Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Tradiční gyros, osvěžující tzatziki, autentický řecký salát plný čerstvé zeleniny a křupavá pita – to vše dohromady tvoří neodolatelnou kombinaci chutí, která vás přenese na řecké pláže, přímo do srdce Středomoří.
Suroviny pro 3 porce
1 hrnek = 250 ml
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 640 kJ / 2 782 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 186,44 g |
Tuky | 49,96 g |
Vláknina | 22,17 g |
Cholesterol | 237 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,75 g |
Sacharidy | 387,37 g |
Postup přípravy
Krok 1: Gyros: Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s kořením, cibulí, olejem a solí. Necháme uležet několik hodin nebo přes noc. Poté nudličky zprudka opečeme na pánvi s olejem dohněda.
Krok 2: Tzatziki:
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. Krok 3: Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby. Krok 4: Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. (Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.) Krok 5: Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4 mm a necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 6: Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu. Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. Krok 3: Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby. Krok 4: Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. (Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.) Krok 5: Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4 mm a necháme ještě 10 minut odpočívat. Krok 6: Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu. Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Zveřejněno 27. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8xY3
Moje poznámka
Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8xY3
Nejnovější recepty
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 2 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 2 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 2 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 3 hodinami
Restovaná zelenina jako ratatouille po našem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 1 hodinou
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 1 hodinou
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 2 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 2 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 3 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 3 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 4 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 4 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 5 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 6 hodinami
Tématické fráze:
kuřecí nudličky gyros, tzatziky,
gyros salát,
gyros,
salát gyros,
pita gyros,
gyros pita,
gyros salát recept,
řecké recepty,
gyros pita recept,
těsto na gyros,
gyros v pita chlebu,
recept na pita chleba řecky,
řecký kebab,
ořezávané maso,
tsaciki,
co je to gyros,
placka na recky gyros,
domaci gyros v pite,
salát tzatziki,
řecke placky
Suroviny:
maso vepřové,
gyros,
cibule,
olej,
sůl,
okurka salátová,
jogurt řecký,
kopr,
máta,
česnek,
pepř mletý,
sůl,
olej olivový,
okurka salátová,
rajče,
paprika čerstvá červená,
cibule červená,
sýr feta,
koření oregáno sušené,
ocet vinný,
olej olivový,
mouka hladká,
voda,
cukr,
sůl,
droždí sušené
Komentáře (36)
Děkuju autorce receptu za rozpis bylinek.
To, s čím jste si to spletli se jmenuje shish kebab. Jsou to šišky z mletého masa, napíchnuté na špejli a ogrilované naležato na grilu. Je úplně jedno, jak se co jmenuje, hlavně že je to dobré !
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gyros
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kebab
...moc práce(pro lenocha)