Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě
Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě

Policejní čalamáda

Pod názvem policejní čalamáda se ukrývá recept na okurkovou čalamádu, která svojí chutí nápadně připomíná okurkový salát, ale díky pepři má ostřejší chuť. Využijete ji jako přílohu k pečenému masu nebo ji může konzumovat jen tak, samotnou.

Hodnocení receptu je 4,8 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby vypocení okurek

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby vypocení okurek)

Suroviny pro 1 dávka

11 velkých sklenic (0,7 l) + 1 poloviční sklenice

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 333 kJ /
4 860 kcal
Bílkoviny41,45 g
Tuky259,60 g
Vláknina192,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39,14 g
Sůl95,00 g
Sacharidy548,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky a oloupanou cibuli nakrouháme na plátky (kolečka), osolíme, promícháme a necháme 2-3 hodiny vypotit. Krok 2: Pak bokem slejeme přebytečnou šťávu (bylo jí asi 750 ml), zalijeme nálevem, krátce svařeným z ostatních surovin a naskládáme do sklenic. Krok 3: Pokud by tekutiny v čalamádě bylo málo, můžeme ji doplnit odloženou vypocenou slanou šťávou. Krok 4: Sklenice zavíčkujeme a čalamádu zavaříme při 80 °C, asi 15 minut.

TIP: Jak udělat čalamádu Uncle Bens - názorný postup

Zveřejněno 25. 7. 2013

Poznámka autorky cathleen

Čalamáda se k nám domů dostala jako bezejmenná z jedné policejní stanice, proto dostala svůj název.

V původním receptu bylo soli 5 lžic, to se mi zdálo moc, množství jsem snížila a jsem ráda - slané je to akorát.

Čalamáda mi chutí připomíná klasický okurkový salát, pepř jí dodává vítanou ostřejší příchuť.

Máme tu Flamendovu čalamádu (+ jí podobné asi 4 recepty), kterou dávám do p- ale je v ní kari a není v ní olej (=základní rozdíly).

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Policejní čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V28v

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Policejní čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V28v

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept je vyborny. Ted jsem otevrela ulezely , vychladly. Fakt vyborny. Jdu delat dalsi.

hanslamova: děkuji za pozitivní ohlas 😊

Skvely recept. Oleje se zda moc, ale olivovy je akorat.Dekuji.

hanslamova: díky 😊 Možná, že se oleje zdá moc, ale většinou se ho u čalamád dává vždy více.

Jitkas: dekuju, zatim nelitoval nikdo, kdo ji udelal a zavaril :-)

Dnes jsme ji ochutnali, vyborna! Mela jsem mene okurek, ale pristi rok urcite zopakuji a vse navysim. Je neuveritelne jedla, diky!!!

Bedrcunitko: jsem ráda, že chutná. Těch 250 ml oleje mi na 6,5 kg zeleniny nepřijde nějak moc přehnané a myslím, že pokud bys ho chtěla snížit, nemělo by to vadit. Jako konzervanty tady působí ocet, cukr a sůl.

Čalamádu jsem letos dělala poprvé, zavařila minulý týden a už mi to nedalo a musela jsem ji vyzkoušet. Je velmi dobrá:yes: Dala jsem na uvedené množství jen jednu lžičku pepře a příště dám jen půl, pro nás doma by to stačilo. Jinak jsem vše dodržela přesně podle receptu a určitě jsem nedělala naposledy. Jen mi stále vrtá hlavou, proč je tam tolik oleje?

Recept mě oslovil:yes:, vyzkouším. Posílám bodík +18

AniCiz: :-) to mám radost, že tak výjimečně dobrá není jen pro mě!:-D

:-K:-K:-Kdoporučila mi Maiva..děkuju moc za delikatesu..perfektní chuť..jednoduchý,geniální..jen se bojím,,co na to víčka,použila jsem s bílou gumičkou šroubovací.po dvou dnech jsem sklernici otevřela a 100% dělám ještě

děkuji:-K:-K:-K

maiva: já ji dělala, bohužel, jen z jedné dávky. Naštěstí ji manžel nemusí (zato já bych se jí "užrala":-D ), tak je všechna pro mě.
Příští rok jí stoprocentně udělám víc. Chutná mi víc, než naložené okurky.

Dnes se otevřel zkušební vzorek. Moc nám chutnala:-p:-p, je výborná:-p+:yes: Dělala jsem z menší dávky. Příští rok určitě naplno:-D:-D

cathleen:dík...:-K

magdalenka: ano, stačí jen k bodu varu. Sůl se dává předem, zelenina malinko změkne a vyloučí trochu tekutiny.

Rozumiem tomu dobre, že zvaríš iba ocot a olej (+ cukor a korenie)?

Chuťové dobré:-p,jen jedna sklenička byla hořká:-/!!

cathleen: děkuji, dnes na ni vletím :D

Marketti: měli jsme 11 velkých (0,7 l) sklenic a jednu malou, poloviční.;-)

Ta čalamáda se mi líbí, manželovi by určitě chutnala :-), můžete mi říct, kolik sklenic je z tohoto množství? Děkuji :)

Takže - čalamáda je nafocená s touhle moc prima baštou http://www.toprecepty.cz/recept/1758-mlete-maso-v-... (kdo tam dal mou fotku jako titulní? :-O )............a jsem ráda, že vás zaujala. Ať už třeba jen názvem :-D nebo proto, že by mohla být dobrá. Nemohla. Ona totiž výborná JE:-! Zkuste.....

Ten název nemá chybu;-):-DČalamáda se mi líbí:-p:yes::-K

vypadá to skvěle:yes::yes: ta poslední fotka:-O:-O až mi slina ukápla:-8:-D:yes::yes:;-):-)

aisha: nee, to je vcera zrealizovany vyborny recept od Merylas - odkaz nedam, jsem uz jen na mobilu. Ale mrkni ke me do fotek, podle nich to najdes ;-)

To musim vyzkouset, takove dobrutky ja muzu..:yes:;-):-p..jen se zeptam, co je to za balicek na taliri, to je plnene listove testo? Vypada to moc dobre..;-)

Taky se mi recept moc líbí a určitě přijde letos na řadu. Ještě se jdu podívat na ten flamendrácký recept.

:yes: flamendrovu čalamádu mám moc ráda, takže vyzkouším i tuto :-p;-):-K

cathleen: Rozesmálas mě tou větou, že "Čalamáda se k nám domů dostala jako bezejmenná z jedné policejní stanice", takže jste ji adoptovali, jo? :-D:-D:-D:-D. Myslím, že takto udělané okurky adoptuju též ;-):-p:yes:

Vaclav Fronek: :-D to si budeš muset, Vašku, upravit i množství zeleniny - z tohoto uvedeného bylo 11 velkých (0,7 l) zavařovaček.

Jitkas: ne, Jituš - přijdou tam POUZE 3 (až 4, víc bych fakt nedala) lžíce soli - do nakrájené zeleniny, vylouhují část vody a zároveň zeleninu prosolí.
Takže jen ty tři lžíce, později, do nálevu už nic. Zkusím to upravit v receptu, aby to nemýlilo další....

Tak to je zase SUPER receptík. To se mi moc líbí a já si aspoň 4 sklenice udělám. Máš +bodík 4 / jako já těch sklenic co plánuju HI / Ukládám. Už jsem dlouho nic neuložil,. Ale thle se mi líbí.

Calamada se mi jevi hodne smakozni. Cathleen, chapu to tak, ze ty 3 lzice pouzijeme na posoleni a nebo solime zvlast (jinou soli), a ty 3lzice jdou do nalevu ?

Tématické fráze:
čalámáda, calamada z okurek, zavařujeme čalamády, čalamáda recept, čalamada recept, čalamady, policejní salát, recept na čalamádu, okurková čalamáda s kari, zavařujeme čalamádu, jak se dělá čalamáda, calamada s okurek, recepty calamada, čalamada recepty, policejni okurky, čalamáda z okurek recept, recept calamada, čalamáda moc dobrá, čalamada s kari, recepty na čalamádu

Suroviny:
okurky sterilované, cibule, sůl, pepř mletý, ocet, olej, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]