Guláš - nejlepší!
Voňavý guláš plný měkkého šťavnatého dušeného masa je česká klasika, kterou má rád skoro každý. Základem úspěchu je použít kvalitní hovězí maso a dostatek cibule, která musí být orestovaná pěkně dohněda.
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 525 kJ / 2 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 244,26 g |
Tuky | 161,57 g |
Vláknina | 21,28 g |
Cholesterol | 596 mg |
Sodík | 522 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 75,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm lehce dohněda osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme maso a restujeme, až se zatáhne. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
Krok 3: Přidáme papriku, promícháme, přidáme rajský protlak a opět zamícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou téměř do úrovně masa.
Krok 4: Teplotu snížíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké (přibližně 90 minut). Podle potřeby ještě v průběhu dušení doléváme tekutinu.
Krok 5: Když je maso skoro měkké, přidáme prolisovaný česnek.
Krok 6: Připravíme jíšku. Na sádle osmahneme mouku dozlatova a za stálého míchání ji zalijeme trochou studené vody nebo vývaru.
Krok 7: Hotovou jíškou za stálého míchání zahustíme guláš, podle potřeby můžeme přidat vývar nebo vodu.
Krok 8: Guláš pozvolna provaříme ještě asi 20 minut a ke konci tepelné úpravy přidáme rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 23. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Guláš - nejlepší!
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMk
Moje poznámka
Guláš - nejlepší!
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMk
Nejnovější recepty
Cuketové placky s koprovým dipem
Přidáno před 4 hodinami
Cuketové muffiny s citronem
Přidáno před 9 hodinami
Bulgur s restovaným lilkem, zeleninou a bylinkami
Přidáno před 11 hodinami
Houbová polévka s kroupami a koprem
Přidáno před 12 hodinami
Tatarská omáčka domácí
Přidáno před 14 hodinami
Proteinové vafle
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Himaláje buchta
Amalka7 před 2 hodinami
Domácí lučina
hanazadrazilova před 2 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
poirotka před 3 hodinami
Šopský salát
radekfiala před 4 hodinami
Extra rychlé lívance
nickgurr.123 před 5 hodinami
Dopékané řízky
jakub@V před 6 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
jakub@V před 6 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 6 hodinami
Koprová omáčka
Sahula před 7 hodinami
Loupáčky z domácí pekárny
romanakross před 8 hodinami
Tématické fráze:
guláš,
guláš recept,
nejlepší hovězí guláš,
recept guláš,
nejlepší vepřový guláš,
nejlepší hovězí guláš recept,
recept na gulas,
recepty guláš,
veprovy gulas,
nejlepší vepřový guláš recept,
recept na nejlepší hovězí guláš,
nejlepší maso na guláš,
vepřový guláš recept,
gulase,
jak správně uvařit hovězí guláš,
guláš v remosce,
recepty na gulaš,
guláš z tlačenky,
nejlepší recepty hovězí guláš,
jak správně uvařit guláš
Suroviny:
maso hovězí,
sádlo vepřové,
česnek,
cibule,
protlak rajčatový,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (89)
ale:
. cibule ma do spravne barvy asi tak 3/4 hodiny..
. maso je potreba skutecne orestovat - a ne ho tam hodit najednou a dusit..
tj.nejlepe tak na 2x/3x a restovat v jedne vrstve.. proto se to dela tak, ze se nejdriv orestuje maso a pak se na tom vypeku dela cibule.. ale dusit maso na nehotove cibuli tak nejak nedava smysl..
. davat koreni je fajn, ale kdyz se tam to maso dusi, tak se koreni nezarestuje.. skoda..
. to same plati pro protlak.. coz o to, ze se nezarestuje paprika a kmin.. jakoze skoda.. ale nezarestovat protlak, protoze je tam hromada stavy z masa (coz vyusti v tuhe maso) uz je skutecne problem.. protlak je potreba zarestovat..
. a pokud bylo dost cibule - coz vypada, ze tak nejak i bylo - staci stavu s cibuli propasirovat a je uplne zbytecne pridavat jisku - i tak to bude huste az az..
Dívala jsem se na starší verzi. Ta nynější je více rozepsaná, podrobněji.
Chybí v ní instantní jíška a gulášové koření, o kterém sama autorka píše, že se může vynechat (místo něj troška majoránky a kmínu, které do tohoto koření také patří).
Co se týká koupené instantní jíšky, máte možnost ji vřadit i tam, kde je jíška poctivě udělaná, a chutnější, bez chemie. Jinak je recept beze změn.
Vulgarismy pro příště vynechejte
No, to vepřové mi žíly nerve, guláše jsou z lecčeho, že
No, co to ale znamená:
"1 kg hovězího masa (vepřového masa stačí jen 500 g, a je to taky dobrota)"
Nejdřív jsem ho zkusila ze zvědavosti - mám úplně stejný hrnec. Ale dnes ho dělám ve všech možných hrncích - od papiňáku až po multifunkční nebo pomalé ... Díky za recept
A když podruhé v životě uvaříte podle Simon: jak píše níže, tak to si teprve pochutnáte
Nevím, jak se guláš vaří ve friťáku, ale podle množství vývaru (1l masového vývaru na 1kg masa) to vypadá že spíše než eletriku žere vodu a tento "Guláš-nejlepší!!!" je patrně guláš podle maďarských zvyklostí "gulyásleves" či spíše gulášovka...
Ak robím guláš napríklad maďarský, tak si dám záležať na základe (cibuľa a dlhé restovanie do hneda) nebudm musieť potom nezmyselne zahusťovať MÚKOU
nezahustoval jsem, kdyz date dost cibule, je husty sam od sebe,
jinak vyborny =) dobry šmak
Omlouvam se Jitce že jsme zatáhli její guláš do tohoto rozhovoru, jen jsem chtěl pochválit. A nabízel jsem vylepšení, ne pro každého. sám dělam guláš úplně jinak
Když se guláš vaří ve Vídni je postup zhruba tento :cibule orestovat dohněda,přidat maso a opéct,paprika zasmahnout,zastříknout octem,protlak a pokračovat dál
Na 1 kg masa polévková lžíce vinného octa.
Jedná se o klasický Wiener Saftgulasch. Dobrou chuť
. Dam vědět