Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa i zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 201,76 g |
| Tuky | 42,66 g |
| Vláknina | 22,87 g |
| Cholesterol | 470 mg |
| Sodík | 3,15 g |
| Sůl | 7,10 g |
| Sacharidy | 58,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupeme a omyjeme brambory, řepu, cibuli, mrkev, petržel, celer a nakrájíme na kostičky, rajčata nakrájíme také na kostičky, zelí na nudličky a klobásu na kolečka.
Krok 2: Nejprve uvaříme maso doměkka, vyjmeme jej, necháme vychladit na talíři a poté pokrájíme na menší kousky. Vývar z masa dáme stranou, 1,5 l využijeme později.
Krok 3: V hrnci rozpustíme sádlo, na něm orestujeme cibuli, pak dáme řepu, mrkev, petržel a celer, osolíme, zalijeme trochou vývaru z vařeného masa a vaříme.
Krok 4: Po chvilce přidáme bobkový list, mletý pepř, nové koření, rajčata a ocet.
Krok 5: Asi po 10 minutách vložíme do hrnce zelí, brambory, zbytek vývaru a uvaříme doměkka.
Krok 6: Nakonec přidáme vařené maso, klobásy, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme.
Krok 7: Na talíři si každý může nalít do polévky smetanu.
Zveřejněno 15. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Moje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Nejnovější recepty
Nadýchané domácí langoše s jogurtem
Přidáno před 3 hodinami
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 18 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 18 hodinami
Nivová pomazánka s ořechy a jablkem
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
KUKI1 před 37 minutami
Košíčky plněné ořechovou náplní
Jarka72 před 2 hodinami
Povidlovník z odpalovaného těsta
KrisZaezemi před 2 hodinami
Halibut v bylinkách
brtna před 2 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Wikki před 3 hodinami
Kuře pečené v podmáslí
kimlo před 4 hodinami
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 13 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 17 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 18 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 18 hodinami
Tématické fráze:
polévka boršč,
boršč z červené řepy,
borč z červené řepy,
borsc s cervenou repou,
borc-polevka,
pravy rusky boršč recept,
borsc polevka,
boršč bez masa,
borč polévka,
recept na pravý ruský boršč,
polévka boršť,
polévka borč,
polevka borsc recept,
borčš,
polévky recepty boršč,
polévka boršč - recept,
nejlepší pravý ruský boršč,
boršč-recept,
recept na polévku boršč,
ruský bořč
Suroviny:
maso hovězí,
maso vepřové,
maso uzené,
klobása,
zelí hlávkové,
mrkev,
petržel,
celer,
řepa červená,
cibule,
rajče,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření,
bobkový list,
sádlo,
brambory,
smetana
Komentáře (77)
Zrovna dneska vařím borsč a jen tak ze zvědavosti jsem si googlil recepty a tohle co tu vidím je úplná katastrofa. Vypadá to spíš jako divná zelňačka. 1. Klobása? To neni německý eintopf 😂. 2. té řepy tam musí být vice protože borsc musí být červený. 3. Poradny vývar ja používám vepřová žebra a hovězí kosti s masem a vývar dělám s trochou kořenové zeleniny v pomalém hrnci přes 12h aby byl jak noha od piana. Dále červenou řepu si osolím dám ji šrouby aby se pěkně opekla pak má lepší chuť.
Dále pak restuji kořenovou zeleninu s cibulí a zelím aby to bylo proste lepší. Nakonec přidám plechovku krájených rajcat orestuji a dam vývar. Poté tam dám brambory obrané a nakrájeno maso a vařím do změknutí. To je pak kurva borsč. A tohle prosím smažte ať to nikdo doma neopakuje. A ještě natočit video jak se děla hnus. I tu registraci jsem si tady udělal jenom kvůli tomuhle komentáři.
Za prvé, do boršče nepatří kořen celere
Za druhé, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se do boršče dávala klobása, ale budiž, proti gustu .....
Za třetí, a to povazuju za nejdůležitejší, červená řepa, jednak ji je tam v poměru k ostatním surovinám málo, ale co je nejdůležitější, syrová nařezaná řepa se musí před tím, než se přidá do vývaru "osmažit" a poté podusit na pánvi.
A jestli někdo dá do boršče lžíci cukru nebo octa, prosím, mně tam například chybí špetka muškátu, to jsou podle mne už jen detaily
Opakuji ale znovu, každý má svůj recept a já svůj názor nikomu nevnucuji.
Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
Jde o to je vyzkoušet.
Přeji dobrou chuť.
Lubo
Proto že Rossijska Federace má v sobě 85 subjektů Federace ale mezi nimi není ani jeden subjekt federace který se nazývá Ruský !
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup
Díky za recept, zůstanu u něj
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza
Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.