Čalamáda moc dobrá
Doma sterilovanou směs zeleniny neboli čalamádu můžeme snadno připravit z přebytků ze zahrádky. Jde o skvělý způsob, jak uchovat zeleninu do další sklizně. Pikantní čalamádu používáme všude tam, kde bychom jinak použili sterilované okurky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 896 kJ / 4 755 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,24 g |
| Tuky | 303,40 g |
| Vláknina | 29,45 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 56,25 g |
| Sůl | 140,50 g |
| Sacharidy | 481,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na nudličky.
Krok 2: Nasypeme do větší mísy a přidáme cukr, sůl, ocet a olej. Dobře promícháme.
Krok 3: Přikryjeme potravinovou fólií a necháme do druhého dne odležet v chladu. Zelenina pustí šťávu, a tak nebude později potřeba žádný nálev.
Krok 4: Sklenice vyvaříme nebo alespoň dobře umyjeme a vysušíme.
Krok 5: Naplníme je zeleninou a dolijeme šťávou, kterou zelenina pustila. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane.
Krok 6: Hrdla sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme je čistými víčky. Zavařujeme na 80 °C 25 minut.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Moje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Nejnovější recepty
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 9 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 10 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno 7. 12. 2025 01:09:02
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno 6. 12. 2025 19:03:50
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno 6. 12. 2025 17:46:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 4 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 9 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 9 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 9 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 9 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 10 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 10 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 10 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 10 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda,
čalamáda recept,
recept na čalamádu,
domaci calamada,
čalamády,
jak se dělá čalamáda,
recept na domácí čalamádu,
domácí čalamáda recept,
calamada bez zavarovani,
recept čalamáda,
recepty na čalámádu,
recepty na čalamády,
čalamáda recepty,
výborná čalamáda,
výborná domácí zeleninová čalamáda,
recept na dobrou čalamádu,
recepty čalamada,
zavařování čalamáda,
jak udelat calamadu,
zavarovani calamady
Suroviny:
zelí hlávkové,
paprika čerstvá zelená,
paprika čerstvá červená,
paprika čerstvá žlutá,
cibule,
mrkev,
ocet,
olej,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (142)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dokonce dělám i úpravu s kedlubnou místo zelí a dobrota 🥰
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Na videu ruší miešanie ingrediencií chlpatými rukami a bez rukavíc...
Je to starý osvedčený recept, vyskúšaj. Budeš robiť ešte raz, lebo prvá dávka sa zje tak rchlo, že sa ani nezbadáš. Ak ti vadí ten olej, daj ho menej.
www.lacnepostreky.sk/pomocne.pripravky/dvojsiricitan.draselny.borken
tady píšou 5g na 100 litrů...
http://miric.unas.cz