Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 638 kJ / 2 782 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,02 g |
Tuky | 23,76 g |
Vláknina | 43,65 g |
Cholesterol | 24 mg |
Sodík | 293 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 525,12 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.
Krok 3: Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).
Zveřejněno 13. 7. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Moje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 12 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvové minikoláčky s povidly
Mici76@seznam.cz před 2 hodinami
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 9 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 10 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 11 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 11 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 11 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 11 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 12 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 12 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 12 hodinami
Tématické fráze:
sázecí lopatka na chleba,
chléb mlynáře máchala,
chleba mlynare machala,
recept na bochánek,
sázecí lopatka chléb,
venkovsky bochnik recept,
chléb mlynář,
rozkvas příprava,
recept na chleb mlynáře machali,
těsto na bochánek z pečící z trouby,
recept na bochnik pečení chleba,
jemný bochánek recept,
sázecí lopatka na pečení chleba,
chléb mlynář machala,
recept bochanek,
jak poznám rozkvas,
bochník,
chlebová sázecí lopatka,
recept rozkvas,
sýrový bochník
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka celozrnná pšeničná jemná,
podmáslí,
mouka chlebová pšeničná,
vločky ovesné,
brambory,
otruby pšeničné,
kmín drcený,
sůl
Komentáře (8)
Syrový brambor jsem kdysi vyzkoušela úplně náhodou a vzpomněla si na něj až teď, když o něm psali na Pecnu. Strouhané syrové brzo černají, ale když jsou zabalené do těsta, zůstávají světlé. A upečou se s těstem - takže jednou provždy odpadá starost o obstarání si vařené brambory proto, že s ní chci péct chleba
P.s. Máchale, spadlo ti to
A přesně, jak píšeš - krajíc, jen s máslem, hrnek dobré kyšky nebo mléka k tomu....a jsem v nebi
Děkuju