Řecká musaka
Máte chuť na svěží oběd s příchutí exotických dálek? Tradiční balkánská musaka je to pravé ořechové. Vynikající pokrm z mletého masa, lilku, rajčat, brambor a bešamelové omáčky připomíná italské lasagne, ale je snadněji stravitelný.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 443 kJ / 2 974 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 173,31 g |
Tuky | 148,04 g |
Vláknina | 36,36 g |
Cholesterol | 588 mg |
Sodík | 8,48 g |
Sůl | 21,10 g |
Sacharidy | 220,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Krok 2: Na 2 lžících rozpáleného oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme ještě asi další minutu.
Krok 3: K cibuli přidáme mleté maso a rychle restujeme, asi 5 minut.
Krok 4: Přidáme koření - oregano, bazalku a skořici. Zalijeme rajčaty, protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Na dva plechy rozprostřeme pečicí papír.
Krok 6: Zatímco se masová směs vaří, připravíme lilky. Lilky nakrájíme na asi 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut
Krok 7: Dále připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
Krok 8: Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy asi 75 g, zbytek necháme na posypání. Po upečení je necháme vychladnout.
Krok 9: Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (tj. 1 lžička soli a 1/4 lžičky pepře).
Krok 10: Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit.
Krok 11: Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Vrstvíme tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.
Krok 12: Jako poslední nalijeme na maso bešamel.
Krok 13: Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka a pečeme 45 minut.
Krok 14: Po 45 minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme odkryté dalších 15 minut, nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. Můžeme i na 5 minut dát pod gril.
Zveřejněno 20. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecká musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4J70
Moje poznámka
Řecká musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4J70
Nejnovější recepty
Bezlepkové ovocné knedlíky
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná omáčka s česnekovými výhonky
Přidáno před 14 hodinami
Grilované vepřové steaky s česnekovými výhonky
Přidáno před 14 hodinami
Masová haše se šťouchaným bramborem
Přidáno před 14 hodinami
Omeleta s uzeným lososem a sýrem cottage
Přidáno před 14 hodinami
Taštičky z listového těsta s tvarohovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Edibara před 3 hodinami
Krkovice v rumu s čerstvými švestkami
Danna před 5 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Vladka321 před 7 hodinami
Dvojctihodné koláčky
Evculina84 před 7 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
Ctveranda před 9 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Ruzicka1 před 10 hodinami
Celerový salát
Gabi1 před 10 hodinami
Hrnková bábovka
Andulakovina před 11 hodinami
Švédský rybí salát
prokesova před 13 hodinami
Kinder řezy
anickapp před 14 hodinami
Tématické fráze:
recept na řeckou musaku,
řecká musaka s mletým masem,
řecká musaka s mletým masem,,
musaka,
musaka recept,
řecká mousaka,
nejlepší musaka,
řecká musaca,
besamel na musaku,
řecká musaka-recepty,
recept musaka,
musaka bešamel,
reckamusaka,
řecká masová musaka,
musaka top recepty,
řecká směs,
řecká moussaka,
řecka mousaka recept,
musaka z brambor,
jak se vaři musaka
Suroviny:
lilek,
sůl,
olej,
cibule,
olej,
maso hovězí mleté,
česnek,
koření oregáno sušené,
sušená bazalka,
skořice mletá,
sůl,
pepř mletý,
rajče,
protlak rajčatový,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
sýr strouhaný,
brambory,
olej
Komentáře (11)