karamelové košíčky

    Karamelové košíčky Video

    Na vánoční tabuli můžeme připravit cukroví, které je plněné krémem a proto není tak trvanlivé jako jiné sladkosti. Předem upečené malé košíčky z lineckého těsta těsně před Vánoci naplníme krémem ze zkaramelizovaného Salka. Krém ozdobíme čokoládou nebo smetanovým karamelem a na vršek přimáčkneme mandli.

    42 z 50

    Vánoční světýlka

    Vánoční světýlka

    Pro radost děti připravíme cukroví, se kterým nám mohou pomáhat. Upečená kolečka slepíme marmeládou nebo krémem a povrch polijeme citronovou polevou. Po ztuhnutí namalujeme na kolečka čokoládové linky pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou. Do ještě vlhkých linek nalepíme drobné lentilky.

    43 z 50

    Vánoční poleno

    Vánoční poleno

    Francouzský moučník má své kořeny v keltských tradicích. Připravíme ho ze světlé rolády s čokoládovým krémem. Na řezu pak vynikne kresba, připomínající letokruhy. Povrch rolády potřeme krémem, na který vidličkou naznačíme kůru stromů. Roládu podáváme rozkrojenou, ozdobenou marcipánovými dekoracemi a větvičkami.

    44 z 50

    Vánoční panettone

    Vánoční panettone

    Česko má svoji vánočku, Německo štolu a Itálie moučník nazvaný panettone. Připravuje se z kynutého těsta plného másla, ořechů, sušeného a kandovaného ovoce (pomeranč a citrón) a strouhaného muškátového oříšku. Peče se v kulaté vysoké formě, tento moučník má po upečení typickou čepici.

    45 z 50

    Mušličky

    Mušličky

    Malé mušličky s perlou vypadají na vánočním stole luxusně. Spodní část lastur připravíme z lineckého těsta, horní část z nepečené kokosové bílé hmoty, kterou natlačíme do formiček. Obě lastury spojíme máslovým krémem a do otvoru vložíme jedlou perlu nebo bílou marcipánovou kuličku.

    46 z 50

    Medové kokosové rohlíčky

    Medové kokosové rohlíčky

    Křehké kokosové rohlíčky jsou tradičním receptem našich babiček. Kokosové těsto natlačíme do kovových nebo silikonových formiček. Při pečení se nafouknou. Ještě horké je opatrně vyklepneme nebo vyjmeme z formiček. Konce namočíme do rozpuštěné čokolády a rohlíčky necháme rozležet

    47 z 50

    Čokoládové jazýčky

    Čokoládové jazýčky

    Na jazýčky potřebujeme formičku ve tvaru cukrářského piškotu nebo eclairky. Připravíme si linecké těsto, ale část mouky nahradíme kakaem. Upečené jazýčky slepujeme čokoládovým krémem a horní část namočíme do čokolády. Dokud je poleva ještě vlhká, vlepíme do ní drobnou cukrářskou dekoraci.

    49 z 50

    Pomerančové sušenky

    Pomerančové sušenky

    Linecké těsto, které dochutíme citronovou a pomerančovou kůrou, vyválíme na plát a vykrájíme z něj různé tvary. Polovině z nich vykrojíme i střed. Po upečení potíráme spodní tvary pomerančovou marmeládou. Na vršek přilepíme vykrojený tvar a všechno cukroví poprášíme moučkovým cukrem.

    50 z 50

    Rumové kuličky z datlí

    Rumové kuličky z datlí

    Nepečené cukroví, spojené datlovou pastou a dochucené kousky datlí, nepotřebuje žádný přidaný cukr. Použijeme rozdrcené sušenky nebo dětské piškoty, namočené a rozmixované datle a rum. Z těsta vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Pro zpestření můžeme do těsta přidat kakao.

1/50

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli