Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Tradiční guláš z hovězí kližky a poctivé dávky cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Vyžaduje více času, ale odvděčí se plnou chutí a rozpadajícím se masem. S knedlíkem a pár kolečky syrové cibule patří mezi hospodskou klasiku.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 473 kJ / 1 308 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 114,78 g |
| Tuky | 54,36 g |
| Vláknina | 41,12 g |
| Cholesterol | 281 mg |
| Sodík | 454 mg |
| Sůl | 1,00 g |
| Sacharidy | 79,40 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkQz
Moje poznámka
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkQz
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 1 hodinou
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 21 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 22 hodinami
Neapolský salát
Přidáno 18. 12. 2025 12:37:40
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vanilkové rohlíčky
PetraLA před 9 minutami
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 1 hodinou
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 1 hodinou
Rýžový nákyp
josef.ridic před 1 hodinou
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 2 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 4 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 5 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 6 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 6 hodinami
Tématické fráze:
guláš recept,
guláš,
hovězí guláš podle pohlreicha,
hověži gulaš,
hospodský hověží guláš,
hovězí gulaš recept,
vídeňský hovězí guláš,
hospodský guláš z vepřového masa,
recept gulas,
pravý hovězí guláš hospodský,
recept na guláš,
hospodský vepřový guláš,
hospodský hovězí guláš recept,
klasický hovězí guláš,
pravý hospodský vepřový guláš,
nejlepší pravý maďarský guláš,
hospodský vepřový guláš recept,
pravý hospodský hovězí guláš,
maďarský guláš hospodsky,
pravý český guláš
Suroviny:
maso hovězí na guláš,
cibule,
sádlo,
paprika sušená sladká,
česnek,
protlak rajčatový,
pepř mletý,
sůl,
majoránka,
voda,
cibule
Komentáře (377)
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Následující řádky jsou pro ztracené amatéry jako jsem já (mám to i v nicknamu), vařením nepolíbených, zkušení vařiči je nečtěte, ztráta času :)
Recept není něco co je vytesané do kamene, můžete něco vynechat, něco přidat, ale když nemáte zkušenost stejně jste ztraceni jako já, tak já mám tendenci držet se otrocky receptu. V tomto případě to naštěstí fungovalo.
V receptech jsou nesnesitelné větičky.
Příklad 1: guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat. Protože jsem měl zkušenost s vařením povidel (kdo jste je dělal víte o čem je řeč), intuitivně jsem použil ten samý nerezák s vysokým dnem a fungovalo to dle receptu "přichytávat ke dnu ale ne připalovat."
Příklad 2:
Na cibuli přidáme papriku a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Pro mně stres a frustrace: co to je "postupujeme rychle"? Já potřebuji určit čas, minutu, dvě?
Příklad 3:
Následně přidáme kousky masa (do opečené cibule). To bych musel mít pánev velkou přes celý sporák (přes všechny 4 hořáky) aby se mi mezi to kvantum cibule dostalo i maso a mohlo se osmáhnout. Improvizuji tak, že opeču cibuli, vyklopím, dám maso, osmáhnu a pak přisypu udělanou cibuli. Jestli je to blbě neřeším.
Příklad 4:
Maso osolíme cca 10 špetek. Vygůglil jsem, že to je "množství soli nebo koření, které chytneme palcem a ukazováčkem". Na ja, ale já jsem schopen mezi tím palcem a ukazováčkem nabrat 1/2 nebo dvojnásobné množství.
Příklad 5:
Maso opepříme (černé koření). To mám již zkušenost z jiných "akcí", že pepř může být podrazák. Jak ho trefit v tomto guláši nevím, měl jsem štěstí :)
Příklad 6:
Přidáme rajčatový protlak. Na ja, kolik? V sámošce měli takovou mrňavou konzervu, taková za starých časů nebyla, naštěstí měli 140 g a kupodivu levnější než ten mrňousek. Řekl jsem si, že více protlaku to asi nepokazí :)
Dodatek: hlídat hrnec a každou chvíli dolívat vodu a seškrabávat to "přichytávání ke dnu" je časově náročné. Příště to zkusím s pomalým hrncem - četl jsem v jedné diskuzi reakci "ale to vůbec nechutnalo jako guláš na který jsem zvyklá". Možná jsou ti vyznavači "pomaláče" taková sekta hájící ten svůj výrobek. Uvidíme, podělaný guláš se sní tak či tak a bude návrat ke klasice a hlídání u sporáku :)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jen mi při vaření přišlo, že v receptu je možná příliš mnoho česneku a soli, ale na talíři to již tolik cítit nebylo. Příště zkusím zredukovat množství na 8 špetek soli a 3 stroužky česneku, aby více vyniklo maso a paprika.
Servíroval jsem s domácím chlebem podle receptu zde
Domácí kmínový chleba
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Jj, pletete se
Rad bych se zeptal, jestli by mi nekdo poradil, jak tento vynikajici gulasek udelat na vice, nez 5 porci …?
Tady u receptu je sice funkce na pridani porci, ale nezda se mi, ze by odpovidalo skutecnosti. Nebo se pletu ..?
Diky za radu a dobrou chut 👌