Dušená mrkev
Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory nebo jako přílohu k masu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 225 kJ / 771 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,43 g |
| Tuky | 51,77 g |
| Vláknina | 19,60 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 408 mg |
| Sůl | 1,00 g |
| Sacharidy | 58,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme zhruba 250 ml vody. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit asi 10 minut.
Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku.
Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v 100-150 ml vody.
Krok 5: Přivedeme k varu a necháme mrkev probublávat a zhoustnout. Podle potřeby přidáme vodu, abychom získali požadovanou konzistenci. Provaříme přibližně 10-15 minut.
Krok 6: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme. Pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti.
Krok 7: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.
Zveřejněno 28. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Moje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 2 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 16 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 20 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 19 minutami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 35 minutami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 2 hodinami
Kapří hranolky
loing před 11 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 11 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 11 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 11 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 12 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
dušená mrkev,
výborná dušená mrkev,
dušená mrkev na másle s vepřovým masem,
dusena mrkev bez masa,
dušená mrkev recept,
mrkev dusena,
recepty dusena mrkev,
vařená mrkev,
recept dušená mrkev,
recept na dusenou mrkev,
mrkev recepty,
vařená mrkev recept,
top recepty dušená mrkev,
sladká mrkev,
dusena mrkev s bramborem,
dušená mrkev na másle,
dušená mrkvička,
mrkev na sladko,
recepty z mrkve,
dušená mrkev recepty
Suroviny:
mrkev,
cibule,
olej,
voda,
sůl,
cukr krupice,
olej,
mouka hladká,
voda
Komentáře (44)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pyre mrkev tilapia
www.jimejinak.cz/jarni-pyre-s-medvedim-cesnekem-a-la-bramborova-kase/
Tilápie na rozmarýnu s česnekem
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mrkev na hrubo, osmahnout na velkém množství másla, podlit vodou a nechat zmeknout. Přidat hrášek. Osolit opeprit a poprasit moukou. Tím se zahusti a hotovo.
Sice ji taťka ještě ani nedovařil, ale měla jsem ji předtím a byla to MŇAMKA