Domácí chleba z trouby
Pečení domácího chleba je velký trend. Kváskový chléb můžete prozatím přenechat zkušenějším a připravit si jednoduchý a chutný chléb s droždím, upečený v klasické troubě. Bude potřeba jen trochu šikovnosti a skleněná pečicí mísa s víkem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 216 kJ / 1 964 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 62,10 g |
| Tuky | 11,21 g |
| Vláknina | 25,08 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 13 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 391,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pečicí mísu vymažeme sádlem.
Krok 2: Připravené mouky nasypeme do velké mísy, přidáme cukr, sůl, ocet, kmín, vlažnou vodu a nakonec i rozdrobené droždí.
Krok 3: Všechno uhněteme vařečkou a rukou bochánek těsta ještě dobře prohněteme. Těsto musí být tužší, ale přesto se na ruku mírně lepí. Je-li to nutné, přidáme během hnětení trošku hladké mouky.
Krok 4: Hotové těsto v míse zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Krok 5: Vál posypeme moukou, na něj vyškrábneme vykynuté těsto. Lehce ho roztáhneme, jednu stranu vezmeme do prstů, potáhneme a přeložíme přes těsto. Stejným způsobem těsto přeložíme ještě z dalších 3-4 stran, až vznikne balíček těsta.
Krok 6: Do pečicí mísy uložíme balíček tak, že zohýbaná část bude dole, přikryjeme víkem a necháme 30-45 minut kynout.
Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut na 200 °C (těsto má pěkně narůst a nahoře popraskat). Poté dopečeme bez víka 20 minut, dozlatova.
Krok 8: Upečený chleba vyndáme z trouby i mísy, jemně potřeme kůrku vodou a přikryjeme utěrkou, dokud nevychladne.
Zveřejněno 12. 7. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí chleba z trouby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxn8
Moje poznámka
Domácí chleba z trouby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxn8
Nejnovější recepty
Medové dortíčky
Přidáno před 13 hodinami
Čokoládové truffle
Přidáno před 14 hodinami
Bábovka à la marcipánová štóla
Přidáno před 15 hodinami
Zasněžené hvězdičky
Přidáno před 16 hodinami
Vosí hnízda
Přidáno před 17 hodinami
Nadýchané domácí langoše s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolová polévka rychlá
Evik.ka před 46 minutami
Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem
Topmoni před 2 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
[email protected] před 7 hodinami
Mandlové rohlíčky podle Sandtnerky
Milfu před 10 hodinami
Telecí líčka v ovocné marinádě
david.pacanda před 10 hodinami
Šťavnaté zapečené kotlety
Gygy2 před 11 hodinami
Mleté maso na způsob kebabu
l.sejkora před 11 hodinami
Makové koláčky s povidly - cukroví
Evellinka před 12 hodinami
Výborné šlehačkové cukroví
Moni1703 před 12 hodinami
Tématické fráze:
chleba ze sušeného droždí,
recept na chleba v troubě,
domaci chleba,
super recept na domácí chleba,
chleba z trouby,
pečení chleba v troubě,
domaci chleb,
chleba v troubě,
jak upéct chleba v troubě,
pečeme chleba v troubě,
domácí chleba video,
recepty na chleba do trouby,
pečení chleba v elektrické troubě,
jednoduchý recept na chleba do trouby,
chleba do trouby,
chléb z trouby,
rychly domaci chleb,
rychly domaci chleba,
domaci chleba recept,
rychly domaci chleb v troube
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
cukr,
sůl,
ocet,
kmín drcený,
kmín celý,
voda,
droždí čerstvé,
sádlo,
mouka
Komentáře (76)
děkuji za super receptík
Hmmm...
Blanka Zámečníková:
Na chleba bez hnětení dávám na 600g mouky 1 sáček (7 až 10g - podle výrobce) suš. droždí...
Dobrou chuť.
až 7 pochválení v téměř stejnou dobu a den, je to podivné a na to
ti nikdo neskočí. Na př.12 a 13.7.2013.
Škoda, že jsem nevaroval dříve. . . .
Jeden z nejlepších, který jsem kdy pekla a také jej peču pravidelně, protože je opravdu jednoduchý.
Zkusila jsem ho i více celozrnný (200g žitné, 100g celozrnné a 230g hladké mouky, občas jsem přidala i vločky či semínka) a vždy vyšel perfektně!!!!
Děkuji moc za recept, chlebík chutná všem!!!
Ju a já peču ze sušeného droždí a přesto super
Opravdu děkuji za výraz trouba, já bych si to k jinému člověku nedovolila, ale jak myslíte…
Nejsem pekař, prostě jsem si poradila po svém jako každý a nevím co je na tom špatného, dělám to tak pořád a chléb mám takový jako je na obrázku, tak nevím co je na tom tak HROZNÉHO, aby byl někdo označen za troubu.
Chleba peču již dlouho, takže už nevážím, mám to v oku a vím jakou konzistenci má mít těsto. Je to jenom o cviku a zkoušet. Někdy se mi jistě taky nepovede to je jasné. U vykynutí si pomáhám předehřátou troubou, může se dát těsto i na topení nebo jiné teplé místo, mě to přijde v troubě nejrychlejší. A je to stejné jako u buchet až se utěrka nadzvedne, tak mám nakynuto.
Moc děkuji všem za kladná hodnocení a přeji, aby se všechny chleby povedly.
No, pouze trouba píchá do chleba pletací jehlou (asi je myšlena jehlice)...
My "pekaři" zkoušíme poklepem; napřed na hlavu a pak na bochník. Zní li to obé stejně, tedy dutě, pak je upečeno
(a 1/2 kvasnic není 10g! Ani přibližně!!
lev123: níže píšete:
"předehřeji troubu na max. teplotu tak 5-10min. a pak těsto přikryju utěrkou a dávám do trouby těch 30 min. úplně stačí"
Nebylo by jednodušší napsat, při jaké teplotě nechávate kynout?
Ivanko, obrovský dík za úžasný recept na dokonalý chlebík - vyplatí se číst komentáře pod recepty!
Velké díky samozřejmě i za původní recept lev123.
K receptu nejsou žádné komentáře.