Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Krok 1: Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, osolíme, posypeme kmínem a celým pepřem. Pokud přidáváme i křen, tak jej důkladně očistíme, nastrouháme a přimícháme k zelí.
Krok 2: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu.
Krok 3: Potom zelí natlačíme do čistých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva. Otřeme je dočista a zavíčkujeme.
Krok 4: Sklenice dáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Zelí pracuje a kvasí - až tak moc, že se víčka vypoulí a může zpod nich vytéct i trocha vody (proto stojí sklenice na plechu).
Krok 5: Necháme kvasit asi 2–3 týdny, víčka by se měla zarovnat, nebo jim tlakem prstu pomůžeme.
Krok 6: Kysané zelí uložíme do sklepa a můžeme konzumovat.
Krok 7: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.
Zveřejněno 7. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Moje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 9 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 9 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 9 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 37 minutami
Krupicová kaše
Veronika_1 před 43 minutami
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 1 hodinou
Boloňské špagety
Toxic runner před 1 hodinou
Chilli hovězí
Antonausprag před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 2 hodinami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 4 hodinami
Ořechová bábovka
SUMAVA před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 6 hodinami
Rebarborový koláč
tara23 před 7 hodinami
Tématické fráze:
nakládání zelí,
nakládání kysaného zelí do sklenice,
kysané zelí postup nakládání,
kysané zelí postup nakládání,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
jak naložit zelí,
kysané zelí ve sklenicích,
nakládání kysaného zelí,
jak zavarit kysane zeli,
recept na nakládané kysané zelí,
zavařování kysaného zelí,
kvašené zelí postup nakládání,
nakládání zelí recept,
kysané zelí,
domácí kysané zelí,
jak nakládat zelí,
jak naložit kysané zelí,
domácí výroba kysaného zelí,
nakládané kysané zelí recepty
Suroviny:
zelí hlávkové,
zelí,
kmín celý,
pepř celý,
křen
Komentáře (246)
Kysané zelí do sklenic
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8) a nyní si nejsem jistý, zda mi kysané zelí může pomoci, nebo naopak zhoršit mé příznaky. Máte s tím nějaké zkušenosti nebo co si o tom myslíte? Děkuji za vaše názory a rady.
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! "
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!
kysané zelí dělám stejným způsobem jako Vy a je výborný,ale začátkem toho to roku se mě dostalo do rukou na ochutnání zelí které nebylo kysané a bylo s křenem a hořčičným semínkem a celým pepřem a mělo mléčnou barvu.A chtěl bych se Vás zeptat jestli náhodou nevíte o jaký způsob naložení se jedná (stejný poměr soli a cukru nebo něco jinného),protože s majitele receptu se mě nepodařilo sehnat.
Předem děkuji.L.T.
Nakonec jsem na to snad přišla, ale stejně to odnesla první čtvrtka. Navíc hlávky byly malé, tak se mi ty čtvrtky trochu sypaly v ruce. No, nemám to tak úhledné, jako Vy, občas mi něco ulítlo.
Ale už je ve škopíku, sklenice vypařené, čeká se, jestli pustí nějakou tu vodu. Už se na něj těším, podle tohohle receptu už jsem ho dělala, jenom bez pepře, a moc mi chutnalo.
To je to správné kysané zelí, které jsme si jako děti chodily kupovat do hrníčku. Pěkně vytažené ze sudu a trochu láku k tomu.
Jano Remková
Ale jinak dík za odpověď, i když jsem tomu W - krouhači parádně zmrvila jméno, pochopil jste, co jsem myslela.
Ono všechno má svoje. W - krouhač ohrožuje hánky, ale takový keramický nůž taky není žádná hračka.
Dělala jsem zelí podle tohoto receptu a bylo výborné. Chtěla bych si zase naložit, ale mám problém. Nemám nic šíkovného na krouhání, dělala bych v malém, takže kupovat ten dřevěný krouhač se mi moc nechce. Na fotkách od Pepinky je vidět šikovné krouhátko; co to je? Připomíná mi to V Kráječ, co ho kdysi propagovali v TV. Je to prosím ono?
Já to zelí krájela nožem a při veškeré snaze to nebylo to pravé.
Pokud někdo odpoví, díky.
Já tu možnost tady nemám, bohužel.
Musí to být parádní výhoda.
Díky, zkusím to.