Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Hanušky z Českého ráje se mohou směle zařadit mezi bramborové pokrmy, které v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory či vošouchy. Placičky voňavé po majoránce a česneku vždy zmizí z talíře rychle, bez ohledu na to, jak jim říkáte.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 322 kJ / 1 272 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 52,15 g |
| Tuky | 22,14 g |
| Vláknina | 29,99 g |
| Cholesterol | 533 mg |
| Sodík | 368 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 204,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 4. 3. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Moje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Nejnovější recepty
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 2 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 9 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční punč
Sarinkad před 18 minutami
Pomerančové cukroví
HelenaCernakova před 20 minutami
Domácí langoše
zjedolbanan před 33 minutami
Medovníkové kuličky
Mrs.Patterson před 35 minutami
Jetelíčky
Mrs.Patterson před 37 minutami
Makové rohlíčky - cukroví
DankaK před 46 minutami
Kynutý knedlík
kraka před 1 hodinou
Kuličky z medového těsta
David Machalec před 2 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Vaha 1972 před 2 hodinami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Marire před 2 hodinami
Tématické fráze:
smrazky,
bramborova hanuska,
přílohové bramboráčky,
top recept na cesky bramborak,
dobré zprávy z českého ráje,
bramboráky,
smrazky recept,
řídké bramborové těsto na tálu,
hanuška jídlo,
bramborova placka hanuska,
jak se pecou vosouchy,
jiný název pro bramboráky,
bramboraky recept,
bramborák 750 g brambor,
pečený bramborák se salámem,
česky bramborak recept,
jiný název pro bramborák,
bramborák na plech z červené řepy,
bramborové hanušky,
raj receptu
Suroviny:
brambory,
vejce,
mléko,
škvarky,
majoránka,
česnek,
mouka hladká,
sůl,
kmín mletý,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře (14)
U nás doma se bramborům občas říkalo KRUMPLE. Odtud už je ke krompeláku jen kousek
Děkuji autorce za osvětu v poznámce stran vzniku názvu
U nás se "halušky" po celé generace říká tomu, s velkou pravděpodobností původně slovenskému jídlu, co se cpe horem přes "haluškovadlo" do vroucí vody.
K té degeneraci názvu došlo se fffší pravděpodobností díky ústnímu podání, kdy se kdysi kdosi asi přeslechl a místo haNušky poslal dál haLušky a "neštěstí" bylo hotové...
No, v Babyloně to dopadlo hůř, že
https://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-s...
Dycky jsme do nich dávali spoustu česneku, ten prostě být musel. Bez toho to nebyly halušky. Každý region si to upravoval dle sebe, tohle je celostátní recept, názvy různé, základ a složení typické pro ten každý region a rodinu. Neexistuje jediná správná varianta. Ať si je každý dělá jak chce a ochucuje jak chce, pojmenuje, jak chce, základ zůstane základem